REAL TIME |

Weather Icon

Εθνικά Προτάγματα 200 χρόνια μετά το 1821: Η εθνική στρατηγική, η πολιτισμική και η αμυντική ισχύς

Εθνικά Προτάγματα 200 χρόνια μετά το 1821: Η εθνική στρατηγική, η πολιτισμική και η αμυντική ισχύς

Επέτειος 200 χρόνων από την Εθνεγερσία – Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για εθνική αφύπνιση

Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος

Καθηγητής Πανεπιστημίου

Σύμφωνα με τη θουκυδιδική ιστορική σκέψη η ακριβής καταγραφή των γεγονότων δεν αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στη διάσωση των αξιόλογων πράξεων του παρελθόντος -όπως υποστήριζε ο Ηρόδοτος- αλλά στη μέσω αυτής αποφυγή επαναλήψεως λαθών, αφ’ ης στιγμής σταθερή παράμετρος των γεγονότων παραμένει ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος και διαμορφώνει την εξέλιξη του ιστορικού γίγνεσθαι κατά κύρια και ανεξάρτητη και όχι δευτερεύουσα και εξαρτημένη αιτιότητα. Αυτός ο φιλοσοφικός-ιστορικός διδακτισμός που διατρέχει όλο το θουκυδιδικό έργο θεμελιώνει την επιστημονική ιστοριογραφική αντίληψη σε φανερή αντίστιξη με την έως τότε διαμορφωμένη από το έπος και τον Ηρόδοτο αντίληψη της μεταφυσικής αιτιότητας. Αυτή η βαθειά επιστημονική αντίληψη ισχύει και στις επετειακές εκδηλώσεις, αφού σκοπός τους είναι η συναγωγή συμπερασμάτων από την πορεία του έθνους και η χρήση τους ως πυξίδας για την αποφυγή των λαθών και συνακόλουθα την ανάταση της κοινωνίας, του λαού και του έθνους.

  Αποτελεί πικρή διαπίστωση ότι η άλλοτε οδυνηρή και άλλοτε δαφνηφόρα ιστορία του έθνους στα 200 αυτά χρόνια δεν μας οδήγησε στη συγκρότηση των απαραίτητων στρατηγικών που να εγγυώνται την ανοδική πορεία του έθνους. Η σημαντικότερη συνιστώσα της εθνικής μας ισχύος, ο πολιτισμός, υπονομεύτηκε από τη θεώρησή του ως τουριστικού ή φολκλορικού προϊόντος, μετατρέποντας έτσι στην ουσία το μεν Υπουργείο Παιδείας σε υπηρεσία διορισμών, το δε Υπουργείο Πολιτισμού σε υπηρεσία διοργάνωσης συναυλιών και φολκλορικών εκδηλώσεων, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο υπουργικός αυτός δυισμός πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του σε έναν πολιτικό ενισμό, όπου παιδεία και πολιτισμός θα αποτελούν δύο όψεις του αυτού νομίσματος.

  Στο πλαίσιο αυτό η χρηματοδότηση εδρών Ελληνικού Πολιτισμού στα ξένα Πανεπιστήμια, η συνδιοργάνωση με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια Συνεδρίων για τις απαρχές της φιλοσοφικής σκέψης στην Ιωνία, για την αρχή του ευρωπαϊκού έπους με τον Όμηρο, πάλι στην Ιωνία κ.ά. αποτελούν ενδεδειγμένες δράσεις αμυντικής προβολής του πολιτισμού μας και πρέπει να κινητοποιήσουν τις πνευματικές δυνάμεις του τόπου προς την κατεύθυνση αυτή.

  Ταυτόχρονα η πολεμική αρετή των Ελλήνων, υπονομευμένη και αυτή από μικροκομματικές επιδιώξεις και έλλειψη μιας συνολικής Εθνικής Στρατηγικής που θα προτάσσει την εθνική ισχύ μέσω της αμυντικής θωράκισης εδραζόμενης σε μια ισχυρή βιομηχανία, φαίνεται ανίσχυρη ώστε να γίνει επαρκής και αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, απέναντι σε ένα σύνολο απειλών και μεγαλοϊδεατικών στοχεύσεων, όπως το διαστημικό και πυρηνικό του πρόγραμμα, που διατυπώνει καθημερινά ο σουλτάνος, βασισμένος στην αδιαφορία των συμμάχων, στην κραταίωση της πολεμικής του μηχανής και τη διαφαινόμενη αδυναμία μας να εκμεταλλευτούμε τις ικανότητές μας και τη γενναιότητά μας. Η επίδειξη σημαίας που έκανε το Ορούτς Ρέις ήταν ευτύχημα ότι μας αφύπνισε.

  Αν, όπως στον Μενέξενο του Πλάτωνα, μας ρωτούσαν οι πρόγονοί μας και συγκεκριμένα οι ήρωες του 1821 ποιά είναι τα δικά μας επιτεύγματα την τελευταία πεντηκονταετία, για να νιώθουν και αυτοί υπερήφανοι για εμάς, η μόνη απάντησή μας θα ήταν ότι παραμένουμε χαοτικός λαός, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στρατηγική με σπασμωδικές και αποσπασματικές ενέργειες απέναντι στις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις του νεοοθωμανικού ιμπεριαλισμού. Η Εθνική Στρατηγική σαν μια νέα Μεγάλη Ιδέα απαιτεί έναν σοβαρό και μακροχρόνιο σχεδιασμό για τις πάγιες θέσεις του Ελληνισμού απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις, τη θεμελίωση σε όλους τους κλάδους της αμυντικής μας βιομηχανίας με αξιοποίηση και επικαιροποίηση των όποιων ελληνικών σχεδιασμών (ΤΟΜΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, πυραυλικό αντιαεροπορικό ΑΡΤΕΜΙΣ, ναυπήγηση ελληνικών σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων) με συμπαραγωγές και αυτόνομες παραγωγές σύγχρονων οπλικών συστημάτων (πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών, drones κ.ά.) και την ίδρυση ενός ταμείου άμυνας για την οικονομική υποστήριξη όλων αυτών των αμυντικών δράσεων. Επειδή η Κύπρος μας είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού, πρέπει και αυτή να προβεί σε παραγωγές πολεμικού υλικού, έστω drones, που θα λειτουργούν ως αντι-drones κ.ά. προϊόντων, αναδυόμενη από τον πρόσκαιρο ευδαιμονισμό που επικρατεί και να εξοπλισθεί με πολλαπλάσια αντιαρματικά, αντιαεροπορικά και αντιαποβατικά όπλα, για να ακυρώσει αποτελεσματικά τις νεοοθωμανικές βλέψεις για ολοκληρωτική της κατάληψη.

  Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει όλα τα ελληνικά νησιά, για να υλοποιηθεί η πολλαπλά διατυπούμενη σκέψη περί αβύθιστων αεροπλανοφόρων, να υπερδιπλασιάσουν τουλάχιστον την αμυντική τους ισχύ και τον όγκο πυρός των οπλικών συστημάτων και να απορριφθεί η σκέψη ότι η Τουρκία, λόγω της υπεροπλίας της, μπορεί να καταλάβει κάποια από αυτά. Αν αυτό συμβεί, την κύρια ευθύνη έχουν όσοι, ενώ είναι υπεύθυνοι για τους αμυντικούς σχεδιασμούς, ορρωδούν ή ασύγγνωστα παραμελούν το καθήκον τους, μη αναλύοντας σε βάθος την αντικειμενική διάσταση των πραγματικών απειλών. Είναι λάθος να πιστεύουν ότι θα διαλάθουν της ιστορικής καταδίκης, και αν ακόμα διαφύγουν της πολιτικής και ποινικής ευθύνης. Η συρρίκνωση του Ελληνισμού, οφειλόμενη στην αβελτερία των ιθυνόντων, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

  Αυτό το οποίο θα υπογραμμίσουν οι ήρωές μας είναι ότι αυτοί με τη ζωή τους που προσέφεραν γενναιόδωρα για την ελευθερία της Ελλάδος δεν θα ήθελαν ποτέ να δουν απώλεια εθνικού χώρου, λόγω της ανικανότητας των επιγόνων τους. Αυτοί άφησαν ανεξίτηλα τα αποτυπώματά τους στην ιστορία. Ας είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε και εμείς, μέσω της συναίσθησης του χρέους μας απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, το ιστορικό μας αποτύπωμα με τη συγκρότηση μιας Εθνικής Στρατηγικής ως νέας Μεγάλης Ιδέας, ικανής να οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην υπόληψη της χώρας ενώπιον εχθρών και φίλων. Οι καιροί ου μενετοί.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube