Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση 17 Φεβρουαρίου 2021

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε;
Assita Kanko : “Dónde están los cojones de la ue;”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να μοιάζει όλο και περισσότερο σε αυτό που είχε πει ο Θόδωρος Πάγκαλος για τη Γερμανία: “Έναν γίγαντα με μυαλό παιδιού..”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρουσία του κ. Μπορέλ χαρακτήρισε την Ε.Ε. “αναξιόπιστο εταίρο” και έκανε αναφορές σε περιστατικά βίας σε δημοκρατικές χώρες της Ε.Ε. εξομοιώνοντάς τα με αυτά που συμβαίνουν στην Ρωσία με τους υποστηρικτές του Α. Ναβάλνι…

Ο Αλεξέι Ναβάλνι που θεωρείται επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία προ μηνών νοσηλεύτηκε σε γερμανικό νοσοκομείο μετά από επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος, να τον δηλητηριάσουν.

Ο κ. Μπορέλ την ώρα που γίνονταν αυτές οι ασυνήθιστες για διπλωματική συνάντηση δηλώσεις παρουσία του, δεν έδειξε τα αναγκαία αντανακλαστικά και συνέχισε να επαινεί τη Ρωσία για το εμβόλιο που ανάπτυξε εναντίον του “κορονοϊού”, παροτρύνοντας άκομψα τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να το εγκρίνει.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μάλιστα αν και ενημερώθηκε για την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει Ευρωπαίους διπλωμάτες (από Γερμανία, Σουηδία και Πολωνία…) συνέχισε κανονικά την επίσημη επίσκεψη.

Ο δημόσιος εξευτελισμός της Ε.Ε. καταδεικνύει την ανεπάρκεια του μοντέλου λειτουργίας της όπου κάθε εξάμηνο κάποιος ενίοτε ανεπαρκής και τυχαίος από κάποια μικρή χώρα αναλαμβάνει να χειριστεί υποθέσεις με παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική σημασία.

Τούτο, είναι απότοκο της διστακτικότητας των μεγάλων κυρίως χωρών που έχουν και μεγαλύτερη βαρύτητα στις αποφάσεις να επιταχύνουν την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Η αντιμετώπιση της Ρωσίας όπως άλλωστε και της Τουρκίας εξελίσσονται σε πιεστικά προβλήματα που είναι πιθανό σύντομα να “δοκιμάσουν” τη συνοχή της Ένωσης.

Ανάλογα με το πού βρίσκεται κάθε χώρα της Ένωσης έχει και διαφορετική προσέγγιση σε κάθε ένα από τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Όπως εύστοχα επισήμανε ο Economist: “Η Ρωσία μπορεί να είναι ένας πιθανός ή ακόμα και απαραίτητος σύμμαχος, μια επιχειρηματική ευκαιρία ή μια υπαρξιακή απειλή, ανάλογα με το αν βρίσκεστε στο Παρίσι, το Βερολίνο ή τη Βαρσοβία…”

H Ρωσία από άποψη οικονομικού μεγέθους με επίπεδο ονομαστικού ΑΕΠ κοντά στο 1,4 τρισ. δολ.  βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα και από την Ιταλία που έχει ΑΕΠ περί το 1,8 τρισ. και προφανώς τη Γαλλία και τη Γερμανία με 2,5 και 3,7 τρισ. δολ.

Συνολικά το ΑΕΠ της Ε.Ε. ξεπερνά τα 18 τρισ. δολ. και η διαφορά αυτή είναι αρκετή για να προκαλέσει στη Ρωσία οικονομικές συνέπειες και να επιβάλει όρους και πολιτικές που είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε.

Οι αμυντικές δαπάνες της Ε.Ε. συνολικά ξεπερνούν  τα 160 δισ. δολάρια και είναι τριπλάσιες αυτών της Ρωσίας. Οι αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας μόνο το 2019 ξεπέρασαν τα 52 δισ. δολ. και πλησίασαν αυτές της Ρωσίας στα 62 δισ. δολ. Κατά τους ειδικούς η τεχνολογία της Γαλλίας σε ό,τι αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς θεωρείται περισσότερο προηγμένη και κατέχει τη δεύτερη θέση μετά αυτής των ΗΠΑ.

Η διαφορά ισχύος μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας είναι τεράστια αλλά οι “χαλαροί” πολιτικοί δεσμοί της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης επιτρέπουν στο “κλεπτοκρατικό” καθεστώς της Ρωσίας να συμπεριφέρεται αλαζονικά.

για τη συνέχεια CAPITAL

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube