Weather Icon
Ιράν , Τουρκία 10 Φεβρουαρίου 2021

H συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης επεκτείνεται και στον τομέα των Μυστικών Υπηρεσιών

H συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης επεκτείνεται και στον τομέα των Μυστικών Υπηρεσιών

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιράν ελαττώνονται και οι συνεργατικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων γίνονται ολοένα και πιο αυξανόμενες. Οι ζωές πλέον των ιρανών αντιφρονούντων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία απειλούνται ευθέως, έγραψε ο αρθρογράφος Anchal Vohra στο Foreign Policy. Οι δεσμοί μεταξύ της Άγκυρας και της Τεχεράνης άρχισαν να βελτιώνονται το 2016, όταν οι γείτονες υπέγραψαν τη συμφωνία Astana μαζί με τη Ρωσία για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη συριακή σύγκρουση.

Από τότε, οι απαγωγές, οι απελάσεις και οι δολοφονίες Ιρανών ακτιβιστών αυξάνονται στην Τουρκία, δήλωσε ο Vohra. Μια συμφωνία του 2019 μεταξύ των Ιρανών και των Τούρκων προέδρων σε μια σύνοδο κορυφής για τον ισλαμικό πολιτισμό στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση δεκάδων Ιρανών αντιφρονούντων. Δύο από αυτούς αντιμετωπίζουν τώρα θανατικές ποινές, ανέφερε ο Vohra.

Τουλάχιστον 3 Ιρανοί αντιφρονούντες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία από το 2017 μέχρι σήμερα, ανέφερε. Τον Ιούνιο του 2020, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif επισκέφθηκε την Άγκυρα. Ο Ζαρίφ συμφώνησε ότι το Ιράν θα υποστηρίξει την προτιμώμενη πλευρά της Τουρκίας στη σύγκρουση στη Λιβύη και, σε αντάλλαγμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Λίγο αργότερα, το Ιράν και η Τουρκία ξεκίνησαν μια συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του ιρανικού παρακλαδίου ”Κόμμα Ελεύθερης Ζωής Κουρδιστάν” (PJAK).

Η συνεργασία μεταξύ της Τεχεράνης και της Άγκυρας έχει επεκταθεί και οι αντιφρονούντες αντιμετωπίζουν τώρα ακόμη μεγαλύτερη απειλή «μερικές φορές από τους Ιρανούς πράκτορες και μερικές φορές από τους Τούρκους υποστηρικτές τους», δήλωσε ο Ιρανός δημοσιογράφος Peyman Aref με έδρα τις Βρυξέλλες. «Δεν νιώθω ασφαλής», δήλωσε η Nasibe Shemsai, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών του Ιράν, η οποία αντιμετωπίζει 12 χρόνια φυλάκισης στο Ιράν για ένσταση στους υποχρεωτικούς νόμους περί hijab.

«Νιώθω ότι είμαι στόχος στην Τουρκία. Οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες είναι παντού», είπε. Η Τουρκία επιδεικνύει μικρή αντίθεση στον εκφοβισμό και τις απειλές εναντίον Ιρανών αντιφρονούντων, καθώς η προσέγγιση βασίζεται στην πολιτική ευκολία, δήλωσε ο Βόχρα. Όταν η Τουρκία ζητά παραχωρήσεις από το Ιράν, επιτρέπει στην Τεχεράνη να εκφοβίσει αντιφρονούντες στη χώρα. Όταν θέλει να πιέσει την Τεχεράνη, «ντροπιάζει την Ισλαμική Δημοκρατία αποκαλύπτοντας τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει Ιρανοί διπλωμάτες και πράκτορες σε παραδόσεις και στοχευμένες δολοφονίες», είπε.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: Ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube