Weather Icon

Τουρκία και Ιράν τρέχουν να ενισχύσουν τη θέση τους στη Συρία, εν όψει νέας πολιτικής Μπάιντεν

Τουρκία και Ιράν τρέχουν να ενισχύσουν τη θέση τους στη Συρία, εν όψει νέας πολιτικής Μπάιντεν

Η Τουρκία προσπαθεί να εξουδετερώσει τους Κούρδους, στην ΒΑ Συρία και το Ιράν εντείνει τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών στο Ισραήλ και την Ιορδανία

Η κατάσταση στο Idlib της Συρίας φαίνεται, για άλλη μια φορά, ότι είναι στο χείλος της κλιμάκωσης, με τις ΗΠΑ να ασχολούνται με αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας, και η Τουρκία να προσπαθεί να σπρώξει προς την στρατηγικής σημασίας κουρδική πόλη Ain Issa τους ισλαμιστές μισθοφόρους της.

Η τρομοκρατική απειλή στη Συρία συνεχίζει να υφίσταται και η κατάσταση στα ΒΑ της χώρας είναι επικίνδυνη, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στις ενέργειες της Τουρκίας και στις πολιτικές της.

Η Άγκυρα επίσης έχει τα δικά της προβλήματα, καθώς πολλές από τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζει, επίσημα ή με άλλο τρόπο, φαίνεται να είναι πρόθυμες να δαγκώσουν το χέρι που τους τρέφει. Στις 16 Ιανουαρίου, τα τουρκικά στρατεύματα σε σταθμούς παρατήρησης στο Ιντλίμπ δέχτηκαν πυρά ελεύθερων σκοπευτών από μια ομάδα που αποκαλείται  “Saryat Ansar Abu Baker As-Siddiq”. Σύμφωνα με την ομάδα αυτή, πυροβολήθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες, ένας από τους οποίους να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αυτή είναι η τρίτη επίθεση της ομάδας εναντίον της Τουρκίας, με την πρώτη να πραγματοποιείται τον Νοέμβριο του 2020 και η δεύτερη τον Δεκέμβριο του 2020. Η επίθεση του Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη. Άλλες αναφορές για ομάδες ισλαμιστών που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία και που επιτίθενται στις ένοπλες δυνάμεις της Άγκυρας πραγματοποιούνται περιστασιακά.

Ο τουρκικός στρατός διατηρεί περισσότερες από 60 θέσεις, στρατόπεδα και βάσεις σε ολόκληρο το Greater Idlib. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από την ισλαμική τρομοκρατία και οι επιθέσεις εναντίον τους είναι μάλλον σπάνιες λόγω των στενών δεσμών της Άγκυρας με τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι πρόσφατες επιθέσεις, αυτή η πολιτική έχει κάποιες αδύναμες πλευρές για το τουρκικό προσωπικό που έχει αναπτυχθεί εκεί.

Η Άγκυρα προσπαθεί να εισβάλει κοντά στην ελεγχόμενη περιοχή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο κοντά στην πόλη Ain Issa. Αναμένεται απόπειρα προώθησης στις θέσεις του SDF, αλλά θα υπάρξει άμυνα από τους Κούρδους.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν επεκτείνει την παρουσία του στη Συρία παρά τις ατελείωτες προσπάθειες Ισραήλ-ΗΠΑ να αντιταχθούν σε αυτό. Οι δυνάμεις της Τεχεράνης ανέπτυξαν ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληροφοριών κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Ιορδανία. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να κατασκοπεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Ιορδανία, είτε ακόμη και για το Ισραήλ.

Το Ιράν σχεδιάζει τις ενέργειές του με βάση την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πιθανό να υποστηρίξει το Ισραήλ λιγότερο από αυτό του Τραμπ. Αυτό παρέχει στην Τεχεράνη την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της και να προετοιμάσει μια ασύμμετρη απάντηση στους γεωπολιτικούς της αντιπάλους.

Είναι πιθανό να εμφανιστεί ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης στη ζώνη των συγκρούσεων, με τον τακτικό στρατό της Συρίας να αγωνίζεται ακόμα να απαλλαγεί από τα στοιχεία του ISIS που υπάρχουν και δρουν στην έρημο Homs-Deir Ezzor, την Τουρκία να στοχεύει στη διάλυση του SDF και να να στοχοποιείται από ισλαμιστές τρομοκράτες στο Idlib και το Ιράν να προσπαθεί να επικεντρωθεί στους αντιπάλους του.

Τόσο η Άγκυρα όσο και η Τεχεράνη πιθανότατα θα προσπαθήσουν να αδράξουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις θέσεις τους στη Συρία λόγω της χαλάρωσης στην αμερικανική δραστηριότητα ενόψει του πρωτοφανούς χάους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα υποστήριζε την προσπάθεια απόσυρσης των στρατευμάτων που ανακοίνωσε ο Τραμπ. Έτσι, η Ουάσιγκτον δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη για τη Συρία, κάτι που προκαλεί σοβαρότατες ανησυχίες στην Τουρκία!

Πηγή: southfront.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube