Weather Icon

Αμερικανός αναλυτής: Να δικαστούν οι εγκληματίες πολέμου εναντίον Αρμενίων – Και ο Φιντάν στο “κάδρο”

Αμερικανός αναλυτής: Να δικαστούν οι εγκληματίες πολέμου εναντίον Αρμενίων – Και ο Φιντάν στο “κάδρο”

Ο στρατηγός Bahtiyar Ersay, επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρήσεων των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας, κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Αρτσάχ

Ο Μπάιντεν πρέπει να τιμωρήσει τους δράστες εγκλημάτων πολέμου εναντίον Αρμενίων

Γράφει ο David Phillips*

Στις Σεπτεμβρίου 27, 2020, οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων επιτέθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (“Artsakh” στα Αρμενικά). Υποστηρίχτηκαν από τους τουρκικούς στρατιωτικούς και τζιχαντιστές μισθοφόρους με οπλισμένα αεροσκάφη, βαριά πυροβολικά, πυραυλικά συστήματα και ειδικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 3.500 Αρμένιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100.000 πολίτες εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια 44 ημερών βίαιης σύγκρουσης. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τους Αζέρους να ακρωτηριάζουν και να αποκεφαλίζουν πολίτες και να χρησιμοποιούν απαγορευμένα όπλα, όπως βόμβες διασποράς και βόμβες λευκού φωσφόρου.

Για όλα αυτά πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις για να λογοδοτήσουν οι δράστες  για εγκλήματα πολέμου και για τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας.

Η Τουρκία ανέπτυξε στα μέτωπα του Καραμπάχ μέχρι 2.000 ισλαμιστές τζιχαντιστές από τη Συρία και τη Λιβύη, στους οποίους υποσχέθηκε ένα δώρο για κάθε δολοφονία Αρμενίου.

Είναι γνωστή η ταυτότητα των ηγετών των τζιχαντιστών:

Sayfa Balud (Sayfa Abu Bakr)

Ο Sayfa Balud (Sayfa Abu Bakr) ηγείται του τμήματος Hamza του Εθνικού Στρατού της Συρίας (SNA) από το 2016. Συμμετείχε στην Επιχείρηση Olive Branch, στην εισβολή του Afrin στη βόρεια Συρία και στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, και οι δύο πόλεμοι με τουρκική υποστήριξη. Το 2013, ο Balud εμφανίστηκε σε ένα βίντεο ISIS. Αυτός και οι μισθοφόροι του είναι υπεύθυνοι για πολλαπλά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής κουρδισσών γυναικών και της βάναυσης καταστολής στο Αφρίν. Είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους και ηγέτες μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Αυτός και περίπου 500 από τους άντρες του φέρεται να μεταφέρθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν για να πολεμήσουν στο Artsakh.

Fehim Isa (Isa al-Turkmani)

Ο Fehim Isa (Isa al-Turkmani) είναι επικεφαλής του τμήματος Σουλτάν Μουράτ του SNA από το 2015 τουλάχιστον. Συμμετείχε άμεσα στην επιχείρηση Τουρκίας Euphrates Shield στη βόρεια Συρία, στην επιχείρηση Olive Branch και στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Αυτός και η ομάδα του έχουν επίσης κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, όπως βασανιστήρια Κούρδων στρατιωτών και αδιάκριτο βομβαρδισμό αμάχων.

Abu Amsha (Muhammad al-Jassim)

Ο Abu Amsha (Muhammad al-Jassim) είναι ο ηγέτης της Ταξιαρχίας Suleyman Shah, με το παρατσούκλι της πολιτοφυλακής al-Amshat, η οποία έγινε γνωστή ως μια από τις πιο βάναυσες παρατάξεις που κατέχουν το Afrin από το 2018 . Ο Al-Amshat κατέσχε περιουσίες και απήγαγε άτομα για λύτρα, δημιουργώντας έσοδα 12 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από αυτές τις ενέργειες. Κατηγορήθηκε επίσης για βιασμό και δολοφονία. Όπως ο Isa και ο Balud, η Amsha ήταν ένας σημαντικός στρατολόγος για τους Τούρκους μισθοφόρους στη Λιβύη.

Άλλοι τζιχαντιστές εγκληματίες πολέμου είναι οι εξεής:

Ahmed Osman της ταξιαρχίας Σουλτάν Μουράτ.

Abu Jalal, στρατιωτικός ηγέτης της ταξιαρχίας Hamza

Mohammad al-Abdullah, επικεφαλής του λεγόμενου Προϊσταμένου Πολιτικού Γραφείου της ταξιαρχίας Hamza.

Fadlallah al-Haji, επικεφαλής του Faylaq al-Sham, ενός σημαντικού τουρκικού στρατιωτικού σχηματισμού στη Συρία και τη Λιβύη, με διασυνδέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Αλ Κάιντα στην επαρχία Idlib της Συρίας.

Διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν

Αυτοί οι τζιχαντιστές δεν ενήργησαν μόνοι τους. Η επιχείρηση Nagorno-Karabakh ενορχηστρώθηκε από τον Hakan Fidan, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT).

Εν ενεργεία Τούρκοι αξιωματικοί

Οι επιτόπιες επιχειρήσεις διευθύνονταν από εν ενεργεία Τούρκους διοικητές.

Υποστράτηγος Bahtiyar Ersay

Ο στρατηγός Bahtiyar Ersay, επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρήσεων των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας, επέβλεψε τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν που επιχείρησαν στο Artsakh. Προηγουμένως ηγήθηκε της 2ης ταξιαρχίας της Τουρκίας, η οποία ήταν υπερβολικά σκληρή για τους Κούρδους πολίτες στη βόρεια Συρία. Οι υπερεθνικιστές παραστρατιωτικοί, γνωστοί ως Γκρίζοι Λύκοι,  προσχώρησαν σε αυτήν την ταξιαρχία.

Υποπτέραρχος Göksel Kahya

Ο υποπτέραρχος Göksel Kahya, επικεφαλής του 1ου Κέντρου Προμήθειας και Συντήρησης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, διαχειρίστηκε την ανάπτυξη τουρκικών αεροσκαφών Bayraktar TB2 στη Λιβύη και το Artsakh. Τα αεροσκάφη TB2 έχουν σκοτώσει αμέτρητους πολίτες.

Αντιστράτηγος Şeref Öngay

Ο αντιστράτηγος Şeref Öngay είναι διοικητής της 3ης τουρκικής στρατιάς. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Αρμενίων στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Öngay «συμμετείχε στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή» επιχειρήσεων στο Artsakh. Εντοπίστηκε στο Αζερμπαϊτζάν στις 4 Σεπτεμβρίου, προγραμματίζοντας κοινές επιχειρήσεις με τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

Adnan Tanrıverdi

Επιπλέον, ο Adnan Tanrıverdi, συνταξιούχος Τούρκος στρατηγός και ιδρυτής του ιδιωτικού αμυντικού εργολάβου SADAT, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη, εκπαίδευση, εξοπλισμό και μεταφορά συρίων μισθοφόρων στη Λιβύη και στο Artsakh.

Υποστράτηγος Hikmat Hasanov

Το Αζερμπαϊτζάν πληρώνει έως 2.000 $ το μήνα στους μισθοφόρους τζιχαντιστές. Ο υποστράτηγος Hikmat Hasanov, Διοικητής του 1ου Σώματος Στρατού του Αζερμπαϊτζάν, συντονίζει τις επιχειρήσεις στη βόρεια γραμμή της σύγκρουσης στο Artsakh και συνέβαλε στη σύλληψη του Suqovuşan και άλλων στόχων στο βόρειο μέτωπο.

Υποστράτηγος Mais Barkhudarov

Ο στρατηγός Mais Barkhudarov, διοικητής του 2ου Σώματος Στρατού του Αζερμπαϊτζάν, ήταν υπεύθυνος για το νότιο μέτωπο στο Artsakh. Ηγήθηκε της κατοχής του Jabrayil όπου σκοτώθηκαν πολλοί πολίτες.

Υποστράτηγος Hikmat Mirzayev

Ο Υποστράτηγος Hikmat Mirzayev, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, είναι ο σημαντικότερος αξιωματικός στρατηγός των Αζέρων που συμμετέχει στην επιχείρηση Artsakh. Έχει στενούς δεσμούς με το MIT και το Τούρκο Γενικό Επιτελείο. Πολλές ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εκπαιδεύτηκαν από την Τουρκία. Ο Μιράτζεφ προήχθη πρόσφατα σε υποστράτηγο.

Είναι γνωστοί οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου

Σίγουρα, υπήρξαν άλλα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Artsakh. Η εργασία Artsakh Atrocities του Πανεπιστημίου του Κολούμπια τεκμηριώνει εγκλήματα πολέμου και θα αυξήσει τον κατάλογο των δραστών με περισσότερες πληροφορίες.

Γνωρίζουμε ποιος διέπραξε αυτά τα εγκλήματα. Δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, εάν η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα κλείσει τα μάτια στις φρικαλεότητες στο Artsakh ή θα πράξει τα δέοντα για να λογοδοτήσουν τους δράστες. Σε αντίθεση με την προηγούμενη διοίκηση, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ακολουθούν τώρα μια πιο σκληρή γραμμή προς την Τουρκία και τις άθλιες περιφερειακές της δραστηριότητες. Θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του προς την Ομάδα Minsk του ΟΑΣΕ, η οποία περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γαλλία ως επίσημους διαμεσολαβητές. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο σταθεροποιείται μόνο με την παρουσία Ρώσων ειρηνευτών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στους δράστες, επιβάλλοντας απαγόρευση ταξιδιού σε αυτούς και τις οικογένειές τους, ενώ πρέπει να παγώσουν και τα περιουσιακά στοιχεία τους στο εξωτερικό. Θα πρέπει επίσης να παρέχει τα στοιχεία για όλους αυτούς στην INTERPOL και να ζητήσει να εκδοθούν ερυθρά δελτία που επιβάλλουν τη σύλληψή τους.

*David Phillips is Director of the Program on Human Rights and Peacebuilding at Columbia University and heads the Artsakh Atrocities Project. He served as a Senior Adviser and Foreign Affairs Expert during the Clinton, Bush and Obama administrations.

Πηγή: ahvalnews-com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube