REAL TIME |

Weather Icon

Η κοινότητα Γεζίντι του Ιράκ θάβει 104 θύματα σφαγής του ISIS

Η κοινότητα Γεζίντι του Ιράκ θάβει 104 θύματα σφαγής του ISIS

Η κοινότητα Γεζίντι του βόρειου Ιράκ έφερε πίσω στην πατρίδα 104 από τα μέλη της που σκοτώθηκαν από την ομάδα του Ισλαμικού Κράτους, κατά τη διάρκεια της περιόδου τρομοκρατίας της το 2014.

Τα λείψανα τους ταυτοποιήθηκαν και εκταφιάστηκαν από μαζικούς τάφους και τέθηκαν σε ανάπαυση στο χωριό Kocho, κοντά στο όρος Σιντζάρ στην επαρχία Ninevah.

Χιλιάδες άντρες σκοτώθηκαν και γυναίκες και παιδιά υποδουλώθηκαν και βιάστηκαν όταν το ISIS κατέλαβε την πατρίδα των Γεζίντι.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι το ISIS πραγματοποίησε γενοκτονία εναντίον της κοινότητας των Γεζίντι.

Οι 104 ήταν όλοι άνδρες που είχαν σκοτωθεί από μαχητές του ISIS τον Αύγουστο του 2014, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Οργάνωσης Τεκμηρίωσης των Γεζίντι, Khairi Ali Ibrahim.

Πραγματοποιήθηκε κηδεία για τους δολοφονημένους στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Βαγδάτη την Πέμπτη, πριν μεταφερθούν οι σωροί τους στο Kocho. Κάθε φέρετρο ήταν στολισμένο με μια φωτογραφία του ανθρώπου που είχε χαθεί.

“Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για τον σεβασμό των λειψάνων αυτών των θυμάτων και είναι επίσης ένα βήμα δικαιοσύνης ότι τα άλλα θύματα, οι γυναίκες, τα παιδιά, που επέζησαν της γενοκτονίας θα αποζημιωθούν”, δήλωσε ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Γιαζίντι Mirza Dinnayi.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για την προστασία των Γεζίντι και να πούμε “ποτέ ξανά” για το μέλλον».

Η Γεζίντι ασκούν μια μορφή θρησκείας που συνδυάζει στοιχεία αρχαίων ιρανικών θρησκειών με τμήματα του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Θεωρήθηκαν αιρετικοί από το ISIS, μια σουνιτική τζιχαντιστική ομάδα.

Πιστεύεται ότι ζούσαν περίπου 550.000 Γεζίντι στο Ιράκ πριν από την εισβολή του ISIS, στις 3 Αυγούστου 2014. Περίπου 360.000 Γεζίντι διέφυγαν και βρήκαν καταφύγιο αλλού.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε τον Ιούλιο ότι περίπου 2.000 παιδιά Γεζίντι που είχαν επιζήσει από τη βάναυση αιχμαλωσία στα χέρια του ISIS, δεν είχαν ακόμη τη φροντίδα που χρειάζονταν και υπέφεραν από σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube