Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Αναζητούν την Ακραία Αφροδίτη στο Κάβο Γκρέκο: Εντολή για αρχαιολογική επισκόπηση

Δημοσιεύτηκε στις

Απόφαση για αρχαιολογική επισκόπηση της περιοχής του Κάβο Γκρέκο εις αναζήτηση της Αφροδίτης «Ακραίας» του Στράβωνα.

Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας

Σύσκεψη μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων, Τμήματος Αρχαιοτήτων και Δήμου Αγίας Νάπας. Ιστορικής σημασίας τα ευρήματα στο Εξωκκλήσι της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά και στο Μοναστήρι της Παναγίας Νάπας. Στρατηγικός σχεδιασμός και πολιτισμική διπλωματία για την περιοχή Κοκκινοχωρίων.

Σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν σήμερα που θα αναβαθμίσουν τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής των Κοκκινοχωριών και της επαρχίας Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, μετά από επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων Γιάννη Καρούσου και της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ Μαρίνας Σολομίδου-Ιερωνυμίδου σε Παραλίμνι και Αγία Νάπα αποφασίσθηκε όπως προχωρήσουν σε αρχαιολογική επισκόπηση της περιοχής του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο με βάση τις πηγές για ύπαρξη ιερού της Αφροδίτης.

Αναζητούν την Ακραία Αφροδίτη

Το θέμα συζητήθηκε σε δίωρη σχεδόν σύσκεψη στο Μουσείο «Θάλασσα» της Αγίας Νάπας στην οποία συμμετείχε ο ΥΜΕΕ, η Διευθύντρια και Λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της Αφροδίτης του Κάβο Γκρέκο και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα που μαρτυρούν ύπαρξη ναού της αρχαίας θεάς στη περιοχή.

Για την ύπαρξη ναού της Αφροδίτης στο Κάβο Γκρέκο, ο Υπουργός επικαλέστηκε τον αρχαίο Γεωγράφο Στράβωνα: «Υπάρχουν τόσο γραπτές αναφορές και από ερευνητές και από τον Στράβωνα, τον 1ο αιώνα περίπου, και η απόφαση είναι ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία και με τον Δήμο της Αγίας Νάπας, θα προχωρήσουν και θα κάμουν μια αρχαιολογική επισκόπηση παρόλο το γεγονός ότι υπήρχαν και υπάρχουν αυτές οι γραπτές αναφορές δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία αρχαιολογική επισκόπηση γι’ αυτό το σκοπό. Γι’ αυτό το επόμενο βήμα θα είναι να προχωρήσουμε με την υλοποίηση αυτής της απόφασης τις επόμενες εβδομάδες και θα αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της επισκόπησης».

Όπως διευκρίνησε ο κ. Καρούσος, «πρώτα θα γίνει αρχαιολογική επισκόπηση και αναλόγως των αποτελεσμάτων της θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις. Βήμα-βήμα θα ανοίξουμε το θέμα αυτό. Όπως έχω αναφέρει, υπάρχουν αναφορές τόσο από τον Στράβωνα όσο και από άλλους ερευνητές και αρχαιολόγους και υπάρχουν και δημοσιεύσεις για το θέμα αυτό όμως μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει ποτέ μια αρχαιολογική επισκόπηση γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε να την κάνουμε για να διαπιστώσουμε το τι υπάρχει σήμερα και που είναι και να πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις. Πρόκειται για την Αφροδίτη την “Ακραία”, έτσι ονομάζεται, η οποία υπήρχε στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου.»

Ερωτηθείς για αρχαιότητες από την περιοχή που υπάρχουν σε μουσεία του εξωτερικού ή σε άλλες συλλογές, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι το «το Τμήμα Αρχαιοτήτων πάντα κάνει προσπάθειες να επαναπατρίσει τις οποιεσδήποτε αρχαιότητες που είναι στο εξωτερικό. Είναι μια συνεχής προσπάθεια και διεξάγουμε και τη γνωστή “πολιτιστική διπλωματία” όπου γνωρίζεται ότι ανά το παγκόσμιο παρακολουθούμε το τι γίνεται, το που υπάρχουν οι κυπριακές αρχαιότητες και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τις επαναπατρίσουμε».

Το θέμα της «Αφροδίτης των Άκρων» ανακίνησε η «Σημερινή» (31/01/2021) στα πλαίσια μεγάλης έρευνας γύρω από τις 7 μυστηριώδεις γαλλικές και αμερικανικές ραδιοφωνικές κεραίες στο Κάβο Γκρέκο.

128321.width-768[1].jpg

Στα «Γεωγραφικά» του ο Στράβωνας γράφει για την περιοχή που ξεκινά από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το σκλαβωμένο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα (κοντά στο οποίο αναφέρει ναό «ἄδυτον γυναιξὶ καὶ ἀόρατον» της Αφροδίτης Ακραίας): «πρόκεινται δὲ πλησίον αἱ Κλεῖδες καὶ ἄλλαι δὲ πλείους, εἶθ᾽ αἱ Καρπασίαι νῆσοι, καὶ μετὰ ταῦτα ἡ Σαλαμίς, ὅθεν ἦν Ἄριστος ὁ συγγραφεύς: εἶτ᾽ Ἀρσινόη πόλις καὶ λιμήν: εἶτ᾽ ἄλλος λιμὴν Λεύκολλα: εἶτ᾽ ἄκρα Πηδάλιον, ἧς ὑπέρκειται λόφος τραχὺς ὑψηλὸς τραπεζοειδής, ἱερὸς Ἀφροδίτης, εἰς ὃν ἀπὸ Κλειδῶν στάδιοι ἑξακόσιοι ὀγδοήκοντα: εἶτα κολπώδης καὶ τραχὺς παράπλους ὁ πλείων εἰς Κίτιον … ἔχει δὲ λιμένα κλειστόν: ἐντεῦθέν ἐστι Ζήνων τε ὁ τῆς στωικῆς αἱρέσεως ἀρχηγέτης καὶ Ἀπολλώνιος ἰατρός».

Σε σχέση με την αποχώρηση των κεραιών, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως η περιοχή όπου υπάρχουν τα γραπτά ότι υπήρχε η Αφροδίτη δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την περιφραγμένη περιοχή των κεραιών αλλά ίσως αφού θα γίνει η αρχαιολογική επισκόπηση θα μπορούσε να γίνει και σε αυτό το σημείο «εάν και εφόσον υπάρχουν κάποια τεκμήρια, κάποιες αναφορές ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι στο συγκεκριμένο σημείο.»

Για το κονδύλι που θα χρειαστεί ο Υπουργός είπε πως «δεν είναι μεγάλο το κονδύλι για το θέμα αυτό. Είναι στα πλαίσια του προϋπολογισμού του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει αναφέρει ότι θα συνεισφέρει με ό,τι μπορεί να διαθέσει και ο Δήμος. Επομένως το πρώτο βήμα θα είναι αυτή η αρχαιολογική επισκόπηση και μετά, αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα αναληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.»

Στήριξη Δήμου Αγίας Νάπας

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου ευχαρίστησε τον Υπουργό για την πρωτοβούλια του και για την προώθηση του θέματος για αρχαιολογική επισκόπηση σχετικά με την θεά Αφροδίτη. Εξερχόμενος της σύσκεψης είπε πως «τα συμπεράσματα είναι ότι μαζί θα προχωρήσουμε στις οποιεσδήποτε εργασίες απαιτούνται για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τι ταυτίζεται με αυτή την ιστορία η οποία είναι συνδεδεμένη με τον Δήμο Αγίας Νάπας.»

Υπάρχει αμοιβαία θέληση, τόνισε ο Δήμαρχος, για να προχωρήσουν σε όλες τις διεργασίες και επισκοπήσεις που απαιτούνται «ώστε να αποτελέσει και αυτό ένα σημείο αναφοράς το οποίο αφορά το Δήμο Αγίας Νάπας, ο οποίος σίγουρα, όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν αρκετά αρχαία μνημεία, κάποια από τα οποία έχουμε αναδείξει και όσα έρχονται εις γνώση μας θα προσπαθήσουμε να γίνει σωστή αξιοποίηση και για τα υπόλοιπα».

Εξωκκλήσι Παναγιώτισσας & Μοναστήρι Παναγίας Νάπας

Για πολύ σημαντική ανακάλυψη έκανε λόγο η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, αναφερόμενη και στα ευρήματα κατά την ανακαίνιση του εξωκκλησιού της Παναγίας Παναγιώτισσας στον Πρωταρά.

Στα πλαίσια της σημερινής περιοδείας του ΥΜΕΕ Γιάννη Καρούσου στην ελεύθερη Αμμόχωστο, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων επισκέφθηκε μαζί του το εξωκκλήσι για επιθεώρηση των εργασιών και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειο και τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη.

image00005-770x578[1].jpg

Όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο «Famagusta.News», η σημαντική αυτή ανακάλυψη στο Παραλίμνι αφορά σε μία επιγραφή που αναφέρεται στην οικογένεια του τελευταίου βασιλιά της Σαλαμίνας Νικοκρέοντα καθώς και στην Αφροδίτη «Ακραία», όπως ονομάζεται.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ειδοποίηθηκε μετά που ξεκίνησαν τα έργα για ανακαίνιση του εξωκκλησιού. Στην πορεία, ανέφερε, εξελίχθηκε σε μία ανασκαφή η οποία απέδωσε πολύ σημαντικά ευρήματα τα οποία καταδεικνύουν ότι πρόκειται για Παλαιοχριστιανική Βασιλική του 6ου-7ου αιώνα της εποχής του Αυτοκράτορα Ηράκλειου. Δυστυχώς, όπως ανέφερε, έχει βρεθεί μόνο το νόρειο και το κεντρικό κλείτος του ναού, διότι το νότιο φαίνεται ότι καταστράφηκε. Τα ευρήματα, όπως είπε, είναι επίσης πολύ σημαντικά και από τον πλούτο των ευρημάτων, φαίνεται ότι θα ήταν μία πολύ αξιόλογη παλαιοχριστιανική βασιλική την οποία αυτή την στιγμή έχει καταχώσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για λόγους προστασίας από τα έργα του εξωκκλησιού και θα ξαναέρθει στην επιφάνεια μόλις τελειώσουν τα έργα και θα αναβαθμισθεί, θα αξιολογηθούν όλα τα ευρήματα και σκοπός του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι να κατασκευαστεί ένα προστατευτικό στέγαστρο ούτως ώστε να συνυπάρχει η παλαιοχριστιανική βασιλική με την νέα εκκλησία που ανεγείρεται τώρα.

Simple-New-York-City-Travel-YouTube-Thumbnail-4-770x433.png

Όπως είπε, υπάρχουν σημαντικά ευρήματα νεολιθικής και παλαιολιθικής εποχής στην περιοχή τα οποία ήρθε η ώρα να αναδειχθούν με ανασκαφές και στρατηγικό σχεδιασμό τα οποία θα συνδέσουν τις περιοχές μεταξύ τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περιοχή Νησσιά του Παραλιμνιού και τα ευρήματα των μικρών ιπποπόταμων και ελεφάντων στην Αγία Νάπα. «Έχει πλούτο η περιοχή που δυστυχώς για χρόνια πολύ λίγα έχουν αναδειχθεί, τα γνωρίζαμε αλλά πολύ λίγα είχαμε αναδείξει και τώρα ήρθε ο καιρός», δήλωσε.

Στιγμιότυπο-2019-09-28-18-770x510[1].jpg

Υπενθυμίζεται ότι στην Παναγιώτισσα εντοπίστηκαν και τα οστά του Πατήρ-Ζαχαρία που αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους τον 17ο αιώνα.

Αναφερόμενη στο μοναστήρι της Αγίας Νάπας, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αναβάθμισης του μοναστηριού, το οποίο θα εξελιχθεί σε Μουσείο. Το μοναστήρι, ανέφερε, ήταν γνωστό από την εποχή της Αναγέννησης και έρχονται συνέχεια στο φως και παλαιότερες φάσεις του μοναστηριού με σημαντικές ταφές και κινητά και ακίνητα ευρήματα. «Είναι ένα ακόμα βοτσαλάκι στην πολυκύμαντη ιστορία του τόπου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οριοθετώντας τον αρχαιολογικό χάρτη της ελεύθερης Αμμοχώστου

Ερωτηθείσα η Δρ. Σολομίδου-Ιερωνυμίδου για το πως τοποθείταi στον αρχαιολογικό χάρτης της Κύπρου η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου απάντησε πως «η περιοχή της Αμμοχώστου είναι πολύ πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα». Για την προκειμένη περίπτωση ανέφερε ότι «έχουμε γραπτές μαρτυρίες όπως τόνισαν και ο Υπουργός και ο Δήμαρχος οι οποίες βέβαια πρέπει να επαληθευθούν με αρχαιολογική έρευνα. Αυτή η αρχαιολογική έρευνα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά. Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην άμεση ανασκαφή, πρέπει να προηγηθεί μια αρχαιολογική επισκόπιση. Αυτή είναι η ορθή διαδικασία για να δούμε τι υπάρχει και ανάλογα να προχωρήσουμε, αν θα προχωρήσουμε σε αρχαιολογική έρευνα.»

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η πρώτη αναφορά έγινε από τον Στράβωνα, αρχαίο Έλληνα Γεωγράφο του τέλους του 1ου αιώνα πΧ με αρχές του 1ου αιώνα μΧ που αναφέρεται στο συγκεκριμένο Ακρωτήριο Πηδάλιον και σε αυτό το Ιερό της Αφροδίτης Ακραίας. Μετά έχουμε τον Cesnola, ο οποίος είχε έρθει τέλος του 19ου αιώνα και ανέσκαψε, όπως ανέσκαπτε, δεν ήταν αρχαιολόγος θέλω να πω, το 1877 και αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα σε κάποια κεφαλή αγάλματος, σε θεά Κυβέλη. Αυτή η κεφαλή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μουσείο στο Βερολίνο. Μετά έχουμε τον Max Ohnefalsch-Richter που επίσης πέρασε από το νησί μας ο οποίος έρχεται λίγο να αμφισβητήσει τον Cesnola, που ανέφερε ότι προέρχεται από την περιοχή της αρχαίας Σαλαμίνας. Αλλά ο Ohnefalsch-Richter τον διαψεύδει και λέει ότι είναι από την περιοχή της αρχαίας Λεύκολλας που είναι περιοχή εδώ. Οπότε, γραπτές μαρτυρίες υπάρχουν, είναι πλούσιο το υλικό σε γραπτές πηγές. Όμως, επαναλαμβάνω, πρέπει να γίνει επαλήθευση. Δεν ξέρουμε τι έχει διασωθεί διότι επέρασαν τόσα χρόνια, έχουμε κάποιες μαρτυρίες γύρω στη δεκαετία του 1960, ότι κάτι υπήρχε στην περιοχή σε αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και θα προσπαθήσουμε τώρα, εντός των επόμενων εβδομάδων, πολύ σύντομα να γίνει αυτή η αρχαιολογική επισκόπηση για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε ακριβώς και θα πάμε με ένα σωστό σωστό, σταδιακό, στρατηγικό σχεδιασμό.»

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει και τον αριθμό των πιλότων στα αεροσκάφη;

Ποιοι θέλουν να μειώσουν τους πιλότους στα αεροσκάφη, λόγω ΑΙ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θα μειώσει και τον αριθμό των πιλότων στα αεροσκάφη; Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι έχουν κατατεθεί εισηγήσεις στον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) για να μειωθούν από δύο σε έναν οι πιλότοι στο κόκπιτ των  αεροσκαφών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του μέτρου δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά φαίνεται ότι τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να προκύψουν το 2029 και να γίνουν επίσημα το 2030.

Ήδη πάντως, οι σκέψεις αυτές προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις από τις ενώσεις των πιλότων σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό που προτείνεται είναι μια παρέκκλιση που παραβιάζει όλες τις αρχές», λέει ο Ανχελ Γκονδάλεθ, αναπληρωτής διευθυντής του τεχνικού τμήματος στη Sepla. «Η φόρμουλα να υπάρχουν δύο πιλότοι στο κόκπιτ  ανά πάσα στιγμή είναι απολύτως κρίσιμη , καθώς χωρίς αυτήν, η ασφάλεια είναι σαφώς μειωμένη», λέει ο Γκονδάλεθ. « Σε ένα αεροπλάνο, όλοι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες πρέπει να εκτελούνται εις διπλούν για να αποφευχθούν προβλήματα και πρέπει πάντα να υπάρχει ένας πιλότος που παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν και τη δραστηριότητα του συναδέλφου του», τονίζει και εξηγεί: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε αυτές τις διαδικασίες, δεδομένου ότι δεν μπορεί να διορθώσει λάθη ή να λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση· απαιτείται κριτική, ανθρώπινη κρίση, την οποία η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να προσφέρει».

Σύμφωνα, με τον εκπρόσωπο των Ισπανών πιλότων, δύο εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών προωθούν αυτό το μέτρο – η Airbus και η Dassault.  «Καμία αεροπορική εταιρεία δεν βρίσκεται πίσω από αυτό· μόνο αυτές οι δύο εταιρείες δοκιμάζουν ήδη πιλοτήρια ενός πιλότου. Δεν θέλουν όλες οι εταιρείες να μειώσουν την ασφάλεια, μόνο αυτές οι δύο», λέει ο Γκονδάλεθ.

Διευκρινίσεις από τον ΕΑSΑ

Ο EASA επιβεβαιώνει ότι είναι οι κατασκευαστές αεροσκαφών που πιέζουν για τη μείωση του αριθμού των πιλότων στο κόκπιτ, αλλά θεωρεί ότι δημιουργείται ένα προπέτασμα καπνού για τις πραγματικές επιπτώσεις της μελέτης.

Αυτό που τίθεται στο τραπέζι είναι ότι σε μεγάλες πτήσεις , που απαιτούν δύο πληρώματα για εναλλαγή και ανάπαυση, θα μπορούσαν να μειωθούν και ότι, για τμήματα της πτήσης, θα μπορούσε ουσιαστικά να υπάρχει μόνο ένας πιλότος.Aλλά θα υπάρχουν πάντα δύο πιλότοι   σε βασικές στιγμές της πτήσης, όπως η προσγείωση ή η απογείωση. «Ένας μόνος πιλότος θα μπορεί να είναι  στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων της πτήσης, αλλά αυτό θα απαιτούσε σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές που θα μπορούσαν να εγγυηθούν ότι θα διαπιστώνεται από την ΑΙ αν ο πιλότος δεν μπορεί  να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του».

Με αυτή την έννοια, από τον ΕASA μπιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να περιλαμβάνει « συστήματα ανίχνευσης κόπωσης ή ανικανότητας ». Υπό αυτή την έννοια, «θα μάθουμε από αυτή την εμπειρία να συλλέγουμε δεδομένα που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να αξιολογήσουμε την πιθανότητα αυτής της μείωσης του προσωπικού, αλλά και να βελτιώσουμε τη συνολική ασφάλεια όλων των πτήσεων».

Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι «η δημιουργία ενός «έξυπνου» πιλοτήριου με καινοτόμα χαρακτηριστικά μείωσης του φόρτου εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της απόδοσης και της εξεύρεσης λύσεων για την πρόληψη απειλών στην ασφάλεια του αεροσκάφους».

Συνεπώς, τονίζουν από τον ΕASA ότι, σε αντίθεση με όσα λέγονται, «δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα» και ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι νέες τεχνολογίες θα επιδείξουν τα οφέλη τους για την ασφάλεια.

Έλλειψη πιλότων

Σε κάθε περίπτωση, το συνδικάτο Sepla των πιλότων αναγνωρίζει ότι αυτή η απόφαση είναι μέρος μιας σειράς μέτρων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες απειλές που διατρέχουν τον κλάδο: η έλλειψη πιλότων τα επόμενα χρόνια. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την έλλειψη επαγγελματιών πιλότων, αλλά αυτό δεν μπορεί να λυθεί με την εγκατάλειψη της ασφάλειας», λέει ο Γκονδάλεθ. «Πρέπει να διευκολύνουμε την αύξηση του αριθμού περισσότερων πιλότων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Εκτιμάται ότι το 2026, παγκοσμίως θα υπάρχει έλλειψη 24.000 πιλότων σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι το 2030 θα υπάρχει έλλειψη σχεδόν 60.000 πιλότων.

Το «εργατικό κόστος» είναι επίσης μεγάλη δαπάνη για τις αεροπορικές εταιρείες. Για τη Lufthansa ή την American Airlines αυτό είναι περίπου 20% έως 30%. Αυτό είναι πρακτικά το ίδιο με το κόστος των καυσίμων.

Σύμφωνα με την World Aviation, ένας κυβερνήτης αεροσκάφους κερδίζει περίπου 80.000 ευρώ και ο  συγκυβερνήτης 50.000 ευρώ, ετησίως. Ένας νέος πιλότος κερδίζει ήδη περίπου 22.000 ευρώ ετησίως.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προβλέπει ότι περισσότεροι από 350.000 πιλότοι θα χρειαστούν παγκοσμίως μεταξύ 2024 και 2032. Αντιμέτωπες με αυτήν την πραγματικότητα, οι αεροπορικές εταιρείες «μπορεί τώρα να δουν την ανάπτυξή τους να περιορίζεται σαφώς από την έλλειψη πιλότων και αυτοί μπορεί να γίνουν ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που τους μετατρέπει στο επίκεντρο ενός πολέμου που αυτές οι εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά».

Κατά συνέπεια, “αναζητούνται λύσεις, από την πρόσληψη ξένων πιλότων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ με τους Αυστραλούς επαγγελματίες, έως την αύξηση των δαπανών για την  εκπαίδευση πιλότων. Και αυτό είναι το ζητούμενο στην Ευρώπη. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τελευταία από τις “λύσεις” σε μια από τις μεγαλύτερες υπαρξιακές κρίσεις του κλάδου.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Το Χάρβαρντ, ο Τραμπ και η υποκρισία

Τουλάχιστον 60  αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν προειδοποιηθεί ότι θα μπορούσαν σύντομα να είναι μεταξύ των επόμενων που θα χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση εάν δεν ευθυγραμμιστούν με το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ για τα πολιτικά δικαιώματα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική

Το Χάρβαρντ-το παλαιότερο και πιο διάσημο πανεπιστήμιο της Αμερικής- μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος; Ο πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ  αποφάσισε να περικόψει κατά 2,2 δισ. δολάρια την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του πανεπιστημίου, επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στις  απαιτήσεις του Λευκού Οίκου να εξαλείψει τα προγράμματα ένταξης και διαφορετικότητας και να αποθαρρύνει τον ακτιβισμό στην πανεπιστημιούπολη.

Τουλάχιστον 60  αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν προειδοποιηθεί ότι θα μπορούσαν σύντομα να είναι μεταξύ των επόμενων που θα χάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση εάν δεν ευθυγραμμιστούν με το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ για τα πολιτικά δικαιώματα.

Το υπόβαθρο αυτής της άνευ προηγουμένου κυβερνητικής παρέμβασης στις υποθέσεις του πανεπιστημίου είναι η υποτιθέμενη άνοδος του αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια, που τροφοδοτείται από την αύξηση των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης.

«Το Χάρβαρντ δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα», ήταν η απάντηση του πανεπιστημίου. Μια δήλωση που θα φαινόταν προφανής πριν από μερικούς μήνες. «Το Χάρβαρντ άνοιξε το δρόμο για άλλα ιδρύματα», σχολίασε ο Μπαράκ Ομπάμα, απορρίπτοντας «την παράνομη προσπάθεια καταστολής της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Άλλα δύο πανεπιστήμια, το  Στάνφορντ και το περίφημο MIT φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με το Χάρβαρντ.

Όμως, άλλα διάσημα, αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Κολάμπια, έχουν αποδεχθεί τους όρους που επιβλήθηκαν για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών που υπαγορεύει ο Λευκός Οίκος.

Για να μην αναφέρουμε την απέλαση εκατοντάδων αλλοδαπών φοιτητών για εγκλήματα γνώμης –συνήθως για την αντίθεσή τους στην πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 600 άδειες παραμονής ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ έχουν ανακληθεί χωρίς  δικαίωμα έφεσης. Απευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο. Η κυβέρνηση βασίζεται στον Νόμο του 1952 για τη Μετανάστευση και την Εθνικότητα, ο οποίος επιτρέπει στον Υπουργό Εξωτερικών να απελαύνει μη αμερικανούς πολίτες εάν απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι «ένοχοι» φοιτητές συλλαμβάνονταν στα σπίτια τους ή  και στο δρόμο από ομάδες κουκουλοφόρων και «εξαφανίζονταν» σε ομοσπονδιακά σωφρονιστικά καταστήματα ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης υπεράκτιων χωρών.

Η άρνηση του Χάρβαρντ ξεχωρίζει. Όσο και αν πέρυσι, η διοίκηση του πανεπιστημίου είχε απολύσει την πρύτανη Κλοντίν Γκέι, επειδή δεν κατάφερε να καταστείλει επαρκώς το κίνημα των φοιτητών ενάντια στις σφαγές στη Γάζα.

Υποκρισία

Πολλοί από τους καθηγητές και τους φοιτητές που διαμαρτύρονται βέβαια σήμερα κατά του Τραμπ είναι οι ίδιοι που «σφύριζαν αδιάφορα», όταν απομακρύνθηκε η πρύτανης. Όπως και η τότε κυβέρνηση των Δημοκρατικών.

Ποιος μπορεί να καταγγείλει τον Τραμπ για ύποπτη εργαλειακή δράση στην απαίτηση σκληρών προτύπων για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, όταν δυστυχώς ήταν οι ακαδημαϊκές αρχές που για πρώτη φορά εξαπέλυσαν ένα αντισημιτικό κυνήγι μαγισσών; Ποιος μπορεί να κατηγορήσει σήμερα τον Λευκό Οίκο ότι θέλει να καταπατήσει την πολιτιστική αυτονομία του Χάρβαρντ, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν οι μεγάλοι χορηγοί που έδιωξαν την πρύτανη για πολιτικούς λόγους, υπό την πίεση μιας ξένης κυβέρνησης;

Μόλις ενάμισι χρόνο πριν , τον Δεκέμβριο του 2023, οι πρόεδροι μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων «ανακρίθηκαν» σε ακρόαση στο Κογκρέσο. Εκεί, οι Ρεπουμπλικάνοι τους κατηγόρησαν ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Κρίσιμο παιγνίδι

Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται να παίζεται –με επίκεντρο τα πανεπιστήμια- ένα κρίσιμο παιχνίδι στη συνταγματική κρίση που αρχίζει να μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρησιμοποιείται η δημόσια χρηματοδότηση για να ενσταλάξει στους πρυτάνεις και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων τον φόβο. Αν δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, δεν θα χρηματοδοτηθούν από τον Ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Για το Χάρβαρντ ειδικά, δεν φαίνεται βέβαια να υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Είναι το πλουσιότερο πανεπιστήμιο στον πλανήτη. Οι δωρεές στο πανεπιστήμιο ξεπέρασαν πέρυσι τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα αμερικανικά πανεπιστήμια θεωρούνται ηγετικά σε πολλούς ερευνητικούς τομείς και ελκυστικά για επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι πιέσεις του προέδρου Τραμπ αυξάνουν τους φόβους για «διαρροή εγκεφάλων»  από την Αμερική.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  περιοδικό Nature στα τέλη Μαρτίου, πάνω από το 75% των επιστημόνων στις ΗΠΑ σκέφτονται να μετακομίσουν στο εξωτερικό – για παράδειγμα στην Ευρώπη ή τον Καναδά.

Ίσως η απάντηση του Χάρβαρντ στον πρόεδρο Τραμπ να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλους. Η μάχη θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν φανταστεί πολλοί Αμερικανοί…

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αρμενία – Ιράν: Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι τα γυμνάσια, στα οποία συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις των δύο πλευρών, θα γίνονταν και στις δύο πλευρές της απομακρυσμένης συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ιράν και η Αρμενία αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα διήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, εν μέσω εντάσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και με την μακροχρόνια αντιπαλότητα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν να παραμένει.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες ότι τα γυμνάσια, στα οποία συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις των δύο πλευρών, θα γίνονταν και στις δύο πλευρές της απομακρυσμένης συνοριακής γραμμής 44 χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Το αρμένικο ΥΠΑΜ παράλληλα τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν ασκήσεις για να απαντούν σε «επιθέσεις από προσομοιωμένες τρομοκρατικές ομάδες» σε συνοριακά σημεία ελέγχου.

«Στόχος αυτών των γυμνασίων είναι η εδραίωση της ασφάλειας των συνόρων στη βάση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών», ανέφερε αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης σε ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Αρμενία έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Δύση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σχέσεις με την παραδοσιακή σύμμαχο Ρωσία έχουν επιδεινωθεί, με ορισμένους Αρμένιους να κατηγορούν τη Μόσχα ότι δεν τους προστατεύει από το Αζερμπαϊτζάν.

Στενές σχέσεις Γερεβάν – Τεχεράνης

Παρά την προσέγγιση με τη Δύση, το Γερεβάν διατηρεί θερμές σχέσεις με το Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με δυτικές χώρες για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

Τα σύνορα της Αρμενίας με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία παραμένουν κλειστά για πάνω από τρεις δεκαετίες, προσδίνοντας έτσι στα ορεινά σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν μεγάλη οικονομική βαρύτητα.

Η συνοριακή περιοχή του Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εντάσεων της ίδιας της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε πολέμους μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένας θύλακας στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Αρμενίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε στρατιωτικά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξωθώντας σχεδόν το σύνολο των 100.000 Αρμενίων της περιοχής να καταφύγουν στην Αρμενία.

Ειρηνευτικές συνομιλίες με Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν ζητά από την Αρμενία να του παράσχει έναν διάδρομο μέσω της συνοριακής περιοχής, που συνδέει το Μπακού με τον θύλακα του Ναχιτσεβάν και τη σύμμαχό του, την Τουρκία.

Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι συμφώνησαν σε ένα κείμενο μιας ειρηνευτικής συνθήκης για τον τερματισμό της μεταξύ τους σύγκρουσης, αλλά έκτοτε ανταλλάζουν κατηγορίες για πολλά περιστατικά πυροβολισμών κατά μήκος των βαριά στρατιωτικοποιημένων συνόρων τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή