Weather Icon

Η διχόνοια είναι σαράκι που κατατρώει τον Ελληνισμό

Η διχόνοια είναι σαράκι που κατατρώει τον Ελληνισμό

Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους
Δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά.

Αλέξης Χαραλάμπους

Η Διχόνοια είναι το σαράκι το οποίο έχει επιφέρει τεράστιες καταστροφές στον Ελληνισμό ανά τους Αιώνες.

Τι να πρωτοθυμηθούμε, τους εμφυλίους πολέμους Αθήνας – Σπάρτης για την πρωτοκαθεδρία, τους Πελοποννησιακούς Πολέμους, την κατάρρευση του Βυζαντίου, την παραλίγο κατάρρευση της Ελληνικής Επανάστασης κατά των τούρκων, τη Μικρασιατική καταστροφή, τον εμφύλιο πόλεμο του 1945-49, την κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα από τη Χούντα του 1967, το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 που άνοιξε την κερκόπορτα για την εισβολή και κατοχή του 37 % της Κύπρου, με όλα τα τερατώδη εγκλήματα που διεπράχθησαν σε βάρος του Ελληνικού λαού. Αυτές είναι μερικές από τις μελανότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας.

Δυστυχώς δεν βάλαμε ποτέ μυαλό. Με πολλή λύπη βλέπω ότι και σήμερα επικρατούν κάποιες ακραίες αντιλήψεις οι οποίες βλάπτουν θανάσιμα την κοινωνική συνοχή, το κράτος και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Υπάρχουν κάποιες Αρχές και Αξίες οι οποίες μέσα από τους Αιώνες διαμόρφωσαν την κοινωνική συνοχή, καθώς και τα πολιτεύματα βάση των οποίων λειτουργούν τα διάφορα κράτη.

Κανείς πιστεύω δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις Αρχές της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας. Ούτε και την Αξία του Δημοκρατικού πολιτεύματος. ΄Οσον αφορά τη Δημοκρατία υπάρχουν διάφορα μοντέλα πολιτεύματος άλλα με περισσότερα θετικά κι’ άλλα με λιγότερο. Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν η Δημοκρατία έχει φτάσει στο όριο της τελειότητας. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το είδαμε και τελευταία στις ΗΠΑ όπου ένας εκλελεγμένος πρόεδρος αν και έπληξε τη Δημοκρατία με ποινικές πράξεις δεν τιμωρήθηκε. Τι να πούμε για τη Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν έχει μετατρέψει το πολίτευμα σε απολυταρχικό, όπου έχει εξοντώσει την όποια αντιπολίτευση και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αν τώρα έρθουμε στην Ευρώπη, θα δούμε ότι στα βόρεια κράτη υπάρχει περισσότερη Δημοκρατία όπου οι διάφορες μορφές εξουσίας καθώς και οι θεσμοί λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη όπου επικρατεί το κράτος Δικαίου, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η Ισότητα και η Χρηστή Διοίκηση. Τεράστια διαφορά υπάρχει στα Νότια Κράτη, όπου δυστυχώς υπάρχει μεγάλη σήψη και διαφθορά.

Η δική μας περίπτωση δυστυχώς εντάσσεται σ’ αυτό το πλαίσιο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο βασικότερος πιστεύω είναι η κουλτούρα του κάθε λαού η οποία διαμορφώνεται βασικά μέσα από την οικογένεια, την παιδεία και άλλους παράγοντες.

Είναι με θλίψη που βλέπω αυτές τις μέρες τη διχόνοια και την αντιπαλότητα που έχει δημιουργηθεί στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα (ας μην το ξεχνούμε) ένεκα της διαφθοράς και της πανδημίας, οι οποίες έχουν επιφέρει πλείστα δεινά στην κοινωνία.

Ως κράτος δυστυχώς και ως θεσμοί έχουμε χρεοκοπήσει. Σκάνδαλα επί σκανδάλων τα οποία δεν έχουν τέλος και οι τρεις βασικές μορφές εξουσίας: Εκτελεστική, Νομοθετική, Δικαστική έχουν πιάσει πάτο. Αλλά και άλλοι θεσμοί όπως ο τύπος – ΜΜΕ γενικά, η λεγόμενη 4η εξουσία έχει πιάσει κι’ αυτή πάτο. Δυστυχώς ακόμη και η Εκκλησιαστική εξουσία, διότι κι’ αυτή είναι μια ισχυρή μορφή εξουσίας, ακολούθησε την πεπατημένη με όλα τα δυσμενή συνεπακόλουθα.

Η διαφθορά, η σήψη και η κατάπτωση των Αρχών και Αξιών έχουν δηλητηριάσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. ΄Ολη αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ανά το παγκόσμιο υποβοηθεί την ανάπτυξη ακραίων συμπεριφορών και ενεργειών από άτομα ή οργανωμένα σύνολα, που στόχο έχουν να πλήξουν τη Δημοκρατία και τις Δημοκρατικές Αρχές και Αξίες.

Το κάθε κράτος όμως οφείλει να τηρεί και να σέβεται κατ’ αρχή το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του καθώς και την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Σε κάθε κράτος συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι η ύπαρξη Ισχυρής Αντιπολίτευσης, χωρίς αυτό το πολίτευμα τείνει να οδηγηθεί σε απολυταρχικές και αυταρχικές συμπεριφορές. Ορισμένα δικαιώματα όπως της απεργίας, της διαμαρτυρίας είναι βασικότατα τα οποία δεν έχει δικαίωμα το Κράτος να απαγορεύσει.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχουν χρώμα, ούτε ιδεολογία. ΄Ολοι οι πολίτες είναι ίσοι, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας.

Βεβαίως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν και να απαιτούν από το Κράτος την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Αξιοκρατία, τη Χρηστή Διοίκηση, με ειρηνικό τρόπο χωρίς τραμπουκισμούς, βανδαλισμούς και ακρότητες.

Από την άλλη το Κράτος οφείλει να σέβεται και να υπηρετεί τον πολίτη χωρίς βίαιες και υπέρμετρες συμπεριφορές, οι οποίες στο τέλος βλάπτουν το ίδιο το Κράτος.

Όσον αφορά τώρα το Εθνικό μας πρόβλημα δεν χωράνε διαχωρισμοί. Η τουρκική θηριωδία και επεκτατικότητα ολοένα και κορυφώνεται με απαράδεκτες ενέργειες όπως την εισβολή στην ΑΟΖ, την επέμβαση στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, την απαίτηση για λύση δύο κρατών κτλ.

Για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών χρειάζεται να ενισχυθεί το φρόνημα όλου του λαού. Το 1974 οι τούρκοι δεν διαχώριζαν ποιοι είναι δεξιοί και ποιοι είναι αριστεροί για να τους πυροβολήσουν.

Ας πάψουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας, δεν περισσεύει κανείς και με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον ας ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τον ένα και μοναδικό εχθρό, τον τούρκο κατακτητή.

Βεβαίως τα κόμματα και οι πολιτικοί μας οφείλουν να απολογηθούν στο λαό για τη σήψη και τη διαφθορά γιατί έχουν τεράστια ευθύνη κι ας βάλουν επιτέλους το Εθνικό συμφέρον υπεράνω των προσωπικών και των κομματικών τους συμφερόντων και φιλοδοξιών.

*Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΚΟ Λακατάμειας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube