Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 7 Φεβρουαρίου 2021

Χαμενεΐ προς ΗΠΑ: Να αρθούν οι κυρώσεις, για να επιστρέψουμε στη συμφωνία για τα πυρηνικά

Χαμενεΐ προς ΗΠΑ: Να αρθούν οι κυρώσεις, για να επιστρέψουμε στη συμφωνία για τα πυρηνικά
“Θα επιστρέψουμε στις δεσμεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις”, λέει ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Την επιστροφή της Τεχεράνης στις δεσμεύσεις της προς το πυρηνικό πρόγραμμα με προϋπόθεση την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, προανήγγειλε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το Ιράν θα συμμορφωθεί με τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) μόνο εάν οι ΗΠΑ άρουν πρώτα τις κυρώσεις, τόνισε ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Το Ιράν έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015, όχι όμως και οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες … Αν θέλουν να επιστρέψει το Ιράν στις δεσμεύσεις του, πρώτα οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να άρουν όλες τις κυρώσεις», υπογράμμισε ο Αλί Χαμενεΐ.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το Ιράν να επιστρέψει στις υποχρεώσεις του, πρέπει να άρουν όλες τις κυρώσεις και πρέπει πρώτα να το επαληθεύσουμε και έπειτα θα εξετάσουμε αν είναι σωστό να επιστρέψουμε στις δεσμεύσεις μας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ε.Ε. υπέγραψαν τη συμφωνία, τον Ιούλιο του 2015, προβλέποντας την κατάργηση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα με τον τερματισμό του προγράμματος πυρηνικών όπλων και την αποδοχή αυστηρών ορίων στην ποιότητα και στην ποσότητα του εξευγενισμένου ουρανίου που θα μπορούσε να παράγει.

Ωστόσο, το 2018, ο -τότε- Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία και έβγαλε μονομερώς τη χώρα από αυτήν, επαναφέροντας τις επιζήμιες οικονομικές κυρώσεις «μέγιστης πίεσης».

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube