Weather Icon
ΗΠΑ , Λιβύη , Τουρκία 9 Ιανουαρίου 2021

Υπουργός Εσωτερικών Λιβύης:  Ετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη επιχείρηση με την υποστήριξη της Τουρκίας

Υπουργός Εσωτερικών Λιβύης:  Ετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη επιχείρηση με την υποστήριξη της Τουρκίας

News Center – Ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, Φετχί Μπάσαγα, δήλωσε οι δυνάμεις της κυβέρνησης Σαράζ, προετοιμάζονται να αρχίσουν μια μεγάλη επιχείρηση με τη βοήθεια της Τουρκίας, εναντίον των ενόπλων ομάδων που δρουν στη δυτική Λιβύη και των συμμοριών που διακινούν μετανάστες προς την Ευρώπη.

Αναφέροντας ότι έχουν ελπίδες ότι η διοίκηση του Μπάιντεν θα συμβάλει στη μεταπολεμική σταθερότητα στη Λιβύη, ο Μπάσαγα ζήτησε από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτήν την επιχείρηση.

Ο Μπασάγα, ο ισχυρότερος υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού στην επόμενη κυβέρνηση, σημείωσε ότι η απόσυρση ξένων δυνάμεων από τη χώρα θα είναι σταδιακή.

Ο Μπάσαγα είπε στο AP ότι “Η Τουρκία και η Ρωσία ενδιαφέρονται για τις συμβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Λιβύη”, και υπογράμμισε ότι “Αν η Ρωσία αποσύρει τους μισθοφόρους της από τη Λιβύη, είμαστε έτοιμοι για να συζητήσουμε για δουλειές”.

“Οι ελπίδες μας έχουν αυξηθεί με τον Joe Biden”

Ο Μπάσαγα, που είναι ένα από τα ισχυρά ονόματα της κυβέρνησης που στηρίζεται από τον ΟΗΕ, έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη στο ΑΡ και απάντησε σε ερωτήσεις. Αναφερόμενος στις εκλογές των ΗΠΑ, είπε ότι “Με την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν αυξήθηκαν οι ελπίδες μας. Η νέα κυβέρνηση ελπίζουμε να συμβάλλει στη σταθερότητα της Λιβύης και την επίτευξη συμφωνίας”.

Επίσης ο Μπάσαγα δήλωσε ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την επιχείρηση που θα στη δυτική Λιβύη, ενώ τόνισε ότι “η Τουρκία έχει ήδη δεσμευτεί να υποστηρίξει την επιχείρηση. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μας βοηθήσει να εξουδετερώσουμε τα τρομοκρατικά στοιχεία που έχουν διεισδύσει στη Λιβύη.”

Η θέση της κυβέρνησης Τραμπ για τη Λιβύη ήταν «μπερδεμένη» και άλλαζε κατά καιρούς. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση του Χαφτάρ στην Τρίπολη, αλλά αργότερα ο Τραμπ είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Χαφτάρ και τον επαίνεσε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε αργότερα ότι ήταν εναντίον των Ρώσων μισθοφόρων που δρούσαν υπέρ του Χατάρ, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Μπάσαγα, πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και επιχειρηματίας, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού σε μια ενωτική κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί μετά από ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπάσαγα, που έχει γίνει από τα ισχυρότερα ονόματα μετά τις συγκρούσεις στη Δυτική Λιβύη το 2018, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με Τουρκία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έχει ενισχύσει εσχάτως τις σχέσεις του και με τις “αντιπάλους τους Αίγυπτο και Ρωσία”. Σημειώνεται ότι ο Μπάσαγα φιλοξένησε τον τελευταίο μήνα στην Τρίπολη τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου και μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου.

Πηγή: Rûdaw

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube