Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 12 Φεβρουαρίου 2021

H Toυρκία καλεί τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις σχέσεις τους με τους Κούρδους της Συρίας

H Toυρκία καλεί τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις σχέσεις τους με τους Κούρδους της Συρίας

Ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη να σταματήσουν την υποστήριξη των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και η ένοπλη πτέρυγα του, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αποτελούν τη βάση της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, αλλά θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια από την Τουρκία για ιστορικούς δεσμούς με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). «Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξή τους στο YPG», δήλωσε ο Kalın σε συνέντευξή του στο TRT Haber.

Οι μαχητές του YPG συμμάχησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) υπό την αιγίδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενός πολυεθνικού συνασπισμού πολιτοφυλακών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή της προς τις κουρδικές δυνάμεις στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις τους κατά του ISIS. Ο Kalın είπε ότι είχε συζητήσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan την προηγούμενη εβδομάδα.

Συζήτησαν επίσης τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και τις δραστηριότητες του ισλαμικού ιεροκήρυκα Fethullah Gülen. Η Τουρκία κατηγορεί τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει σε εξορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι διέπραξε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντόνι Μπλίκεν “τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο Καλίν.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα υποδείξει την προθυμία να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν, αλλά οι σχέσεις έχουν ήδη αναστατωθεί από εσωτερικά τουρκικά ζητήματα. Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τη ρητορική κατά των ΛΟΑΤΚΙ που χρησιμοποίησαν αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον φοιτητικών διαδηλώσεων. 

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube