Weather Icon
Ελλάδα , ΗΠΑ , Τουρκία 28 Φεβρουαρίου 2021

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Οι S-400 αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ όχι οι S-300

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Οι S-400 αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ όχι οι S-300

Το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που απέκτησε η Τουρκία αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από ό, τι οι S-300, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Πενταγώνου Τόμας Κάμπελ.

“Όλες οι προσφορές για πώληση των Patriot από τις ΗΠΑ έχουν απορριφθεί από την Τουρκία, υποστήριξε ο Κάμπελ στο μέσο ενημέρωσης Voice of America.

“Αυτές οι πωλήσεις παρέχουν εισόδημα και επιρροή στους Ρώσους. Η Τουρκία είναι ένας μακροπρόθεσμος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό το ζήτημα είναι ασυμβίβαστο με τις υποχρεώσεις της”, τόνισε.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, έχουν επιδεινωθεί λόγω της αγοράς της Τουρκίας των αντιαεροπορικών πυραύλων  S-400 από τη Ρωσία, για τους οποίους η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι είναι ασύμβατοι με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και επέβαλε κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων του οργανισμού προμηθειών άμυνας της Τουρκίας SSM τον Δεκέμβριο.

Προκειμένου να επιλύσει την ένταση, η Άγκυρα έστειλε επιστολή στην Ουάσινγκτον, προτείνοντας ως λύση για τους S-400, αυτό που η Τουρκία αποκαλεί  μοντέλο της Κρήτης, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσι Ακάρ την Παρασκευή, ότι “οι S-400 μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως και οι  S-300”.

Ο Ακάρ υποστήριξε την Παρασκευή επίσης ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να αγοράσει πυραύλους Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους SAMP-Ts από τη Γαλλία και την Ιταλία απέτυχαν για διάφορους λόγους, οπότε η Άγκυρα αναγκάστηκε να στραφεί στους S-400.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube