REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα 29 Ιανουαρίου 2021

ΥΠΑΜ Ν. Παναγιωτόπουλος: Πούτιν, Μακρόν και Κάρολος προσκλήθηκαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου – Βίντεο

ΥΠΑΜ Ν. Παναγιωτόπουλος: Πούτιν, Μακρόν και Κάρολος προσκλήθηκαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου – Βίντεο

Για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, για τις σχέσεις με την Τουρκία αλλά και για τα Rafale μίλησε ο Υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, σε συνέντεξη τύπου 

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε για όλα σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή. Μεταξύ αυτών τα ελληνοτουρκικά, η αγορά των Rafale και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale, μίλησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και για τη συμμετοχή ηγετών κρατών στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

«Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2021, από τον Ιούλιο, να αρχίσει η παραλαβή των αεροσκαφών ώστε έως το τέλος του έτους να έχουμε την πρώτη εξάδα. Και από εκεί και πέρα, άλλα έξι θα παραληφθούν το 2022 και τα τελευταία έξι, για να φτάσουμε συνολικά τα 18 αεροσκάφη, το 2023».

Ο πιλότοι και οι τεχνικοί αναμένεται να εκπαιδεύονται, αρχικά στη Γαλλία και στην πορεία στην Ελλάδα. Είναι αρκετοί και θα είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. 

Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, η επόμενη απόφαση είναι σύμφωνα με τον υπουργό η απόκτηση 4 φρεγατών και ο εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ.

«Αυτήν τη στιγμή, αξιολογούνται προτάσεις και έχουμε ένα ευχάριστο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Έχουμε στο τραπέζι αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις -κάποιες δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά τις αναμένουμε σύντομα από χώρες που θέλουν να αναλάβουν αυτό το πρόγραμμα» σημείωσε.

Ο υπουργός σημείωσε πως η προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων εκτείνεται και στον Στρατό Ξηράς,

«Ανακοινώσαμε την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες προκειμένου να πετύχουμε υψηλότερο ποσοστό επάνδρωσης σε μονάδες κυρίως της παραμεθορίου. Η κύρια παρέμβαση όσον αφορά στο προσωπικό που θα έχει και προστιθέμενη αξία στην πληρότητα του προσωπικού είναι οι προσλήψεις μονίμων».

Στρατιωτική παρέλαση 25ης Μαρτίου

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε και για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, υπενθυμίζοντας πως φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Σύμφωνα με τον ίδιο επιθυμία της κυβέρνησης είναι να οργανώσει μία λαμπρή παρέλαση με ξένους ηγέτες προσκεκλημένους, εκπροσωπώντας τις χώρες που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας, όπως η Ρωσία, η Αγγλία και η Γαλλία. 

«Έχουν προσκληθεί αυτοί οι ηγέτες και αναμένουμε τις απαντήσεις τους» τόνισε.

Η εκτίμησή του για τα ελληνοτουρκικά

Τέλος, σχολιάζοντας τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να προσερχόμαστε με καλή διάθεση στις συνομιλίες.

«Αυτό δεν σημαίνει -σε καμία περίπτωση- ότι είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι πρώτες διαβουλεύσεις, εξάλλου, έχουν εντελώς διερευνητικό χαρακτήρα. Εμείς έχουμε πει ότι συζητάμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη. Δεν είμαστε αφελείς. Και πρέπει και η άλλη πλευρά να δείξει την καλή της διάθεση. Δεν είναι κακό να συζητάμε. Δεν είναι κακό να υπάρχει αυτό το κανάλι επαφής σε διάφορα επίπεδα».

Έκανε επίσης, σαφές πως η διπλωματική προσπάθεια συμβαδίζει με την ενίσχυση της αποτροπής.

«Οι Ευρωπαίοι -και όχι μόνο αυτοί- έχουν πειστεί ότι το πρόβλημα δεν είναι διμερές. Αλλά έχει να κάνει με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που απειλείται ευθέως με ρητορική και πράξεις από την Τουρκία» τόνισε.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι θα ήταν θετικός σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube