REAL TIME |

Weather Icon

FT : Συμμαχία των προθύμων για νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα

FT : Συμμαχία των προθύμων για νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα

του Gideon Rachman

Μια ομάδα αγγλόφωνων χωρών ακολουθεί πιο συγκρουσιακή προσέγγιση έναντι του Πεκίνου. Τα «Πέντε Μάτια» και το φλερτ με Ινδία και Ιαπωνία. Πώς αναδιαμορφώνεται τώρα ο χάρτης στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Ως γενικός κανόνας, είναι καλό να είμαστε επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους που μιλάνε ακατάπαυστα για την «Αγγλόσφαιρα».

Στη Βρετανία, είναι μια ιδέα με ένα ισχυρό «άρωμα» νοσταλγίας για την αυτοκρατορία και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιδέα ανάγεται στον Winston Churchill, ο οποίος έγραψε το τετράτομο έργο με τίτλο «Η Ιστορία των Αγγλόφωνων Λαών».

Τώρα, ωστόσο, η ιδέα της «Αγγλόσφαιρας» αποκτά μια απρόσμενη σύγχρονη σχετικότητα. Το έναυσμα είναι η αυξανόμενα επιθετική συμπεριφορά της Κίνας, που οδηγεί σε ένωση μιας ομάδας αγγλόφωνων χωρών, οι οποίες έχουν υιοθετήσει πιο συγκρουσιακές πολιτικές έναντι του Πεκίνου.

Η κυβέρνηση Trump ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και ενίσχυσε τις ναυτικές επιχειρήσεις στον Ειρηνικό. Η προθυμία για αντιπαράθεση με το Πεκίνο είναι ξεκάθαρο πως θα συνεχιστεί, τροποποιημένη, και με την κυβέρνηση του Joe Biden. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί «ακραίο ανταγωνισμό» με την Κίνα. Το πρώτο τηλεφώνημα μεταξύ του υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, και του Κινέζου εταίρου του Yang Jiechi, έγινε σε τεταμένο κλίμα.

Όμως, ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Αμερικής ανησυχούν για έναν νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα. Η ΕΕ σόκαρε την ομάδα του Biden υπογράφοντας μια νέα επενδυτική συμφωνία με το Πεκίνο –αγνοώντας τις εκκλήσεις για διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ. Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel σε πρόσφατη ομιλία της προειδοποίησε ενάντια στο αντικινεζικό αίσθημα που θα χωρίζει σε μπλοκ τον κόσμο. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις.

Αντιθέτως, οι ΗΠΑ βρίσκουν περισσότερη στήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Τα κράτη αυτά έχουν δει τις σχέσεις τους με το Πεκίνο να επιδεινώνονται απότομα τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, τείνουν περισσότερο να ακολουθήσουν την αμερικανική άποψη πως η ανερχόμενη Κίνα είναι μια απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η επιθετικότητα της Αυστραλίας είναι εν μέρει προϊόν των στενών δεσμών μεταξύ των κατεστημένων του τομέα της ασφάλειας της Ουάσιγκτον και της Καμπέρα. Αλλά είναι επίσης αποτέλεσμα της επιβολής εμπορικών κυρώσεων από την Κίνα ως απάντηση στις 14 «αμαρτίες» της Αυστραλίας, όπως τις προσδιορίζει η Κίνα, που περιλαμβάνουν το αίτημα της Καμπέρα για διεθνή έρευνα για την προέλευση της Covid-19.

Η σύλληψη της chief financial officer της Huawei, Meng Wanzhou, στον Καναδά, ως απάντηση σε αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ, προκάλεσε την οργή του Πεκίνου.  Λίγο αργότερα, δυο Καναδοί, ο Michael Kovrig και ο Michael Spavor, συνελήφθησαν στην Κίνα και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία. Έκτοτε ουσιαστικά κρατούνται όμηροι. Οι σχέσεις μεταξύ του Καναδά και της Κίνας βρίσκονται στην χειρότερη κατάστασή τους από τότε που αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών, πριν από 50 χρόνια.

για τη συνέχεια Euro2Day 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube