Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , Κύπρος 23 Φεβρουαρίου 2021

Η αγγλική πρωτοβουλία στο Κυπριακό και τα “δύο κοινοτικά κρατίδια”

Η αγγλική πρωτοβουλία στο Κυπριακό και τα “δύο κοινοτικά κρατίδια”

 Αγγλική πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Κουμπωθείτε!

Άριστος Μιχαηλίδης   

Περιμέναμε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου να βγει από τη συνάντηση του με τον Βρετανό πρέσβη και να μας εξηγήσει τι είναι αυτά τα καινούργια βρετανικά σχέδια που δημοσιεύουν τουρκικές εφημερίδες. Προνοούν, λένε, δύο «κοινοτικά κρατίδια» (νέος βρετανικός όρος στο προσκήνιο), μια συνομοσπονδία δύο κυπριακών κρατών ενωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Όμως δεν μας αποκάλυψε τίποτα τέτοιο. Μας είπε μόνο ότι «εμείς χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα. Εμείς βλέπουμε θετικά το ότι χώρες – μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενδιαφέρονται για το Κυπριακό». Και εννοούσε τη Βρετανία, ήμαρτον σου. Να χαιρόμαστε που η Βρετανία συνεχίζει να πλασάρει τα διχοτομικά της σχέδια, κύριε Αβέρωφ μου; Να χαιρόμαστε που μας πλασάρουν αίφνης τον όρο «κοινοτικά κρατίδια» τα οποία θα κάνουν συμφωνία συνομοσπονδίας; Που προωθούν την αξίωση των Τούρκων για «κυριαρχική ισότητα»; Να βρείτε τρόπο να μην ασχοληθούν ποτέ ξανά μαζί μας οι Βρετανοί, ο κακός δαίμονας της Κύπρου, αυτό θα ήταν εθνική υπηρεσία.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ενδιαφέρονται, και τα αγνοούμε. Υπάρχει, ας πούμε και η Ρωσία, που σχολίαζε προχτές τις πληροφορίες για το βρετανικό σχέδιο δηλώνοντας, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, ότι «είναι απαράδεκτο να τους επιβληθεί ένα σχέδιο για διευθέτηση έξωθεν» και ότι η Μόσχα στηρίζει λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και «κάθε αλλαγή στις βασικές παραμέτρους θα πρέπει να επανεξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας». Όσοι υποστηρίζουν την ΔΔΟ γιατί δεν πάνε στη Μόσχα να ζητήσουν βοήθεια να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προσπάθεια αλλαγής των βασικών παραμέτρων; Γιατί συνεχίζουν να προσφεύγουν μόνο στο Λονδίνο, που ολοφάνερα ευνοεί τα τουρκικά σχέδια;

Αυτό που μας έκανε περισσότερη εντύπωση, όμως, είναι η αναφορά του κ. Νεοφύτου στην πολιτική ισότητα. Μέχρι τώρα είναι το ΑΚΕΛ που καλούσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δεχθεί την πολιτική ισότητα όπως την απαιτούν οι Τούρκοι. Χθες το είπε και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος. «Θέλω να απαλλαχτώ από την τουρκική κατοχή. Θέλω ν΄ απαλλαχτώ από τα κατοχικά στρατεύματα. Θέλω ν΄ απαλλαχτώ από τις καταραμένες συνθήκες εγγυήσεων του ΄60. Θέλω να πάρω εδάφη πίσω, τη Μόρφου, τα Βαρώσια και άλλες περιοχές. Θέλω μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού», είπε, προσθέτοντας πως «για να τα πάρω όλα αυτά, χρειάζεται να δώσω στους Τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα». Δηλαδή, ποιαν πολιτική ισότητα; Και ποιος δεν την δίνει στους Τουρκοκύπριους, ο Αναστασιάδης; Έχει δίκαιο το ΑΚΕΛ που τον κατηγορεί; «Δεν αρνούμαστε την πολιτική ισότητα», αλλά «εκείνο που αρνούμαστε είναι την αριθμητική ισότητα», είπε ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης στις 3/4/2019. Και δεν κατανοεί, είπε, τι του εισηγούνται κάποιοι να αποδεχθεί, ότι «για κάθε απόφαση που θα παίρνει το κεντρικό κράτος θα πρέπει να έχω», όπως είπε, «μια θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να υπάρξει η πολιτική ισότητα όπως την αποκαλούν. Και αυτό θα είναι πολιτική ισότητα ή θα δημιουργεί πολιτική ανισότητα;». Τώρα πρέπει να ρωτήσει και τον κ. Νεοφύτου τι εισηγείται.

Το θέτει ο κ. Νεοφύτου, όπως και το ΑΚΕΛ μονότονα, ως αυτό να είναι το αντάλλαγμα για να πάρουμε όλα τα άλλα, τα οποία εύστοχα παραθέτει πιο πάνω. Δηλαδή, αν δώσουμε την πολιτική ισότητα θα απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή, θ΄ απαλλαχτούμε από τα κατοχικά στρατεύματα, θα πάρουμε εδάφη… Να θυμίσω ότι μέχρι το Κραν Μοντάνα, σύμφωνα με την έκθεση Γκουτέρες που ακολούθησε, είχαν γίνει 70 συναντήσεις των δύο ηγετών, οι διαπραγματευτές τους είχαν περισσότερες από 150 συναντήσεις, διεξήχθησαν 369 συνεδριάσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ενώ πάνω από 565 κοινά έγγραφα ανταλλάχθηκαν μεταξύ των πλευρών. Και σε όλη αυτή την προσπάθεια (Αναστασιάδη και Ακιντζί) ούτε τα κατοχικά στρατεύματα, ούτε τα εδάφη, ούτε οι καταραμένες εγγυήσεις συζητήθηκαν, παρά μόνο όσα ενδιέφεραν τους Τούρκους – ο διαμοιρασμός της εξουσίας, η παραμονή των εποίκων, οι τέσσερις βασικές ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους. Το πρόβλημα μας είναι η πολιτική ισότητα, που πρέπει να δώσουμε; Ή το ότι μας ζητούν να αποδεχθούμε ότι όλη η Κύπρος θα τεθεί εσαεί υπό τον έλεγχο της Τουρκίας;

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube