REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 3 Ιανουαρίου 2021

Τούρκοι διπλωμάτες στην Ουγγαρία κατασκοπεύουν τους αντιφρονούντες της κυβέρνησης Ερντογάν

Τούρκοι διπλωμάτες στην Ουγγαρία κατασκοπεύουν τους αντιφρονούντες της κυβέρνησης Ερντογάν

Τουρκική πρεσβεία στη Βουδαπέστη (Φωτογραφία: Wikimedia Commons).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nordic Monitor, δικαστικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, Τούρκοι διπλωμάτες που υπηρετούν στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Βουδαπέστη, μετά από παράνομη παρακολούθηση συμπεριέλαβαν σε λίστες προγραφών αντιφρονούντες επικριτές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κατοικούν στην Ουγγαρία.

Κατάλογοι με υλικό κατασκοπείας που εστάλησαν στην Άγκυρα από Τούρκους διπλωμάτες οδήγησαν σε μια έρευνα της αντιτρομοκρατικής της Τουρκίας και του αρμόδιου εισαγγελέα, εναντίον Τούρκων πολιτών, εναντίον των οποίον απαγγέλθηκαν ψεύτικες πληροφορίες. Μάλιστα, τα έγγραφα αυτά της τουρκικής πρεσβείας, που αποτελούν προϊόν παράνομης δράσης σε ξένη χώρα, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ως αποδεικτικό υλικό.

Τα δικαστικά έγγραφα που ενσωματώνονται σε ποινική υπόθεση δείχνουν ότι η τουρκική πρεσβεία στη Βουδαπέστη συγκέντρωσε πληροφορίες για πρόσωπα που θεωρούσαν οι συντάκτες ότι συνδέονται με το κίνημα Gülen / Hizmet, ομάδα επικριτική του Προέδρου Ερντογάν, και ότι οι Τούρκοι δάσκαλοι, εκπρόσωποι του κέντρου διαπολιτισμικού διαλόγου και τοπικές ενώσεις, επιχειρηματίες και τα μέλη της οικογένειάς τους που ζούσαν στη χώρα είχαν χαρακτηριστεί από Τούρκους διπλωμάτες ως τρομοκράτες.

Οι πληροφορίες που αναφέρθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε ποινικό κατηγορητήριο για κατηγορία τρομοκρατίας από τον Τούρκο εισαγγελέα Μπιρόλ Τουφάν. Οι άνθρωποι κατηγορήθηκαν για «ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα» από τον Akıncı.

Αυτά τα αρχεία ενδέχεται να έχουν διαβιβαστεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον Şakir Fakılı, τον τότε Τούρκο πρέσβη στη Βουδαπέστη μεταξύ 2013-2017, και τον σημερινό απεσταλμένο του Ερντογάν, Αχμέτ Ακίφ Οκτάι.

Τα δικαστικά έγγραφα της 11ης Δεκεμβρίου 2018 αποκάλυψαν πώς οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες της τουρκικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη πυροδότησαν ποινική έρευνα στην Τουρκία.

Οι επικριτές της κυβέρνησης του Ερντογάν στο εξωτερικό, ειδικά τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν, τέθηκαν υπό παρακολούθηση, δέχτηκαν παρενοχλήσεις μέχρι και απειλές θανάτου, ενώ ορισμένοι απήχθησαν από την τουρκική μυστική υπηρεσία και μεταφέρθηκαν παράνομα από ξένες χώρες στην Τουρκία.  Πολλοί έχασαν τα διαβατήριά τους, αφού τα ακύρωσε το τουρκικό κράτος, κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Τουρκία και τα μέλη της οικογένειάς τους αντιμετωπίζουν εγκληματικές κατηγορίες.

Τα δικαστικά έγγραφα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι οι δραστηριότητες κατασκοπείας από τουρκικές διπλωματικές αποστολές έχουν σοβαρές συνέπειες στο τουρκικό δικαστικό σύστημα.

Επιπλέον, η Nordic Monitor αποκάλυψε πώς η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ διείσδυσε σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα για να κατασκοπεύσει τους αντιπάλους που αναγκάστηκαν να φύγουν στην Ελλάδα για να ξεφύγουν από μια πρωτοφανή καταστολή στη γειτονική Τουρκία.

Στη συνέντευξή του στο The Globe and Mail, ο Τούρκος πρέσβης στον Καναδά Kerim Uras παραδέχτηκε επίσης ότι κατασκοπεύει 15 Τούρκους που είναι πλέον Καναδοί πολίτες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube