Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Τι θα συμβεί στο τρίγωνο Ελλάδα – Ισραήλ – Τουρκία

Δημοσιεύτηκε στις

Μάρκος Τρούλης

Όπως συμβαίνει στις διαπροσωπικές ή στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, έτσι και στη διεθνή πολιτική η ελευθερία και η ασφάλεια συνιστούν δύο καταστάσεις ή ζητούμενα που είναι αντιστρόφως ανάλογα. Επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση της ελευθερίας σου, περιορίζεις την ασφάλειά σου και το αντίστροφο. Ένα κράτος δίχως συμμάχους είναι αρκούντως αδέσμευτο, έτσι ώστε να θεωρείται και ανασφαλές.

Η ιδανική συνθήκη είναι η επίτευξη αυτονόμησης και η χάραξη πορείας ισχυροποίησης, με την ταυτόχρονη –και εύλογη– επίκληση των κατάλληλων συμμαχιών.

Πώς, όμως, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Πώς μπορεί ένα κράτος να αποκομίζει τα οφέλη μιας συμμαχικής σχέσης δίχως να υποδουλώνεται; Όπως και πάλι συμβαίνει στις διαπροσωπικές ή στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, υπάρχει μια «χρυσή τομή» μεταξύ ασφάλειας και αυτονομίας, βάσει της οποίας γίνεται σεβαστή η ετερότητα του καθενός. Και αν μεταξύ φίλων ή μελών της ίδιας οικογένειας η «χρυσή τομή» δύναται – κάποιες φορές – να βρεθεί δίχως όρους και προϋποθέσεις καθώς σε αυτό το επίπεδο σχέσεων υφίσταται ηθική, στις διεθνείς σχέσεις το σημείο αυτό είναι εκείνο όπου διαπιστώνεται επαρκής στρατηγική δέσμευση.

Η λογική είναι απλή: Συμμαχώ μαζί σου και συμβάλλω στην ασφάλειά σου, καθότι μου προσφέρεις κάτι που δεν μπορεί άλλος να μου προσφέρει, και είναι πιο πολύτιμο για εμένα εν σχέσει με μια ενδεχόμενη διάρρηξη της σχέσης μας.

Προφανώς και υπάρχουν και άλλοι τύποι διακρατικών σχέσεων, εκτός των πελατειακών που μόλις σκιαγραφήθηκαν. Ωστόσο, για μια μικρή δύναμη η οποία αποζητά ισχυρούς συμμάχους, ο στόχος πάντοτε οφείλει να είναι η διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, είτε ο ισχυρός σύμμαχός μου δεν θα είναι αρκούντως πιστός σε μένα σε ενδεχόμενη δύσκολη περίσταση, είτε θα επέμβει αποκομίζοντας το σύνολο των κερδών και αφήνοντας σε μένα αποκλειστικά τις ζημιές του κράτους εμπροσθοφυλακής.

Μια ευρείας κλίμακας δέσμευση αυξάνει την ασφάλεια του επισπεύδοντος μέρους, ενώ μια φοβική περιορισμένου εύρους στρατηγική δέσμευση αφήνει έκθετο τον επισπεύδοντα δρώντα σε πιέσεις από τρίτα μέρη και κινητοποιεί τον βασικό αντίπαλο προς εξισορροπητικές στρατηγικές. Ιδιαιτέρως όταν η στρατηγική συμπεριφορά του ισχυρού μέρους απολαμβάνει χαλαρής διεθνούς νομιμοποίησης και είναι φύσει και θέσει αντιθετική προς τις στρατηγικές προτεραιότητες άλλων δυνητικών περιφερειακών συμμάχων, τότε ενδεχομένως η φοβική και συμπλεγματική υλοποίηση μιας συμμαχίας είναι χειρότερη από το να παρέμενες μόνος ως άλλο «γαλατικό χωριό».

Οι προσφάτως δημοσιευθείσες πληροφορίες περί προσπάθειας επαναπροσέγγισης Τουρκίας και Ισραήλ εγείρουν μια σειρά ερωτήματα για την ελληνική εξωτερική πολιτική:

Τι θα σημάνει ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Αθήνας και της Λευκωσίας; Τι δεν κάναμε ώστε να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Εν πάση περιπτώσει, είναι εφικτή μια τέτοια επαναπροσέγγιση;

Αρχικά και τηλεγραφικά, η Τουρκία παράγει ένα συγκεκριμένο αφήγημα της ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμανικού κόσμου, στοιχείο που προβάλλει προκειμένου να συναλλάσσεται ως Μεγάλη Δύναμη στο πλανητικό γίγνεσθαι. Βασική πτυχή της εν λόγω στρατηγικής εικόνας ήταν και είναι η όξυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, ει δυνατόν με τον πλέον «θεατρικό» τρόπο, χάριν της προσέγγισης των εκατοντάδων εκατομμυρίων μουσουλμάνων. Η θυσία αυτής της στρατηγικής, καθώς και της συμπόρευσης με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, δεν θεωρείται πιθανή.

Όμως θεωρείται πιθανή η προσέγγιση επί ζητημάτων χαμηλής πολιτικής, με απώτερο σκοπό την απομόνωση της Ελλάδας και της Κύπρου, εξέλιξη εξόχως αρνητική για τον ελληνισμό και τη δυνατότητά του να υπερασπίζεται τα δίκαιά του στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής. Όπως έχει επισημανθεί και σε παλαιότερα κείμενα, η στρατηγική ευθυγράμμιση της Ελλάδας και του Ισραήλ συντελείται επί ευρύτερων διακυβευμάτων, τα οποία συμπλέκουν το πώς εντέλει αναγιγνώσκονται η Μέση Ανατολή, ο Καύκασος, η Βόρειος Αφρική και οι γειτονικές περιφέρειες από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Συνεπώς, η ελληνοϊσραηλινή στρατηγική συνεργασία πατά στις βάσεις ενός στέρεου και εμπεδωμένου αφηγήματος.

Με απλά λόγια, χάριν της γεωπολιτικής συγκυρίας, η Ελλάδα ξεκίνησε απευθείας με τρίτη ταχύτητα, και αντί να επιταχύνει, παρέμεινε σε αυτήν.

Αντί να προβάλλει ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο και να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στο ίσως σημαντικότερο γεωπολιτικό σημείο του πλανήτη, διατυμπάνιζε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητη και δύναται να αποφασίζει μόνη της», σαν να πρόκειται για δήλωση του Έλληνα πρέσβη στην Μποτσουάνα… για την Μποτσουάνα. Αντί να εμβαθύνει περαιτέρω την εξοπλιστική συνεργασία, κυρίως όσον αφορά τα UAVs, η Ελλάδα προτίμησε να μιλά για «ακριβές ισραηλινές λύσεις» ενόσω δεν προτεινόταν καν μια εναλλακτική επιλογή και απορριπτόταν και η γαλλική επιλογή σε κρίσιμα επίπεδα εξοπλιστικής συνεργασίας. Αντί να ωθήσει την ενεργειακή συνεργασία, έχει φθάσει εν έτει 2020 να συζητά ακόμη για το πώς θα εκσυγχρονίσει –μέσω ΕΣΠΑ– το ερευνητικό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ με (παραδοσιακό ελληνικό) χρονικό ορίζοντα το 2025 και να διοργανώνει επικοινωνιακού επιπέδου εκδηλώσεις για τον East Med, σαν οι Ισραηλινοί να είναι ιθαγενείς που θα εντυπωσιάζονταν με καθρεφτάκια. Αντί να εξετάσει πώς θα μπορούσε να μεταβάλλει το αφήγημα της εξωτερικής πολιτικής της με γνώμονα τα νέα δεδομένα, όταν ο Νετανιάχου κατήγγειλε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και την επιθετική στρατηγική της Άγκυρας στο Αιγαίο και στον Έβρο, η Ελλάδα επέμεινε να τείνει χείρα φιλίας προς τους «αδελφούς Παλαιστίνιους» οι οποίοι –διά του προέδρου τους Μαχμούντ Αμπάς– συνέχαιραν τον Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί.

Αυτές είναι παθογένειες ενός συστήματος λήψης αποφάσεων σε αποδρομή, και κάθε ανταγωνιστικός στρατηγικός δρων –όπως η Τουρκία– με μια τυπική στρατηγική δυνατότητα, είναι εύλογο και αναμενόμενο να τις εκμεταλλευτεί. Αντιστρόφως, ήταν παράθυρα ευκαιρίας αύξησης της στρατηγικής δέσμευσής μας με έναν κρίσιμο πόλο ισχύος, τα οποία επιλέξαμε να διατηρούμε μισάνοιχτα μέσω στρατιωτικών ασκήσεων και πολυσήμαντων δηλώσεων. Εντούτοις, σε ιστορικές φάσεις ραγδαίας ανακατανομής ισχύος απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα, προκειμένου μετά τα γεγονότα «να μη μας φταίνε οι ξένοι».

pontos-news.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πώς θα χτυπήσουμε σε 5 λεπτά την Τουρκία;

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Αϋφαντή στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιώργος Αϋφαντής: Η Τουρκία φτιάχνει τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Όταν εμείς δεν ασκούμε τα δικαιώματά μας τότε όπως με το καλώδιο θα έχουμε συνεχώς προβλήματα. Οι ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά μας δείχνουν, ότι το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται πίσω.

Η κυβέρνηση σφυρίζει αθόρυβα. Μέχρι να είμαστε έτοιμοι οι άλλοι παράγουν ήδη εξοπλισμούς. Ο Κωνσταντέλιας κάνει περισσότερα λεφτά από τους exocet που αγόρασε η κυβέρνηση. Γιατί δεν δίνουμε λεφτά να φτιάξουμε τους δικούς μας για τα νησιά μας για να φτιάξουμε πλέγμα αποτροπής στο Αιγαίο;

Είναι γελοίο. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των 16 exocet. Δεν δίνουν δεκάρα για την υπόθεση που λέγεται πατρίδα, αλλά για την πολιτική τους κυριαρχία. Γιατί έγινε το θέμα με το καλώδιο, το οποίο δείχνει ανέφικτο; Επειδή έπρεπε να αλλάξει η ατζέντα από τα Τέμπη και να φύγει η κοινή γνώμη από αυτό.

Μια ρεαλιστική ανάλυση της πολιτικής της Τουρκίας δεν είναι η σύγκρουση στο Αιγαίο. Μήπως περιμέναμε από την Αμερική να καταστρέψει τον τουρκικό στόλο για να ποντίσουμε το καλώδιο; Επειδή ειπώθηκε από τον ΓΕΕΘΑ ότι σε 5 λεπτά θα έχουμε αντιδράσει, αν έχει συμβεί κάτι, αναρωτιέμαι ποιος θα δώσει την εντολή.

Ποιός; Ο Σκέρτσος ή ο Γεραπετρίτης με την κόκκινη γραμμή στα 6 ν.μ.; Στη διπλωματία η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται δύσκολα. Ας αρχίσουμε να χτίζουμε αξιοπιστία, για να μας υπολογίζουν οι σύμμαχοί μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τα όπλα της Κίνας έναντι των δασμών των ΗΠΑ!

Παρέμβαση του Ανδρέα Λιούμπα στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής”

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανδρέας Λιούμπας: Η Κίνα είναι σε θέση να πλήξει πολλαπλώς την αμερικανική οικονομία. Αυτό το κατάφερε μελετώντας την προηγούμενη σύγκρουση με ΗΠΑ. Μείωσε την εξάρτηση από αμερικανικά προϊόντα, τα οποία δημιουργεί σήμερα η ίδια, έχοντας παραπλήσια τεχνολογία.

Επίσης διαφοροποίησε την αλυσίδα των εισαγωγών της σε διατροφικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας με αγορές από Βραζιλία. Το δεύτερο στοιχείο που τη θωρακίζει είναι ότι έχει περιορίσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας ενώ παλιότερα ήταν πρώτος. Από μόνο του συνιστά μείωση στον κίνδυνο να υποστεί αμερικανικά πλήγματα.

Το τρίτο είναι, ότι μείωσε το αμερικανικό χρέος. Το τέταρτο και πιο σημαντικό είναι ότι οχυρώθηκε νομοθετικά με μέτρα που μπορούν να επιφέρουν πλήγματα στην αμερικανική οικονομία. Έχοντας αυτά τα όπλα στα χέρια της έχει επιφέρει συγκεκριμένα πλήγματα. Περιόρισε τις εταιρείες που κάνουν εισαγωγές-εξαγωγές με ΗΠΑ αμυντικής τεχνολογίας. Έχει δεσμεύσει επίσης τις σπάνιες γαίες. Έχουν οπλιστεί με οχυρωματικά έργα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Εκεί ποντάρουν και μάλλον θα το κερδίσουν το στοίχημα, ότι θα έχει καμθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα. Ο Σι έχει ανεβεί στο βάθρο του εθνικού ήρωα. Όλοι συσπειρώνονται γύρω από τον πρόεδρο, ο οποίος αντιστέκεται έναντι των ΗΠΑ.

Με πρόμαχο την Κίνα αντιστέκονται εναντίον του καουμπόι που θέλει να επιβάλλει τη θέλησή του. Υπάρχουν επαφές με άλλα κράτη που ενισχύουν αυτόν τον ρόλο του Σι Τζιπίνγκ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να μας ταπεινώνουν

Παρέμβαση του Λάζαρου Καμπουρίδη στο Radio Max

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Λάζαρος Καμπουρίδης: Με σκυμμένο κεφάλι δεχόμαστε τα τετελεσμένα της Τουρκίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή