Weather Icon

Τουρκικές κουτοπονηριές με Πενταμερή και Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου

Τουρκικές κουτοπονηριές με Πενταμερή και Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου
Η Τουρκία σπρώχνει Πενταμερή κοντά στη Σύνοδο της ΕΕ
Έντονο παρασκήνιο στη Νέα Υόρκη ενόψει της υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμα έξι μήνες. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα εμπλεκόμενα μέρη είναι από τη μια το λεκτικό του ψηφίσματος, μετά και τα διάφορα επίμαχα που είχαν καταγραφεί στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη υπάρχει έντονη κινητικότητα και σ’ ό,τι αφορά τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από διπλωματικές πηγές, η ημερομηνία σύγκλησης της άτυπης πενταμερούς αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το ψήφισμα για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναμένεται να υιοθετηθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. 

Αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία σύγκλησης της άτυπης διάσκεψης 5+1 θα γνωστοποιηθεί είτε στο τέλος της εβδομάδας είτε τις πρώτες ημέρες του Φεβράρη. Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κινείται έντονα στο παρασκήνιο προκειμένου να σπρώξει τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς μέσα στον Μάρτη και πιο κοντά στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με πρόθεση να εκμεταλλευθεί τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό για να αποφύγει τυχόν αρνητικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ωστόσο η σύγκληση της άτυπης πενταμερούς δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς αλλά και από τη σύμφωνη γνώμη των άλλων μερών. Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν είναι διατεθειμένη να πάει η άτυπη διάσκεψη σε βάθος χρόνου. Η αρχική ενημέρωση που υπήρχε τοποθετούσε την άτυπη τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Παράλληλα, η σύγκληση της άτυπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα του ίδιου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

Σε σχέση τώρα με τις διεργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το υπό εκκόλαψη ψήφισμα, η Λευκωσία έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη συμπερίληψη σαφούς αναφοράς τόσο στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όσο και στον όγκο εργασίας που έχει επιτευχθεί. Από τις συγκλίσεις μέχρι και το πλαίσιο των 6 σημείων του Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις επιδιώξεις της Λευκωσίας είναι επίσης η συμπερίληψη αναφοράς για την Αμμόχωστο, με την οποία θα ζητείται από την Τουρκία η άμεση αποκατάσταση του status quo. Κάτι που απέφυγε να κάνει στις εκθέσεις του ο ΓΓ. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσης και προτροπής για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Τουρκία προσπαθεί να δείξει μια στροφή για να κερδίσει πόντους ενόψει του Συμβουλίου τον Μάρτη. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ να θέλουν να διαπιστώσουν εάν η στροφή της Τουρκίας είναι γνήσια ή περιστασιακή λόγω άλλων παραγόντων. 

ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ 

Δίνει συνέχεια στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο 

Τη δέσμευση ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία θα εργαστεί για να συνεχιστεί η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και της Κύπρου, έδωσε ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που του υποβλήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, για το πώς θα συνεχίσει και θα ενισχύσει τις επενδύσεις που περιγράφονται στο Νόμο για την Εταιρική Σχέση για την Ασφάλεια και την Ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι, «εάν εγκριθώ, ανυπομονώ να εξετάσω αυτή τη νομοθεσία και να συνεργαστώ με το Κογκρέσο και τους συναδέλφους μου στη διϋπουργική για την υποστήριξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου».

Η σχέση ασφάλειας ΗΠΑ-Ελλάδας, «είναι σημαντική για τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο και έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς οι διμερείς δεσμοί έχουν βελτιωθεί, ξεκινώντας από τη διοίκηση Ομπάμα-Μπάιντεν. Αν επικυρωθώ θα εργαστώ για να συνεχιστεί εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και της Κύπρου», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι υπήρχε αυστηρός περιορισμός στον αριθμό γραπτών ερωτήσεων κάθε γερουσιαστή προς τον υποψήφιο υπουργό Εξωτερικών.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube