Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , Μυστικές Υπηρεσίες 15 Φεβρουαρίου 2021

Ετσι δολοφόνησε η Μοσάντ τον ιρανό πυρηνικό επιστήμονα

Ετσι δολοφόνησε η Μοσάντ τον ιρανό πυρηνικό επιστήμονα
Tο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ έγινε «κόσκινο» ενώ τον ίδιο έπληξαν 13 σφαίρες. Ούτε η σύζυγός του, ούτε κάποιος από τους 12 σωματοφύλακες του έπαθαν το παραμικρό EPA/IRIB HANDOUT

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ έπεσε νεκρός από τα πυρά «ενός αυτόματου όπλου συνολικού βάρους ενός τόνου, τα διάφορα τμήματα του οποίου εισήγαγαν λαθραία στο Ιράν πράκτορες της Μοσάντ». Αυτοί και το έθεσαν σε λειτουργία με τηλεχειρισμό, σύμφωνα με την Jewish Chronicle του Λονδίνου 

Οταν ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο θεωρούμενος από τους Ισραηλινούς «πατέρας» του μυστικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δέχτηκε έναν καταιγισμό πυρών στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και έπεσε νεκρός στις παρυφές της Τεχεράνης, η εκτέλεσή του συντάραξε το ιρανικό καθεστώς και κατέπληξε τη διεθνή κοινότητα, γεννώντας, συγχρόνως, πολλά ερωτήματα τα οποία δεν έχουν ακόμα απαντηθεί. Καταρχάς όσον αφορά την ταυτότητα των φυσικών αυτουργών και το πώς ακριβώς δολοφονήθηκε ο 59χρονος κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας. Αρχικά υπήρξαν αναφορές για ένοπλους δράστες οι οποίοι άρχισαν να βάλλουν κατά του στόχου τους αμέσως μετά την ανατίναξη ενός αυτοκινήτου. Ομως στη συνέχεια οι Φρουροί της Επανάστασης, έχοντας επιρρίψει ήδη την ευθύνη για την επίθεση στους Ισραηλινούς, υποστήριξαν πως πραγματοποιήθηκε με ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο το οποίο κάποιοι έλεγχαν μέσω δορυφόρου. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, το hich-tech υπερόπλο είχε εγκατασταθεί σε ένα φορτηγάκι, το οποίο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κινηματογραφικής επίθεσης εξερράγη, καθώς ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Αγνωστη, ωστόσο, παραμένει η προέλευση της φονικής μηχανής ενώ οι Ιρανοί προβληματίζονται ιδιαίτερα για το πώς κατάφεραν κάποιοι να την μεταφέρουν στο Ιράν και να τη συναρμολογήσουν δίχως κανένας να αντιληφθεί το παραμικρό. 

Κανένας επίσης δεν γνωρίζει εάν επρόκειτο για επίθεση-αστραπή ή για επιχείρηση στρατηγικής φύσεως ενώ, κατά τις ημέρες και τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη δολοφονία του ιρανού επιστήμονα, δεν ξεκαθαρίστηκε ούτε ο ρόλος των ΗΠΑ. Κάποιοι αναλυτές είχαν υποστηρίξει τότε πως ο Ντόναλντ Τραμπ επεδίωκε να αφήσει το σημάδι του στις σχέσεις της πατρίδας του με το Ιράν, υπονομεύοντας, συγχρόνως, το έργο του διαδόχου του στην αμερικανική προεδρία. Την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο, η Jewish Chronicle, η πιο παλιά εβραϊκή εφημερίδα στον κόσμο, που εκδίδεται ανελλιπώς στον Λονδίνο από το 1841, επικαλούμενη διάφορες πηγές, υποστήριξε πως ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ έπεσε νεκρός από τα πυρά «ενός αυτόματου όπλου συνολικού βάρους ενός τόνου, τα διάφορα τμήματα του οποίου εισήγαγαν λαθραία στο Ιράν πράκτορες της Μοσάντ». Στο εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η αλήθεια πίσω από τη δολοφονία του ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ» αναφέρεται πως οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας ήταν μία ομάδα της διαβόητης ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών από τουλάχιστον είκοσι πράκτορες, ισραηλινούς αλλά και ιρανούς υπηκόους, οι οποίοι εξαπέλυσαν την επίθεσή τους, έπειτα από οκτώ «επίπονους» μήνες προετοιμασίας και στενής παρακολούθησης του στόχου τους. 

Για τη συνέχεια Protagon

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube