Weather Icon
Εξοπλισμοί , ΗΠΑ , Λιβύη , Ρωσία 20 Φεβρουαρίου 2021

Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί τον ιδιοκτήτη της Blackwater για πώληση όπλων στα στρατεύματα του Haftar παρακάμπτοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ

Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί τον ιδιοκτήτη της Blackwater για πώληση όπλων στα στρατεύματα του Haftar παρακάμπτοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ

Χωριανόπουλος Άγγελος

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κατηγορεί τον ιδρυτή του Blackwater Erik Prince για συμμετοχή σε παραβιάσεις διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, θέτοντας τον στρατιωτικό εργολάβο σε κίνδυνο κυρώσεων, σύμφωνα με το The Diplomat.

Η έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθεί την απαγόρευση της μεταφοράς όπλων στη Λιβύη αναφέρει ότι εταιρείες που ελέγχονται από τον Erik Prince παρείχαν τρία αεροσκάφη στην αποστολή ελικοπτέρων και στρατιωτικού υλικού για να βοηθήσουν τον Ρώσο υποστηριζόμενο πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ το 2019.

Ο Erik Prince ενδέχεται να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ, η οποία θα μπορούσε να διατάξει το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων ή την απαγόρευση ταξιδιού. Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας ή της Κίνας, θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο σε τυχόν κυρώσεις εναντίον του.

Σύμφωνα με το The Diplomat, η επικείμενη έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι εταιρείες που ελέγχονται από τον Erik Prince πούλησαν τρία αεροσκάφη σε άτομα που έστειλαν μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν τον Χάφταρ κατά τους πρώτους μήνες της αποτυχημένης επίθεσης του διοικητή στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη. 

Η έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ αναφέρει ότι εταιρείες που ελέγχονται από τον Erik Prince πούλησαν τρία αεροσκάφη μέσω μιας σειράς εταιρειών βιτρίνας σε μια εταιρεία που εδρεύει στο Ντουμπάι, την Lancaster 6, η οποία έστειλε ελικόπτερα και μια ομάδα δυτικών μισθοφόρων στη Λιβύη για να υποστηρίξει τον κ. Χάφταρ. 

Ένα από τα αεροπλάνα, ένα Pilatus PC-6, παραδόθηκε στη Λιβύη για χρήση σε επιχειρήσεις αναγνώρισης και πληροφοριών για τις δυνάμεις του  Haftar, σύμφωνα με το The Diplomat το οποίο έχει πρόσβαση στην έκθεση. Μια εταιρεία των ΗΠΑ, η TST Humanitarian Surveys, που ελέγχεται από τον Erik Prince μέσω δικηγόρου που εδρεύει στις ΗΠΑ, πούλησε το αεροπλάνο σε άλλη εταιρεία στην Αυστρία που ανήκε εν μέρει στον Erik Prince. Στη συνέχεια το πούλησε στην Lancaster 6 τον Ιούνιο του 2019. 

Τα άλλα δύο αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου ενός φορτηγού Antonov An-26 που προοριζόταν για τη μεταφορά ελικοπτέρων, έφτασαν στην Ιορδανία και δεν πέταξαν στη Λιβύη, αλλά εντοπίστηκαν στην έκθεση ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στον Haftar.

Χρησιμοποιώντας χρήματα από μια εταιρεία που εδρεύει στο Ντουμπάι, η ομάδα έστειλε αργότερα στη Νότια Αφρική τρία ελικόπτερα Aérospatiale Gazelle και τρία ελικόπτερα Super Puma. Τουλάχιστον ένα από τα ελικόπτερα μεταφέρθηκε στη Λιβύη. Τα ελικόπτερα αγοράστηκαν για περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια, μια τιμή πολύ πάνω από την αγοραία αξία τους.

Ο ρόλος στην προσπάθεια των εταιρειών που εδρεύουν στο Ντουμπάι υπογραμμίζει επίσης τους στενούς δεσμούς του Erik Prince με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον κυβερνήτη τους, τον Πρίγκιπα, Mohammed Bin Zayed. Ο Erik Prince έχει συνδεθεί με μια σειρά από μισθολογικές προσπάθειες εκ μέρους των Εμιράτων, συμπεριλαμβανομένης μιας προσπάθειας για την καταπολέμηση των Σομαλών πειρατών, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του ΟΗΕ. Ο Erik Prince επισκέφθηκε το Αμπού Ντάμπι τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το The Diplomat.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube