REAL TIME |

Weather Icon

Ενδοευρωπαϊκός “πόλεμος”: Η Γαλλία καλεί Γερμανία να εγκαταλείψει τον αγωγό Nord Stream 2

Ενδοευρωπαϊκός “πόλεμος”: Η Γαλλία καλεί Γερμανία να εγκαταλείψει τον αγωγό Nord Stream 2

Ο Ναβάλνι οδηγεί σε ακύρωση τον αγωγό Nord Stream 2;

Η Γαλλία καλεί την Γερμανία να εγκαταλείψει το πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 με την Ρωσία αντιδρώντας στην μεταχείριση που η ρωσική ηγεσία επιφυλάσσει στον αντίπαλο του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και στην καταστολή των διαδηλώσεων που οργανώνονται για την υποστήριξή του.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον επανέφερε σήμερα το θέμα με δηλώσεις του στο δίκτυο France Inter υπενθυμίζοντας ότι το Παρίσι διατηρούσε πάντοτε αμφιβολίες για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος στην συγκυρία αυτή.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, διάκεινται αρνητικά απέναντι στο σχέδιο του Nord Stream 2, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία παράλληλα με τον Nord Stream 1, θεωρώντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την Μόσχα.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο υιοθέτηση νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίσει την καταστολή κατά της ρωσικής αντιπολίτευσης.

«Κυρώσεις έχουμε ήδη επιβάλει, μπορούμε να επιβάλουμε επιπλέον, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, δεν αρκεί», δήλωσε ο γάλλος υπουργός.

«Πιστεύω ότι η επιλογή του Nord Stream είναι μία πιθανή επιλογή», είπε τονίζοντας ωστόσο ότι «αποτελεί γερμανική απόφαση, διότι πρόκειται για έναν αγωγό φυσικού αερίου που καταλήγει στην Γερμανία».

Σε κάθε περίπτωση, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δεν είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει το σχέδιο του Nord Stream 2, πράγμα που επανέλαβε στις 21 Ιανουαρίου.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, οι εργασίες ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον αγωγό μήκους 1.200 χιλιομέτρων στον βυθό της θάλασσας επαναλήφθηκαν στα γερμανικά ύδατα, έπειτα από διακοπή σχεδόν ενός έτους εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Πάνω από 5.300 διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση του πολέμιου του Κρεμλίνου συνελήφθησαν χθες σε όλη τη χώρα

Πάνω από 5.300 διαδηλωτές–εκ των οποίων οι 1.800 στη Μόσχα– συνελήφθησαν χθες στη Ρωσία κατά τις κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα με αίτημα την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι την ώρα που η εισαγγελία έκρινε “δικαιολογημένη” την φυλάκιση του πολέμιου του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την μκο OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταγραφή των διαδηλώσεων, οι συλλήψεις πέραν της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον στην Αγία Πετρούπολη (1.176) και στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας και το Νίζνι Νόβγκοροντ (στο Βόλγα), όπου σχεδόν 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Αυτό ήταν το δεύτερο κατά σειρά σαββατοκύριακο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με αίτημα την απελευθέρωση του Ναβάλνι, ο οποίος στις 17 Ιανουαρίου φυλακίστηκε κατά την επιστροφή του στη χώρα έπειτα από τη νοσηλεία του στη Γερμανία μετά τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα.

Ο Ναβάλνι κατηγορείται για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, κάτι το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει κατασκευασμένο.

Το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει το αίτημα της σωφρονιστικής αρχής της χώρας να μετατραπεί η ποινή με αναστολή που έχει επιβληθεί στον Ναβάλνι σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή.

Oι υποστηρικτές του πρόκειται να συγκεντρωθούν αύριο μπροστά από το δικαστήριο Σιμονόφσκι της Μόσχας όπου πρόκειται να δικαστεί ο πολέμιος του προέδρου Πούτιν.

Διαβάστε επίσης: Πώς το Κρεμλίνο μετέτρεψε σε «ήρωα» τον Ναβάλνι

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP, SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube