Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 19 Ιανουαρίου 2021

Τούρκος αστυνομικός φυλακίστηκε επειδή προστάτευσε Ισραηλινούς διπλωμάτες που απειλούντο από την Ιρανική Δύναμη Quds

Τούρκος αστυνομικός φυλακίστηκε επειδή προστάτευσε Ισραηλινούς διπλωμάτες που απειλούντο από την Ιρανική Δύναμη Quds

Abdullah Bozkurt/Stockholm

Ένας ανώτερος αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας και η αντιτρομοκρατική του ομάδα φυλακίστηκαν επειδή έλαβαν μέτρα ασφαλείας για την προστασία των Εβραίων και των Ισραηλινών διπλωματών στην Τουρκία, ξεκινώντας έρευνες για μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα, σύμφωνα με την Μοσάντ. Ο Οκτάι Μπουλντούκ, αναπληρωτής αρχηγός αστυνομίας στην Επαρχιακή Διεύθυνση Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης, εξέδωσε εγκύκλιο στις 2 Μαρτίου 2012 σχετικά με πιθανή τρομοκρατική συνωμοσία, προειδοποιώντας όλα τα αστυνομικά τμήματα να ενισχύσουν με μέτρα για την προστασία του προσωπικού στο Γενικό Προξενείο του Ισραήλ και τις εξέχουσες Εβραϊκές προσωπικότητες στην πόλη.

Η ειδοποίηση εκδόθηκε αφού η τουρκική μυστική υπηρεσία έλαβε αξιόπιστη πληροφορία από την Mossad, προειδοποιώντας ότι η Ιρανική Δύναμη Quds σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις παρόμοιες με περιστατικά που συνέβησαν στην Ταϊλάνδη, τη Γεωργία και την Ινδία. Οι πληροφορίες της Mossad δήλωσαν ότι οι μαχητές που κυμαίνονται μεταξύ δύο και τεσσάρων ατόμων και εργάζονται για το Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) Quds Force εισήλθαν στην Τουρκία στις 3 Ιανουαρίου 2012 και ότι πιθανότατα σχεδίαζαν να επιτεθούν στους Ισραηλινούς διπλωμάτες στην πρεσβεία στην Άγκυρα ή στο γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική αστυνομία προέβη σε εκτίμηση ότι οι στόχοι στην Κωνσταντινούπολη ήταν πιο πιθανοί από εκείνους στην Άγκυρα, καθώς η πρεσβεία βρίσκεται σε μια πιο ασφαλή περιοχή με άλλες διπλωματικές ενώσεις.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του ισραηλινού προξενείου προειδοποίησαν επίσης τους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη ότι η επίθεση θα μπορούσε επίσης να στοχεύει και τα μέλη της κοινότητας. Οι Ισραηλινοί διπλωμάτες ανησυχούσαν τόσο πολύ που κάλεσαν τον Ishak Ibrahimzadeh, τον ενεργό πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητας της Τουρκίας, να τον ενημερώσουν στις 3 το πρωί της 1ης Μαρτίου για την πιθανή επίθεση. Ο Σάμι Χέρμαν, πρόεδρος της τουρκικής εβραϊκής κοινότητας, επικοινώνησε με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Άβνι Μούλου κατά τη διάρκεια της ημέρας για να συζητήσει το θέμα.

Secret document shows Mossad’s intelligence about a possible terror attack in Turkey led the police chief to order extra security measures to protect Jews and Israelis

Η αστυνομία ανέπτυξε μια ανάλυση κινδύνου που έδειξε ότι εκτός από τον Ibrahimzadeh και τον Herman, άλλοι εξέχοντες Εβραίοι όπως ο Bensiyon Pinto, πρώην πρόεδρος της τουρκο-εβραϊκής κοινότητας, ο Ishak Haleva, επικεφαλής ραβίνος στην Τουρκία, ο επιχειρηματίας Ishak Alaton, ο Silvyo Ovadya, πρώην πρόεδρος της τουρκο-εβραϊκής κοινότητας, ο Ivo Molinas, αρχισυντάκτης του εβραϊκού εβδομαδιαίου περιοδικού Şalom και άλλοι μπορεί να κινδυνεύουν επίσης. Ο αρχηγός της αστυνομίας Μπουλντούκ διέταξε την επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας και προστασίας για να κρατηθούν οι Εβραίοι ηγέτες και οι Ισραηλινοί διπλωμάτες ασφαλείς. Ζήτησε από τις αστυνομικές μονάδες να επαγρυπνούν και να λάβουν προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουν οποιοδήποτε ατυχές συμβάν.

Το έγγραφο φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής της μονάδας αντιτρομοκρατίας Ömer Köse, του αναπληρωτή του Osman Özgür Açıkgöz, του αρχηγού της ομάδας Gafur Ataç και του αναπληρωτή του Oğuzhan Mutlu. Αποδείχθηκε ότι η αντιτρομοκρατική μονάδα στην Κωνσταντινούπολη είχε ήδη διεξαγάγει μια ξεχωριστή και μυστική έρευνα για τις δραστηριότητες του Quds Force με εντολές του Γενικού Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης από το 2010. Οι αστυνομικοί ερευνητές εντόπισαν ακόμη και έναν βασικό πράκτορα, τον Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, έναν καταδικασμένο κακοποιό που εργαζόταν για τη Δύναμη Quds, και έλαβαν κρίσιμα στοιχεία τον Οκτώβριο του 2011 από αυτόν που έδειξαν ότι οι μαχητές του Quds Force είχαν μελετήσει δορυφορικούς χάρτες για την τοποθεσία του ισραηλινού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

A flash drive obtained from a convicted terrorist revealed that the IRGC Quds Force studied satellite maps for the location of the Israeli consulate in Istanbul

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν επίσης στην κατοχή του Yazıcıoğlu μια απόδειξη πώλησης από ένα αρτοποιείο απέναντι από το ισραηλινό προξενείο. Η απόδειξη, με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2011, έδειξε ότι πήγε στο φούρνο για να εντοπίσει την περιοχή και κράτησε την απόδειξη για να ζητήσει αποζημίωση από τον υπεύθυνο του Quds Force. Η αστυνομία έλεγξε τα σήματα του κινητού του τηλεφώνου για την ημερομηνία που εμφανίζεται στην απόδειξη και επιβεβαίωσε ότι το τηλέφωνό του έλαβε σήματα από έναν πύργο τηλεπικοινωνιών στην ίδια γειτονιά.

Document from police investigation file shows that Quds Force operative visited a bakery across from the Israeli consulate in order to scout the area. Both the sales receipt and cell phone signals put him at the scene

Στην έρευνα αναφέρθηκαν ως ύποπτοι ορισμένοι Ιρανοί και Τούρκοι υπήκοοι, ορισμένοι λειτουργούσαν υπό διπλωματική κάλυψη. Κάποιο εξ’ αυτών είχαν ήδη καταδικαστεί για τους δεσμούς τους με τη Δύναμη Quds, υπηρέτησαν τον χρόνο φυλάκισης και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι σε μια αμνηστία που διευκολύνθηκε από την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2004. Η αντιτρομοκρατική ομάδα συμπεριέλαβε και τον intel της Mossad στο αρχείο υπόθεσης, ελπίζοντας ότι θα ρίξει περαιτέρω φως στο δίκτυο των τρομοκρατών.
Η αστυνομία επέκτεινε την επιτήρηση και παρακολούθηση των υπόπτων με σκοπό να επισημάνει μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση και να την αποτρέψει. Τον Φεβρουάριο του 2014 ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης επρόκειτο να ολοκληρώσει την έρευνα και να κατηγορήσει τους υπόπτους σε αυτό που χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους επιβολής του νόμου ως την πιο ολοκληρωμένη έρευνα κατασκοπείας στην ιστορία της Τουρκίας. Εντοπίστηκαν περίπου 200 πράκτορες, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγών των Quds που βρίσκονταν στην Τουρκία για να εκτελούν παράνομες επιχειρήσεις και να υποστηρίξουν δίκτυα τρομοκρατίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ερντογάν ενημερώθηκε για την έρευνα που διενήργησε το δικαστικό σκέλος και παρενέβη παράνομα για να τερματίσει την έρευνα για τη Δύναμη Quds.
Ο αρχηγός της αστυνομίας Μπουλντούκ και μέλη της αντιτρομοκρατικής μονάδας στην Κωνσταντινούπολη απολύθηκαν όλοι από την κυβέρνηση και αργότερα φυλακίστηκαν με τεχνητές κατηγορίες για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με αυτό που η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ήταν μια ψεύτικη τρομοκρατική οργάνωση. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο βήμα για να διαγράψει το τουρκικό δίκτυο Quds Force, το οποίο έχει ήδη χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση με το όνομα Tevhid Selam από το Ανώτατο Εφετείο και να επιτρέψει στα μέλη της να απελευθερωθούν. Κατά την καταδίκη του στις 15 Απριλίου 2016, ο Μπουλντούκ υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει 14 έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που πέρασε από την Mossad, για τα οποία υπέγραψε ως μέρος των καθηκόντων του ως αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας σαν να ήταν αποδεικτικά στοιχεία για εγκληματικό αδίκημα.
Είπε ότι έπρεπε να εκδώσει εντολές για επιπλέον μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ανθρώπων και των θεσμών στην Τουρκία ενόψει αξιόπιστης πληροφορίας που έλαβε η Τουρκία. Απελευθερώθηκε εν αναμονή της δίκης αλλά γρήγορα επανεμφανίστηκε και φυλακίστηκε υπό την πίεση του εκτελεστικού τμήματος. Η έρευνα του Quds Force, η οποία επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων δύο επικεφαλής βοηθών του Προέδρου Ερντογάν, χαρακτηρίστηκε ως φάρσα από τον Ερντογάν και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του. 
Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε το κίνημα του Γκουλέν, μια ομάδα επικριτική για την κυβέρνησή του, ότι ξεκίνησε την έρευνα της Δύναμης Quds ως μέρος της συνηθισμένης τακτικής του αποδιοπομπαίου τράγου, προκειμένου να εκτρέψει την προσοχή του κοινού από το συντριπτικό σώμα των ενοχλητικών αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν στην έρευνα του Quds Force. Οι Νέοι εισαγγελείς που έφεραν στα γραφεία της Κωνσταντινούπολης και η Άγκυρα χρησιμοποίησαν επίσης την κυβερνητική αφήγηση στις κατηγορίες τους που κατατέθηκαν εναντίον ανακριτών που διερεύνησαν πράκτορες της Quds Force. Ο Σερντάρ Κουσκούν, Τούρκος εισαγγελέας στην Άγκυρα, ισχυρίστηκε ψευδώς στο κατηγορητήριο του ότι ”η οργάνωση του Fethullah Gülen πραγματοποίησε ενέργειες υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και με την υποστήριξη της CIA, στοχεύοντας την πολιτεία και την πολιτική αρχή σύμφωνα με τις πληροφορίες και τους στόχους που παρέχει η MOSSAD”. Οι ισχυρισμοί του Κουσκούν επαναλήφθηκαν κατά λέξη σε πολλαπλές κατηγορίες που κατατέθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία εναντίον κυβερνητικών κριτικών, αντιπάλων και αντιφρονούντων που φέρεται να συνδέονται με το κίνημα του Γκουλέν.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube