Weather Icon

Yaşar Yakış, πρώην ΥΠΕΞ Τουρκίας: “Έρχεται φουρτούνα για την Άγκυρα, με την κυβέρνηση Μπάιντεν”

Yaşar Yakış, πρώην ΥΠΕΞ Τουρκίας: “Έρχεται φουρτούνα για την Άγκυρα, με την κυβέρνηση Μπάιντεν”

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Yasar Yakis προειδοποιεί τον Ερντογάν ότι έρχονται δύσκολες μέρες για την Τουρκία με τον Μπάιντεν

Ο Γιασάρ Γιακίς, πρώην διπλωμάτης, που διετέλεσε βουλευτής του ΑΚΡ και υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, σε συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο  Gülten Sarı, αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Τουρκία, με την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Μπάιντεν.

Μεταξύ άλλων ο Γιασάρ Γιακίς είπε:

-Τα πιο σημαντικά υπουργεία στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είναι αυτά των Εξωτερικών και Άμυνας. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης, θα προκύψουν δυσκολίες λόγω της Halkbank, αλλά εγώ θεωρώ ότι το πρώτο υπουργείο είναι πιο σημαντικό.

-Η στάση των ΗΠΑ για την Τουρκία δεν είναι κάτι που διαμορφώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Στο σημείο που φθάσαμε, έπαιξαν ρόλο συσσωρευμένες διαφωνίες. Το σημείο θραύσης ξεκίνησε με την αγορά συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την απομάκρυνση της Άγκυρας από τη συνεργασία για τα F-35. Στη συνέχεια είχαμε και άλλες δυσάρεστες εξελίξεις. Στο αμερικανικό Κογκρέσο έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση εναντίον της Τουρκίας, που δεν είχαμε συναντήσει ποτέ μέχρι τώρα.

-Υπάρχει μια πολύ αρνητική άποψη του Μπάιντεν για τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η ομάδα που έχει επιλέξει για να τον πλαισιώσει ως συνεργάτες του, είναι άτομα με τα οποία συνεργάστηκε στο παρελθόν και αποτελείται από ονόματα που έχουν αρνητική στάση απέναντι στην Τουρκία. Οι σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής περνούν πλέον σε μια πιο ταραγμένη περίοδο.

-Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Μπάιντεν επανειλημμένα επισκέφθηκε την Τουρκία και για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σημαίνει ότι γνωρίζει τη θέση και τη σημασία που έχει η Τουρκία ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Πάντως όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε βάθος χρόνου θα ακολουθήσει μια πολιτική που θα είναι εις βάρος και εναντίον της Τουρκίας.

-Είμαι της άποψης ότι πρέπει η Τουρκία να διαγνώσει σωστά το τι σημαίνει για την Αμερική το Κουρδικό Ζήτημα. Είμαι της άποψης ότι αυτή η διάγνωση δεν έγινε ή παρόλο που έγινε, αφέθηκε στην τύχη της και δεν ελήφθη υπ’ όψιν στις πολιτκές μας. Η περίπτωση των Κούρδων είναι μια σημαντική υπόθεση για την Αμερική. Το Κουρδικό είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα όλων των κρατών που ακολουθούν μια παγκόσμια πολιτική. Οι Κούρδοι έχουν πληθυσμό 35 έως 42 εκατομμύρια και είναι οι μόνοι στον κόσμο που δεν έχουν ανεξάρτητο κράτος. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μειονότητα σε τέσσερις σημαντικές χώρες. Η μεγαλύτερη μειονότητα ζει στην Τουρκία.

-Το Κουρδικό είναι ένα χαρτί που κάθε κράτος που ακολουθεί μια παγκόσμια πολιτική θέλει να κρατάει στις τσέπες του. Με αυτό μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση την Τουρκία, το Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ,  και να χρησιμοποιήσουν αυτό το χαρτί ως μέσο άσκησης πίεσης και διαπραγμάτευσης. Αυτό το χαρτί  είναι σημαντικό για την Αμερική. Το κουρδικό χαρτί είναι επίσης σημαντική για το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος που περιβάλλεται από εχθρικές χώρες. Εάν δημιουργηθεί στο μέλλον ένα κουρδικό κράτος, αυτό θα συμβάλλει στην ασφάλεια του Ισραήλ και αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για τις ΗΠΑ. Η Τουρκία πρέπει πρώτα να καταλάβει αυτό το πράγμα.”

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube