REAL TIME |

Weather Icon

Η Γερμανία έβαλε τέλος στα ανοιχτά σύνορα με Τσεχία και Τιρόλο – Αντιδρά η Ε.Ε.

Η Γερμανία έβαλε τέλος στα ανοιχτά σύνορα με Τσεχία και Τιρόλο – Αντιδρά η Ε.Ε.

Έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας με Τσεχία και Τιρόλο

Από σήμερα απαγορεύεται η διέλευση των συνόρων λόγω των νέων στελεχών του κορωνοϊού. Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου επικρίνει τη γερμανική τακτική.

Μετά την αύξηση κρουσμάτων με τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού σε γειτονικές χώρες, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς εισόδου στη χώρα. Από σήμερα επιτρέπεται η είσοδος στη Γερμανία από την Τσεχία, τη Σλοβακία και το αυστριακό ομοσπονδιακό κρατίδιο του Τιρόλου μόνο σε Γερμανούς ή σε αλλοδαπούς με μόνιμη κατοικία στη Γερμανία. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων και σε ξένο νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στη Γερμανία, σε οδηγούς φορτηγών όπως και σε άλλους εργαζόμενους στις μεταφορές εμπορευμάτων. Ανεξαρτήτως αυτού όλοι όσοι εισέρχονται στη Γερμανία από αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, που έχει γίνει το αργότερο 48 ώρες πριν. Επιπλέον θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει πριν από την άφιξή τους ηλεκτρονικό έντυπο.

Με το σταγονόμετρο θα εισέρχονται στο Μπρένερ τα φορτηγά από την Ιταλία στην Αυστρία

Με το σταγονόμετρο θα εισέρχονται στο Μπρένερ τα φορτηγά από την Ιταλία στην Αυστρία

Οι ανησυχίες ότι οι περιορισμοί θα οδηγήσουν λόγω των αυστηρών ελέγχων σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής. Η κατάσταση ενδεχομένως να αλλάξει από τη Δευτέρα. Για προληπτικούς λόγους οι αρχές του Τιρόλου έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν τους ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία, ειδικά στη διάβαση Μπρένερ, και να περιορίζουν την είσοδο φορτηγών στην Αυστρία. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το Τιρόλο το πάρκινγκ της Ευρώπης», δήλωσε σε ανακοίνωση του ο Κυβερνήτης του Τιρόλου Γκίντερ Πλάτερ.

Δηλώσεις Στέλλας Κυριακίδου

Επαναλαμβάνει την κριτική της Κομισιόν στη Γερμανία η Στέλλα Κυριακίδου

Επαναλαμβάνει την κριτική της Κομισιόν στη Γερμανία η Στέλλα Κυριακίδου

Στο μεταξύ η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου επέκρινε για μια ακόμη φορά εκ μέρους της Κομισιόν την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη χώρα. Όπως δηλώνει στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Augsburger Allgemeine, «ο φόβος για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι κατανοητός. Παρ’ όλα αυτά ισχύει η αλήθεια ότι τον ιό δεν μπορούν να τον σταματήσουν κλειστά σύνορα.» Αφορμή για αυτή την επισήμανση είναι χθεσινές δηλώσεις του γερμανού Υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Αποκρούοντας την παρατήρηση της Κομισιόν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται το κλείσιμο των συνόρων εντός της ΕΕ, ο κ. Ζεεχόφερ είχε δηλώσει πως οι Βρυξέλλες «θα πρέπει να στηρίζουν» αντί «να βάζουν τρικλοποδιές με τετριμμένες υποδείξεις.»

Η στάση αυτή είναι ένδειξη των προθέσεων της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης όπως και των κρατιδίων να συνεχίσουν τη γραμμή των περιοριστικών μέτρων για μήνες ακόμη – τουλάχιστον έως ότου αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό ο αριθμός των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ αναφορικά με τη δυνατότητα διακοπών κατά τη διάρκεια του Πάσχα. «Είμαι υπέρ του να λέγονται οι αλήθειες,» δηλώνει στην κυριακάτική Bild. «Δυστυχώς, φέτος δεν μπορούν να υπάρξουν πασχαλινές διακοπές στη Γερμανία». Όπως επισημαίνει, «μια υπερβολική κινητικότητα», που θα προκαλούσε η ταξιδιωτική κίνηση και ο τουρισμός ήδη τον Απρίλιο, θα ήταν «δηλητήριο». «Θα καταστρέφαμε όλα όσα έχουμε επιτύχει από τα μέσα Δεκεμβρίου», συμπεραίνει.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube