REAL TIME |

Εξωτερική Πολιτική 19 Φεβρουαρίου 2021

Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων: Ο νέος, υπό ψήφιση, Οργανισμός του ΥΠΕΞ, περισσότερο δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα

Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων: Ο νέος, υπό ψήφιση, Οργανισμός του ΥΠΕΞ, περισσότερο δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα

Κραυγή αγωνίας των Διπλωματικών Υπαλλήλων για τον νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ

Λάβαμε επιστολή από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, με την οποία, ο θεσμικός οργανισμός που εκπροσωπεί το Διπλωματικό Σώμα της Ελλάδας, εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, που αφορά τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά μας εκφράζουμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι ο νέος Οργανισμός δεν αποτελεί προϊόν διαλόγου, διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εν ενεργεία αλλά και των αφυπηρεσάντων διπλωματών και κυρίως από το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έλαβε υπ’ όψιν του την γνώμη και την άποψη του θεσμικού εκπροσώπου των διπλωματών, δηλαδή της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων.

Επειδή το διπλωματικό σώμα είναι ένας από τους πιο νευραλγικούς οργανισμούς του ελληνικού κράτους, και με δεδομένο το περιεχόμενο της επιστολής που λάβαμε, κινδυνεύει να απαξιωθεί και να αποδυναμωθεί με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ελπίζουμε έστω και τώρα, οι εκκλήσεις της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων να εισακουσθούν πριν ψηφισθεί το νομοσχέδιο και να γίνουν τα δέοντα, ούτως ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα.

Ακολουθεί η επιστολή:

Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων

                                                                                                    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2021

ΠΡΟΣ: Διπλωματικό Συντάκτη

            στην ιστοσελίδα  infognomonpolitics.gr

κ. Σάββα Καλεντερίδη

Αγαπητέ κ. Καλεντερίδη,

Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις απόψεις του Διπλωματικού Κλάδου ως προς το σχέδιο Νόμου του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, o οποίος κατατέθηκε στην Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 2021 και η ψήφισή του επίκειται άμεσα.

Οι Έλληνες Διπλωμάτες, διαχρονικά, αποτελούμε την πρώτη γραμμή προάσπισης των εθνικών συμφερόντων της Χώρας, στελεχώνοντας 142 Αρχές σε 85 κράτη σε 5 Ηπείρους συχνά επικίνδυνα, ανθυγιεινά, ακόμη και εμπόλεμα. Στην σημερινή συγκυρία και με τις προσπάθειες για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων να υλοποιείται σε καθημερινή βάση από τους Έλληνες Διπλωμάτες, το ζητούμενο είναι η υποστήριξη τους, με τρόπο ώστε να ανταπεξέρχονται στα καθήκοντά τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα ανέμενε κανείς ο νέος Οργανισμός του ΥΠΕΞ να θωρακίζει ακόμη περισσότερο την Διπλωματική Υπηρεσία, επιλύοντας καθημερινά προβλήματα και εισάγοντας τομές στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, που θα καθιστούσαν την λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών σύγχρονη και αποτελεσματική.

Αντ’ αυτού με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το νέο κείμενο του νόμου, το οποίο ανέρχεται σε 376 σελίδες και 480 άρθρα – σε αντίθεση με τον ισχύοντα Οργανισμό των 171 άρθρων και 172 σελίδων, απέχει του επιδιωκόμενου επιτελικού κράτους και η εφαρμογή του στην πράξη κρίνεται αβέβαιη.

Πράγματι, το δαιδαλώδες νομοσχέδιο για το ΥΠΕΞ, αντί να επιλύει προβλήματα και να διευκολύνει τους Έλληνες Διπλωμάτες στην καθημερινή μάχη που δίνουν για την προώθηση των εθνικών δικαίων, προωθεί την εσωστρέφεια και επιστρέφει σε πρακτικές που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν.  Επ’ αυτού, προς πλήρη ενημέρωσή σας,  επισυνάπτεται αναλυτικό υπόμνημά μας.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι 480 άρθρα δεν ήταν αρκετά για να ληφθεί επιτέλους πρόνοια για την επίλυση του χρόνιου αιτήματος όλων των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που αφορά στην έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των υπαλλήλων στις χώρες εκτός ΕΕ, δηλαδή σε 57 από 85 χώρες, όπου υφίσταται διπλωματική εκπροσώπηση.

Συνεχίζουμε δηλαδή να παραμένουμε ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Όλοι γνωρίζουν ότι η δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε υποστελέχωση  και κατάρρευση των υποδομών.  Αντί βελτίωσης, ο νέος νόμος προβλέπει ένα δαιδαλώδες οργανόγραμμα επικαλυπτόμενων, νεοϊδρυόμενων υπηρεσιών, ανεξέλεγκτες μετατάξεις, την κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων. Με τον τρόπο αυτό  το Υπουργείο Εξωτερικών οδηγείται σε κατάρρευση και η Διπλωματική Υπηρεσία με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακή συρρίκνωση και εξουδετέρωση.

Διαδικασίες αξιολόγησης, προαγωγών, πειθαρχικών διώξεων και απαξίωσης συνοδεύονται από ισοπέδωση κάθε έννοιας ιεραρχίας και αριστείας, που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ΥΠΕΞ.   Χαρακτηριστικά, ακόμα και η νέα γενιά διπλωματών δεν προστατεύεται από μειωτικές ρυθμίσεις όπως  η  αύξηση του χρόνου προαγωγής τους  από 3 σε 4 έτη, η οποία δημιουργεί συνθήκες δυσμενούς διάκρισης.

Τέλος, η εμμονή σε ζητήματα δήθεν ελέγχου στο πλέον ιεραρχικό Υπουργείο της Χώρας, οι νεοπαγείς και αμφίβολης συνταγματικότητας “δομές αξιολόγησης και ελέγχου“ που προωθούνται προς υιοθέτηση, η επιβολή πρωτοφανών πειθαρχικών διαδικασιών με εισαγωγή αέναων πειθαρχικών διαδικασιών  και η εξαίρεση του Διπλωματικού Κλάδου, χωρίς αιτιολόγηση, από το ανώτατο χρονικό όριο 6+6 μηνών για τις ειδικές αποστολές, ουσιαστικά “αφοπλίζουν” τους Διπλωματικούς Υπαλλήλους και δεν προάγουν την αξιοκρατία.

Μέσω των ως άνω πρακτικών, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν προχωρά στο μέλλον ούτε ακολουθεί τον βηματισμό των άλλων Διπλωματικών Υπηρεσιών των κ-μ της ΕΕ και των άλλων προηγμένων χωρών.

Οι Έλληνες Διπλωμάτες, με οδηγό τους την βαθιά κατάρτιση, την ευρυμάθεια και την πλήρη αφοσίωση στο καθήκον όπου γης, έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή. Το μόνο που ζητούν είναι η απαραίτητη ηθική και υλική υποστήριξη και ένας λιτός και λειτουργικός Οργανισμός που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης Διπλωματίας.

                                                             Με  εκτίμηση

                                          Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

                           Η Πρόεδρος                                                          Ο Γενικός Γραμματέας

                       Ελένη Λιανίδου                                                  Νικόλαος Πιπερίγκος

                      Πληρεξούσιος Υπουργός Β’                                   Πληρεξούσιος Υπουργός Β’

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube