Weather Icon
Λιβύη 16 Φεβρουαρίου 2021

Εδραιώνεται η επιρροή Τουρκίας – Ρωσίας στη Λιβύη

Εδραιώνεται η επιρροή Τουρκίας – Ρωσίας στη Λιβύη

Πάμπλουτος επιχειρηματίας δεν επέτρεψε στον Ακίλα Σαλέχ να κερδίσει την εκλογή στη Λιβύη

Νέα δεδομένα για την τουρκική ανάμειξη στη Λιβύη διαμορφώνει η συμφωνία της 5ης Φεβρουαρίου, στη Γενεύη.

Υστερα από μακρές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και όργιο παρασκηνιακών δοσοληψιών, οι 74 αντιπρόσωποι και των δύο αντίπαλων στρατοπέδων συμφώνησαν σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα που θέτει τέλος στην πρωθυπουργία του υποστηριζόμενου από την Αγκυρα, Φαγιέζ Σαράζ.

Στη θέση του, διαμορφώνεται μια δικέφαλη αρχή, με νέο πρωθυπουργό τον μεγαλοεπιχειρηματία των κατασκευών Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπέ και επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου τον πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα Μοχάμαντ Γιουνές Μέφι, ο οποίος απελάθηκε λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η ψηφοφορία (39-34 υπέρ των Ντμπεϊμπέ – Μέφι) προκάλεσε έκπληξη στην Αίγυπτο και σε ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, που είχαν ποντάρει στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο των Φάτι Μπασάγα και Ακίλα Σάλεχ. Ο τελευταίος είναι πρόεδρος της Βουλής του Τομπρούκ, στο ίδιο στρατόπεδο με τον υποστηριζόμενο από Ρωσία, Αίγυπτο και Γαλλία πολέμαρχο Χαλίφα Χάφταρ.

Γράφτηκε στον διεθνή Τύπο ότι η πλάστιγγα έγειρε χάρη σε εξαγορές αντιπροσώπων από τον Αλί Ντμπεϊμπέ, εξάδελφο του νέου πρωθυπουργού και διαβόητο κλεπτοκράτη με τεράστια περιουσία.

Φαίνεται ότι η συμφωνία της Γενεύης επιβεβαιώνει τη ρωσοτουρκική συγκυριαρχία στη Λιβύη, καθώς το νέο σχήμα είχε το πράσινο φως και από τις δύο χώρες που διατηρούν δυνάμεις στο έδαφός της.

Ακόμη και ο Χάφταρ «πούλησε» τον Σάλεχ, καθώς ο στρατός του ανακοίνωσε ότι το δίδυμο Ντμπεϊμπέ – Μέφι συνιστά «πατριωτική λύση».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube