Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ann Linde, Υπουργός Εξωτερικών Σουηδίας: Η παράνομη κατοχή του Αφρίν θα συνεχίσει να μας απασχολεί

Δημοσιεύτηκε στις

Σουηδή Υπουργός Εξωτερικών: Θα συνεχίσουμε να έχουμε το θέμα της παράνομης κατοχής του Αφρίν στην ημερήσια διάταξη

Η Σουηδή Υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις Σουηδών βουλευτών σχετικά με τις σφαγές και την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν και είπε ότι η σουηδική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εγείρει ανησυχία για τα θέματα, κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών με τη διεθνή κοινότητα.

Ο Markus Wiechel, Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής του σουηδικού Δημοκρατικού κόμματος, υπέβαλε γραπτή πρόταση στο κοινοβούλιο την 1η Φεβρουαρίου, ζητώντας από τη Σουηδία να θέσει τα εγκλήματα του τουρκικού κράτους κατά της ανθρωπότητας στο Αφρίν, στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών και να λάβει μέτρα για να διώξει τους εγκληματίες.

Απαντώντας στην πρόταση του Wiechel, η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Ann Linde δήλωσε ότι συμφώνησε με την άποψη του βουλευτή ότι δεν υπήρχε αρκετή προσοχή στην κατάσταση στο Αφρίν. Η Linde επεσήμανε ότι η βία που προκλήθηκε στους ανθρώπους ήταν πολύ μεγάλη και ότι όσοι έφυγαν από την πόλη μετά την κατοχή το 2018 εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν, ενώ έχουν ληφθεί αναφορές από την περιοχή που δείχνουν ότι συνεχίζεται η στοχοποίηση και η προκατειλημμένη μεταχείριση εναντίον των Κούρδων.

Η Linde είπε ότι διαφωνεί με το επιχείρημα του Wiechel ότι η Σουηδία δεν αντιδρά στην κατοχή. Υπενθύμισε ότι η Σουηδία έχει φέρει πολλές φορές το θέμα της εισβολής του Αφρίν στη διεθνή ατζέντα και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Συριακή Επιτροπή Ερευνών των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθεί στενά τα εγκλήματα πολέμου και τις συστηματικές παραβιάσεις των συμμοριών που υποστηρίζονται από το τουρκικό κράτος στο Αφρίν. «Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Σουηδίας για τη Συρία επισκέφθηκε τους κατοίκους του Αφρίν σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία από το 2018 και συναντήθηκε με τους διευθυντές τους για να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους», πρόσθεσε.

Η Linde επεσήμανε ότι η εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν οδήγησε σε επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και κλιμάκωση των συγκρούσεων, σημειώνοντας ότι η Σουηδία και το Κουβέιτ υπέβαλαν αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αμέσως μετά την εισβολή, καλώντας για κατάπαυσης πυρός.

Τέλος, η Σουηδή υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα της αποφάσισε να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία αμέσως μετά την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν, προσθέτοντας ότι η Σουηδία θα συνεχίσει να φέρνει το ζήτημα της εισβολής του Αφρίν στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: Η Φωνή των Κούρδων

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αμερικανοί πεζοναύτες κατηγορούνται για βιασμούς στην Οκινάουα

Περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία, κυρίως στην Οκινάουα, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους. Η συμπεριφορά πολλών από αυτούς όμως γίνεται συχνά η αιτία δυσπιστίας και οργής μέρους του πληθυσμού.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αντιμέτωπα με έρευνες για φερόμενους βιασμούς στην Οκινάουα της Ιαπωνίας βρίσκονται δυο μέλη του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ, όπως ανέφερε την Πέμπτη η αστυνομία του αρχιπελάγους.

«Πεζοναύτης των ΗΠΑ, ηλικίας περίπου 20 ετών, υπάρχουν υποψίες ότι βίασε μια υπήκοο Ιαπωνίας σε αμερικανική στρατιωτική βάση τον Μάρτιο και ότι τραυμάτισε άλλη μια γυναίκα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο δεύτερος Αμερικανός στρατιωτικός, περίπου συνομήλικος του πρώτου, φέρεται επίσης να βίασε γυναίκα σε άλλη βάση τον Ιανουάριο, διευκρίνισε.

Οι δυο υποθέσεις διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, Τζορτζ Γκλας, που μόλις ανέλαβε τη θέση, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα συνεργαστεί «πλήρως» με τις ιαπωνικές αρχές. «Δίνουμε μεγάλη αξία στις σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας που οικοδομήσαμε εδώ και δεκαετίες με τους Ιάπωνες οικοδεσπότες μας, και δεσμεύομαι να κάνω το παν για να αποφευχθεί οι πράξεις αυτές να θέσουν σε κίνδυνο τους δεσμούς μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία, κυρίως στην Οκινάουα, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους. Η συμπεριφορά πολλών από αυτούς όμως γίνεται συχνά η αιτία δυσπιστίας και οργής μέρους του πληθυσμού. Την Παρασκευή στην Οκινάουα, Αμερικανοί στρατιωτικοί συμμετείχαν μαζί με κατοίκους και τοπικούς αντιπροσώπους σε νυχτερινές περιπολίες. Το εγχείρημα, το πρώτο του είδους από το 1973, έγινε κοντά σε αμερικανική αεροπορική βάση έπειτα από αλλεπάλληλες υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων που αποδόθηκαν σε Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αστυνομικών αρχών, το 2024, 80 μέλη ή υπεργολάβοι του αμερικανικού στρατού κατηγορήθηκαν για διάφορα ποινικά αδικήματα στην Οκινάουα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αποκαλυπτικά βίντεο! Ουκρανοί στρατιώτες περιγράφουν on camera τι συνέβη στο Κουρσκ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βίντεο με Ουκρανούς στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία παρουσιάζει το SouthFront. Στα βίντεο, οι στρατιώτες περιγράφουν τις εμπειρίες τους από την επιχείρηση. Οι μαρτυρίες περιλαμβάνουν αναφορές σε βαριές απώλειες, ελλιπή υποστήριξη και αποδιοργάνωση κατά την υποχώρηση.​

Η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2024, όταν ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα και κατέλαβαν προσωρινά περιοχές στη ρωσική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούτζα. Ήταν μια προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκτήσει κάποια “χαρτιά” ως ανταλλάγματα με χαμένη της εδάφη, όπως η περιοχή της Ζαπορίζια όπου υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διαπραγματευτική διαδικασία με τη Ρωσία. Αν και αρχικά θεωρήθηκε στρατηγική επιτυχία, η επιχείρηση αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις, όπως ισχυρή ρωσική αντίσταση και δυσκολίες στον ανεφοδιασμό, οδηγώντας τελικά σε υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα βίντεο είναι υποτιτλισμένα στα αγγλικά:

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με 9 νεκρούς!

«Το Κίεβο υφίσταται επίθεση από εχθρικούς πυραύλους», ανέφεραν αρχικά οι στρατιωτικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσω Telegram.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 63 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, σε ρωσική επιδρομή με πυραύλους και drones τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο Κίεβο.

Με τους αριθμούς να μη σταματούν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έδωσαν νέο προσωρινό απολογισμό των θυμάτων, που κάνει λόγο για «εννιά ανθρώπους νεκρούς» και «63 τραυματίες», από τους οποίους «42 εισήχθησαν σε νοσοκομεία», συμπεριλαμβανομένων «έξι παιδιών», καταγγέλλοντας το «μαζικό πλήγμα» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Κίεβο.

«Το Κίεβο υφίσταται επίθεση από εχθρικούς πυραύλους», ανέφεραν αρχικά οι στρατιωτικές αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσω Telegram. Οι ουκρανικές στρατιωτικές αρχές αρχικά έκαναν λόγο για υλικές ζημιές σε δυο συνοικίες του Κιέβου και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε σε καταφύγια.

Δημοσιογράφοι διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων άκουσαν ισχυρές εκρήξεις και μηχανές drones στους αιθέρες της ουκρανικής πρωτεύουσας. Είδαν εξάλλου πολίτες να βρίσκουν καταφύγιο στο υπόγειο πολυκατοικίας καθώς ηχούσαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

Η προηγούμενη ρωσική πυραυλική επιδρομή στο Κίεβο είχε γίνει στην αρχή του τρέχοντα μήνα.

Πλήγματα και στο Χάρκοβο

Παράλληλα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ έκανε λόγο επίσης μέσω Telegram για πλήγματα της Ρωσίας με επτά πυραύλους και drones, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε θύματα μέχρι στιγμής.

Σε ανακοίνωσή του μέσω Telegram, ο Αντρίι Γέρμακ, γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας, κατήγγειλε πως ο Εώσος πρόεδρος «Πούτιν δεν δείχνει παρά μόνο την επιθυμία (του) να σκοτώνει».

Αξίωσε να «παύσει πυρ» και «οι επιθέσεις εναντίον αμάχων να σταματήσουν».

Η επιδρομή εξαπολύθηκε ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε στην Ουάσιγκτον πως είναι «πολύ κοντά» η επίτευξη «συμφωνίας» ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος που άρχισε το 2022 και μερικές ώρες αφού καταφέρθηκε εναντίον του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για «εμπρηστικό» σχόλιό του για την Κριμαία, χερσόνησο που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014, κάτι που δεν αναγνωρίζει η ουκρανική κυβέρνηση ούτε το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Ο Ζελένσκι απέρριψε την παραχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία στο πλαίσιο ενός πιθανού ειρηνευτικού σχεδίου. Επίσης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συμμορφώνεται πάντα με το Σύνταγμα της χώρας και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σύμμαχοι του Κιέβου στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα ενεργήσουν σεβόμενοι τις θέσεις της. Αυτή ήταν μια έμμεση αναφορά στις έντονες επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου για τη δήλωσή του ότι τυχόν αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας θα ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα της Ουκρανίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή6 λεπτά πριν

Αμερικανοί πεζοναύτες κατηγορούνται για βιασμούς στην Οκινάουα

Περίπου 54.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία, κυρίως στην Οκινάουα, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους. Η συμπεριφορά πολλών από...

Αναλύσεις36 λεπτά πριν

Γελάει ο κόσμος! Είναι γελοίο αυτό που συμβαίνει – Στη δύση ΑΟΖ, στην ανατολή υφαλοκρηπίδα

Παρέμβαση του "πατέρα" της ελληνικής ΑΟΖ Θεόδωρου Καρυώτη στο Ράδιο 984 και την εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη

Άμυνα1 ώρα πριν

Drone Nexus: Το «τείχος από drone» που θέλουν στο NATO για τα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία

Το project, που φέρει την ονομασία «τείχος από drone», φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα συνεχές στρώμα μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων,...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ο Πούτιν απειλεί τον Τραμπ

Αναλυτική παρουσίαση της στρατηγικής των Τραμπ και Πούτιν για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Οι προτεραιότητες και οι εσωτερικές πιέσεις.

Διεθνή2 ώρες πριν

Αποκαλυπτικά βίντεο! Ουκρανοί στρατιώτες περιγράφουν on camera τι συνέβη στο Κουρσκ

Βίντεο με Ουκρανούς στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία παρουσιάζει το SouthFront....

Δημοφιλή