Γενικά θέματα
Η διχόνοια είναι σαράκι που κατατρώει τον Ελληνισμό

Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους
Δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά.
Αλέξης Χαραλάμπους
Η Διχόνοια είναι το σαράκι το οποίο έχει επιφέρει τεράστιες καταστροφές στον Ελληνισμό ανά τους Αιώνες.
Τι να πρωτοθυμηθούμε, τους εμφυλίους πολέμους Αθήνας – Σπάρτης για την πρωτοκαθεδρία, τους Πελοποννησιακούς Πολέμους, την κατάρρευση του Βυζαντίου, την παραλίγο κατάρρευση της Ελληνικής Επανάστασης κατά των τούρκων, τη Μικρασιατική καταστροφή, τον εμφύλιο πόλεμο του 1945-49, την κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα από τη Χούντα του 1967, το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 που άνοιξε την κερκόπορτα για την εισβολή και κατοχή του 37 % της Κύπρου, με όλα τα τερατώδη εγκλήματα που διεπράχθησαν σε βάρος του Ελληνικού λαού. Αυτές είναι μερικές από τις μελανότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας.
Δυστυχώς δεν βάλαμε ποτέ μυαλό. Με πολλή λύπη βλέπω ότι και σήμερα επικρατούν κάποιες ακραίες αντιλήψεις οι οποίες βλάπτουν θανάσιμα την κοινωνική συνοχή, το κράτος και τα εθνικά μας συμφέροντα.
Υπάρχουν κάποιες Αρχές και Αξίες οι οποίες μέσα από τους Αιώνες διαμόρφωσαν την κοινωνική συνοχή, καθώς και τα πολιτεύματα βάση των οποίων λειτουργούν τα διάφορα κράτη.
Κανείς πιστεύω δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις Αρχές της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας. Ούτε και την Αξία του Δημοκρατικού πολιτεύματος. ΄Οσον αφορά τη Δημοκρατία υπάρχουν διάφορα μοντέλα πολιτεύματος άλλα με περισσότερα θετικά κι’ άλλα με λιγότερο. Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν η Δημοκρατία έχει φτάσει στο όριο της τελειότητας. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το είδαμε και τελευταία στις ΗΠΑ όπου ένας εκλελεγμένος πρόεδρος αν και έπληξε τη Δημοκρατία με ποινικές πράξεις δεν τιμωρήθηκε. Τι να πούμε για τη Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν έχει μετατρέψει το πολίτευμα σε απολυταρχικό, όπου έχει εξοντώσει την όποια αντιπολίτευση και τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Αν τώρα έρθουμε στην Ευρώπη, θα δούμε ότι στα βόρεια κράτη υπάρχει περισσότερη Δημοκρατία όπου οι διάφορες μορφές εξουσίας καθώς και οι θεσμοί λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη όπου επικρατεί το κράτος Δικαίου, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η Ισότητα και η Χρηστή Διοίκηση. Τεράστια διαφορά υπάρχει στα Νότια Κράτη, όπου δυστυχώς υπάρχει μεγάλη σήψη και διαφθορά.
Η δική μας περίπτωση δυστυχώς εντάσσεται σ’ αυτό το πλαίσιο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο βασικότερος πιστεύω είναι η κουλτούρα του κάθε λαού η οποία διαμορφώνεται βασικά μέσα από την οικογένεια, την παιδεία και άλλους παράγοντες.
Είναι με θλίψη που βλέπω αυτές τις μέρες τη διχόνοια και την αντιπαλότητα που έχει δημιουργηθεί στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα (ας μην το ξεχνούμε) ένεκα της διαφθοράς και της πανδημίας, οι οποίες έχουν επιφέρει πλείστα δεινά στην κοινωνία.
Ως κράτος δυστυχώς και ως θεσμοί έχουμε χρεοκοπήσει. Σκάνδαλα επί σκανδάλων τα οποία δεν έχουν τέλος και οι τρεις βασικές μορφές εξουσίας: Εκτελεστική, Νομοθετική, Δικαστική έχουν πιάσει πάτο. Αλλά και άλλοι θεσμοί όπως ο τύπος – ΜΜΕ γενικά, η λεγόμενη 4η εξουσία έχει πιάσει κι’ αυτή πάτο. Δυστυχώς ακόμη και η Εκκλησιαστική εξουσία, διότι κι’ αυτή είναι μια ισχυρή μορφή εξουσίας, ακολούθησε την πεπατημένη με όλα τα δυσμενή συνεπακόλουθα.
Η διαφθορά, η σήψη και η κατάπτωση των Αρχών και Αξιών έχουν δηλητηριάσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. ΄Ολη αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ανά το παγκόσμιο υποβοηθεί την ανάπτυξη ακραίων συμπεριφορών και ενεργειών από άτομα ή οργανωμένα σύνολα, που στόχο έχουν να πλήξουν τη Δημοκρατία και τις Δημοκρατικές Αρχές και Αξίες.
Το κάθε κράτος όμως οφείλει να τηρεί και να σέβεται κατ’ αρχή το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του καθώς και την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Σε κάθε κράτος συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι η ύπαρξη Ισχυρής Αντιπολίτευσης, χωρίς αυτό το πολίτευμα τείνει να οδηγηθεί σε απολυταρχικές και αυταρχικές συμπεριφορές. Ορισμένα δικαιώματα όπως της απεργίας, της διαμαρτυρίας είναι βασικότατα τα οποία δεν έχει δικαίωμα το Κράτος να απαγορεύσει.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχουν χρώμα, ούτε ιδεολογία. ΄Ολοι οι πολίτες είναι ίσοι, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας.
Βεβαίως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν και να απαιτούν από το Κράτος την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Αξιοκρατία, τη Χρηστή Διοίκηση, με ειρηνικό τρόπο χωρίς τραμπουκισμούς, βανδαλισμούς και ακρότητες.
Από την άλλη το Κράτος οφείλει να σέβεται και να υπηρετεί τον πολίτη χωρίς βίαιες και υπέρμετρες συμπεριφορές, οι οποίες στο τέλος βλάπτουν το ίδιο το Κράτος.
Όσον αφορά τώρα το Εθνικό μας πρόβλημα δεν χωράνε διαχωρισμοί. Η τουρκική θηριωδία και επεκτατικότητα ολοένα και κορυφώνεται με απαράδεκτες ενέργειες όπως την εισβολή στην ΑΟΖ, την επέμβαση στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, την απαίτηση για λύση δύο κρατών κτλ.
Για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών χρειάζεται να ενισχυθεί το φρόνημα όλου του λαού. Το 1974 οι τούρκοι δεν διαχώριζαν ποιοι είναι δεξιοί και ποιοι είναι αριστεροί για να τους πυροβολήσουν.
Ας πάψουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας, δεν περισσεύει κανείς και με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον ας ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τον ένα και μοναδικό εχθρό, τον τούρκο κατακτητή.
Βεβαίως τα κόμματα και οι πολιτικοί μας οφείλουν να απολογηθούν στο λαό για τη σήψη και τη διαφθορά γιατί έχουν τεράστια ευθύνη κι ας βάλουν επιτέλους το Εθνικό συμφέρον υπεράνω των προσωπικών και των κομματικών τους συμφερόντων και φιλοδοξιών.
*Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΚΟ Λακατάμειας

Γενικά θέματα
Η «τελική πρόταση» του Τραμπ για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι θέλει να τον συναντήσει στην κηδεία του Πάπα

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν λεπτομέρειες της ειρηνευτικής πρότασης που προτείνει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Μετά την Washington Post, που αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ προτείνουν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και να «παγώσουν» οι γραμμές του μετώπου με την Ουκρανία, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές του ενήμερες σχετικά, παρουσίασε αντίστοιχες πληροφορίες για το «τελικό», όπως το χαρακρηρίζει, ειρηνευτικό πλαίσιο, για το οποίο αναμένεται απάντηση από το Κίεβο εντός της ημέρας.
Το ειρηνευτικό πλαίσιο προβλέπει, σύμφωνα πάντα με το Axios, de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO.
Κατά το ρεπορτάζ, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014, ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.
Ακόμη, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.
Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας μιλώντας στον Axios.
Τι κερδίζει η κάθε πλευρά
Για τη Ρωσία προβλέπεται:
- Επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της στην Κριμαία.
- Άτυπη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς και των κατεχόμενων περιοχών σε Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
- Δέσμευση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει πιθανή.
- Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το 2014.
- Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Για την Ουκρανία προβλέπεται:
- Εγγυήσεις ασφαλείας από ομάδα ευρωπαϊκών (και πιθανώς μη ευρωπαϊκών) χωρών, χωρίς να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ.
- Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χάρκοβο που κατέχει η Ρωσία.
- Ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τα μέτωπα στη νότια Ουκρανία.
- Αποζημιώσεις και βοήθεια για ανοικοδόμηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή χρηματοδότησης.
Σημαντικά θέματα:
- Το σχέδιο προβλέπει πως ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικός, αλλά θα λειτουργεί από τις ΗΠΑ, με παροχή ρεύματος τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.
- Αναφέρεται επίσης η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά, την οποία ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει την Πέμπτη.
Σύμφωνα με το Axios, το πλαίσιο εκπονήθηκε έπειτα από τετράωρη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Ρώσο πρόεδρο. Μετά την παρουσίαση της πρότασης, ο Πούτιν πρότεινε την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σημερινά σύνορα ως ένδειξη καλής θέλησης για την επίτευξη ειρήνης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί.
Η πρόταση του Τραμπ απαιτεί σημαντικές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προηγουμένως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί την κατοχή της Κριμαίας και τμημάτων τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
Από την άλλη, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να έχει προσφερθεί να «παγώσει» τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, έχει προηγουμένως απορρίψει άλλα στοιχεία του ειρηνευτικού πλαισίου των ΗΠΑ, όπως η παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο ουκρανικό έδαφος.
Ο Ζελένσκι θέλει να τον συναντήσει στην κηδεία του Πάπα
Την ίδια ώρα Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Βατικανό το Σάββατο, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα παραστούν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.
Η επιθυμία του Ουκρανού ηγέτη για συνάντηση με τον Τραμπ έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο την Τρίτη, ο Ζελένσκι είπε ότι η ομάδα του θα είναι έτοιμη να συζητήσει μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ή μερική κατάπαυση του πυρός» κατά τις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Λονδίνο με τους συμμάχους της Ουκρανίας.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Γενικά θέματα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από δικαστήριο τη διάσπαση της Google με άμεση πώληση της μηχανής αναζήτησης σε άλλη εταιρεία

Τελειωμό δεν έχουν οι δικαστικές περιπέτειες της Google που έχει πολλά μέτωπα πλέον ανοικτά σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τις πρακτικές που ακολουθεί και τον τρόπο που λειτουργεί. Η νέα εξέλιξη έχει να κάνει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ζητά από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια να αποφασίσει τη διάσπαση της Google με προτεινόμενο άμεσο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση την πώληση του Chrome.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ 25 χρόνια χρονιά με την προσφυγή του στα δικαστήρια εναντίον της Microsoft για άσκηση μονοπωλιακών τακτικών ζητώντας και τότε τη διάσπαση του κολοσσού λογισμικού επανέρχεται εναντίον ενός ακόμη γίγαντα της βιομηχανίας της τεχνολογίας με την ίδια κατηγορία και το ίδιο αίτημα.
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην αρχική τους τοποθέτηση στον δικαστή Αμίτ Μέτα ανέφεραν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το μονοπώλιο της Google στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο είναι η διάλυση της εταιρείας η χρηματιστηριακή αξία της οποίας αγγίζει τα δύο δισ. δολάρια. Η ακρόαση θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης ζήτησαν από τον δικαστή να υποχρεώσει την Google να πουλήσει το δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το οποίο οδηγεί τους χρήστες στη μηχανή αναζήτησής της Google.
Οι κυβερνητικοί δικηγόροι είπαν επίσης ότι η εταιρεία θα πρέπει να λάβει μέτρα για να βοηθήσει τους ανταγωνιστές εάν το δικαστήριο θέλει να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης η οποία στην ουσία δεν υφίσταται αφού η Google έχει καταφέρει να κυριαρχήσει σε σχεδόν απόλυτο βαθμό.
«Είναι η ώρα για το δικαστήριο να πει στην Google και σε όλες τις άλλες εταιρείες που ασκούν μονοπωλιακές τακτικές που είναι εκεί έξω και ακούν ότι υπάρχουν συνέπειες όταν παραβιάσεις τους αντιμονοπωλιακούς νόμους» ανέφεραν οι δικηγόροι της κυβέρνησης. Ο δικαστής Μέτα αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο ότι η Google παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους για να διατηρήσει την κυριαρχία της στην διαδικτυακή αναζήτηση. Τώρα ακούει επιχειρήματα από την κυβέρνηση και την εταιρεία σχετικά με το πώς θα διορθωθεί η κατάσταση και αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες η Αμερικανίδα δικαστής Λεόνι Μπρίνκεμα έκρινε ότι η Google έχει μονοπώλιο στην τεχνολογία διαφήμισης στο Διαδίκτυο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μαζί με 17 πολιτείες έχουν μηνύσει τη Google, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία κυριαρχεί παράνομα στην τεχνολογία που καθορίζει ποιες διαφημίσεις προβάλλονται στο Διαδίκτυο και πού.
Πριν από λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Googe για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού τόσο για τη μηχανή αναζήτησης όσο και το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών Google Play ανοίγοντας την πόρτα για επιβολή τεράστιων προστίμων στον τεχνολογικό γίγαντα.
Παράλληλα κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη Βρετανία μήνυση εναντίον της Google με χιλιάδες επιχειρήσεις να ζητούν αποζημιώσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για καταχρηστικές χρεώσεις. Η ομαδική αγωγή την οποία κατέθεσε η Ορ Μπρουκ ειδική σε νομικά θέματα ανταγωνισμού αναφέρει ότι η Google απέκλεισε τους ανταγωνιστές της στην αγορά αναζήτησης στο Διαδίκτυο και έκανε κατάχρηση αυτής της κυριαρχίας για να χρεώνει υψηλότερες τιμές στις επιχειρήσεις για τις διαφημίσεις τους από αυτές που θα υπήρχαν σε μια αγορά που θα υπήρχε δίκαιος ανταγωνισμός.
Naftemporiki.gr
Γενικά θέματα
Ημερίδα στη Μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
Την Τετάρτη 23 Απριλίου, η ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για πάνω από εκατό χρόνια, οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

“Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα. Από το δικαίωμα στη Μνήμη, στην 19η Μαϊου ως διεθνή ημέρα θυμάτων του Κεμαλισμού”.
Την Τετάρτη 23 Απριλίου, η ιστορική Ένωση Ποντίων Σουρμένων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για πάνω από εκατό χρόνια, οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Όλοι οι λαοί που αγωνίζονται για την επίλυση του Τουρκικού προβλήματος, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία τιμούν έναν πρωτοπόρο πολιτικό και διανοούμενο, έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν σπουδαίο Έλληνα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”