Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ρωσία 8 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί η Ρωσία ταπείνωσε τον Μπορέλ

Γιατί η Ρωσία ταπείνωσε τον Μπορέλ

Του Κώστα Ράπτη

Επιστρέφοντας από τις επαφές που είχε το Σάββατο στη Μόσχα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του.

Αλλά δεν χρειαζόταν παρά να έχει δει κανείς το βίντεο των κοινών δηλώσεων του Ζοζέπ Μπορέλ με τον Σεργκέι Λαβρόφ για να μείνει άφωνος. Επρόκειτο για μια τελετουργία ταπείνωσης του επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ξεκίνησε συγχαίροντας την Ρωσία για την επιτυχία του εμβολίου Sputnik-V. Η εμβολιαστική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Ε.Ε., λόγω των χειρισμών της Κομισιόν και η επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης εμβολίων αποτελούσε άλλωστε το ουσιαστικό φόντο της επίσκεψής του στη Μόσχα.

Όμως ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αισθάνεται πλέον αρκετά ισχυρός, ώστε να μην συζητά θέματα επιστημονικής συνεργασίας, την ώρα που η ευρωπαϊκή πλευρά διαιωνίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αναζητά στην “υπόθεση Ναβάλνι” ευκαιρίες κατοχύρωσης μιας ρητορικής της “ηθικής υπεροχής”.

Ήδη κατά τις εναρκτήριες παρατηρήσεις του, υποδεχόμενος τον Μπορέλ, ο Λαβρόφ τόνισε: “Το κύριο πρόβλημα που όλοι αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη κανονικότητας στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, των δύο μεγαλύτερων παικτών του ευρασιατικού χώρου. Είναι μια ανθυγιεινή κατάσταση που δεν ωφελεί κανέναν. Σποραδικές συζητήσεις για καυτά διεθνή θέματα ή αμοιβαία συμφέροντα και παράπονα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συστηματική, ολοκληρωμένη προσέγγιση των σχέσεών μας – όπως συνέβαινε πριν μέσω των κατάλληλων μηχανισμών, αλλά κατόπιν καταλύθηκε μονομερώς από την Ε.Ε.”. Με άλλα λόγια, ευκαιριακές συμπράξεις χωρίς συνολική αποκατάσταση των σχέσεων δεν ενδιαφέρουν τη Μόσχα.

“Ομοβροντία” Λαβρόφ

Κατά τις κοινές δηλώσεις η ομοβροντία Λαβρόφ κλιμακώθηκε. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει “αναξιόπιστη” την Ε.Ε, έκανε λόγο για “μονομερείς παράνομους που επέβαλε η Ε.Ε. με παρατραβηγμένα προσχήματα”, υπενθύμισε ότι η κρίσεις στη Συρία και τη Λιβύη που επιβαρύνουν την ευρωπαϊκή πλευρά και με προσφυγικά κύματα δεν θα είχαν την παρούσα οξεία μορφή αν ορισμένα “Δυτικά κράτη δεν έπαιζαν γεωπολιτικά στοιχήματα στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική”, ενώ προκειμένου περί της πανδημίας τόνισε ότι αντί της συνεργασίας όλων των χωρών του κόσμου κάποιες δυνάμεις στην Ε.Ε. χρησιμοποίησαν το ζήτημα για να κατηγορήσουν την Ρωσία για παραπληροφόρηση και κατέφυγαν σε “επικοινωνιακούς πολέμους” και ψευδείς διαδόσεις”.

Για τη συνέχεια  CApital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube