Weather Icon
ΗΠΑ 19 Ιανουαρίου 2021

Τι προκάλεσε την έφοδο στο Καπιτώλιο;

Τι προκάλεσε την έφοδο στο Καπιτώλιο;

Αναλυτικά οι εξωφρενικές κατηγορίες Τραμπ για καλπονοθεία

Τα γεγονότα χθες στο Καπιτώλιο οφείλονται στο αίσθημα αδικίας που διακατέχει τους οπαδούς του απερχόμενου Προέδρου Τραμπ πως τους έχουν «κλέψει» την νίκη. Πολλά ΜΜΕ δεν πρόσεξαν τις απίστευτες καταγγελίες που έκανε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν προστεθούν τα νούμερα που έδωσε, συνάγεται πως το επιτελείο του αμφισβητεί περίπου 2,300,000 ψήφους και καταγγέλει παρατυπίες, διπλές ψήφους, ηλεκτρονική νοθεία, ψήφους πεθαμένων και ανηλίκων και προσέλευση μέχρι… 139% στο Ντιτρόιτ!

Τα επεισόδια στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ με οπαδούς του Προέδρου Τραμπ σίγουρα είναι πρωτόγνωρα για την χώρα-ηγέτιδα του Δυτικού κόσμου. Όμως δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, αφού τα χάσμα του διχασμού μεταξύ των Αμερικανών πολιτών βαθαίνει εδώ και μήνες και κορυφώθηκε μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Από την άλλη, το Κογκρέσο και ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πένς επικύρωσαν επίσημα την νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ανακοινώθηκε πως ο Πρόεδρος Τραμπ έχει συμφωνήσει σε συντεταγμένη μετάβαση της εξουσίας στον Μπάιντεν, αλλά ακόμη επιμένει πως δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα γεγονότα στο Καπιτώλιο που οδήγησαν στον θάνατο μιας οπαδού του Τραμπ που πυροβολήθηκε από άγνωστο μέχρι στιγμής πρόσωπο της ασφάλειας, καθώς και τριών άλλων ανθρώπων, οφείλονται στο αίσθημα αδικίας που διακατέχει τους οπαδούς του απερχόμενου Προέδρου πως τους έχουν «κλέψει» την νίκη.

Εδώ και βδομάδες οπαδοί του Τραμπ έχουν προσπαθήσει να μεταφέρουν την κρίση για τη νομιμότητα των εκλογών σε πολιτειακές και ομοσπονδιακές δικαστικές αίθουσες. Την ίδια στιγμή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στηρίζουν τον Τραμπ δημοσιοποιούν συνεχώς πληροφορίες για καλπονοθεία με διάφορους τρόπους, παρά το ότι τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους και ως προσπάθεια πραξικοπηματικής παραμονής στην εξουσία με την στήριξη φανατικών οπαδών.

Πριν την έφοδο στο Καπιτώλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνθηκε στους οπαδούς του σε μια ιστορική ομιλία της οποίας η ρητορική ένταση είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος επιτέθηκε εναντίον όλων με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτών των πολιτικών, των ΜΜΕ και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάλεσε πολλές φορές από το βήμα τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πένς να μπλοκάρει την διαδικασία επικαλούμενος το Σύνταγμα και τους νόμους.

2,284,100 διαφιλονικούμενα ψηφοδέλτια – Βαρύτατες κατηγορίες Τραμπ για καλπονοθεία

Όλος ο θυμός των διαδηλωτών βασίζεται στην ιδέα πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προϊόν καλπονοθείας.

Στην χθεσινή του ομιλία, ο Τραμπ συγκέντρωσε όλες αυτές τις κατηγορίες που κυκλοφορούσαν εδώ και βδομάδες. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες κατά τα λεγόμενά του ήταν διάτρητες και παράνομες και που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του ανθυποψηφίου του σε αρκετές κρίσιμες πολιτείες που ήταν κλειδιά για την έκβαση του αποτελέσματος (τα λεγόμενα “swing states”).

Ο ίδιος ο Τραμπ είπε πως τα στοιχεία που κατέχει αυτός και το επιτελείο του είναι τόσο εξωφρενικά που κανείς δεν τα πιστεύει!

Περίπου στην μέση της χθεσινής του ομιλίας, ο Τραμπ απευθύνθηκε προς το πλήθος και είπε «σήμερα, για το καλό της δημοκρατίας μας, για το καλό του Συντάγματός και για το καλό των παιδιών μας, παρουσιάζουμε την υπόθεση για την ακούσει όλος ο κόσμος. Θέλετε να την ακούσετε;». Το πλήθος απάντησε «ναι!».

Ο Τραμπ ισχρυίστηκε πως σε κάθε κρίσιμη πολιτεία, τοπικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, σχεδόν όλοι Δημοκρατικοί, «έκαναν παράνομες και αντισυνταγματικές αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες χωρίς τις εξουσιοδοτημένες εγκρίσεις από τους πολιτειακούς νομοθέτες, και αυτές οι αλλαγές άνοιξαν τον δρόμο για απάτη σε μια κλίμακα που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά. Και νομίζω με αυτό που λέω μιλώ ακόμα και για εκτός της χώρας μας.»

Αναλυτικά οι τρομερές κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ όπως εκφράστηκαν στην ομιλία του.

Πενσυλβάνια

– Ο πολιτειακός ΥΠΕΣ και το Πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο, που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς, κατάργησαν την απαίτηση επαλήθευσης της γνησιότητας των υπογραφών για τα ψηφοδέλτια 11 μέρες πριν τις εκλογές.

– Προσμετρήθηκαν 205,000 περισσότερα ψηφοδέλτια από ψηφοφόρους.

– Περισσότερα από 8,000 ψηφοδέλτια ανήκουν σε άτομα που τα ονόματα και οι ημερομηνίες γέννησης αντιστοιχούν σε άτομα που έχουν πεθάνει το 2020 και πιο πριν.

– Περισσότερα από 14,000 ψηφοδέλτια προέρχονται από ψηφοφόρους εκτός πολιτείας.

– Περισσότερα από 10,000 ψηφοδέλτια μετρήθηκαν παράνομα καθώς έφτασαν μετά την ημέρα των εκλογών. Σε μερικά άλλαξαν την ημερομηνία για να φαίνεται πως λήφθηκαν πριν την ημέρα των εκλογών.

– Περισσότερα από 60,000 επιστολικά ψηφοδέλτια επιστράφηκαν στους παραλήπτες τους πριν καν ταχυδρομηθούν.

– 25,000 ψηφοδέλτια ζητήθηκαν από ένοικους γηροκομείων σε μεγάλες παρτίδες, μια παράνομη διαδικασία.

– Την ημέρα πριν τις εκλογές η πολιτεία ανακοίνωσε τον αριθμό των ψηφοδελτίων που απουσιάζουν και πως αυτές «ξαφνικά και δραστικά» αυξήθηκαν στις 400,000. «Κανένας δεν ξέρει από που ήρθαν», ανέφερε. Αυτές οι 400,000 «εμφανίστηκαν από το πουθενά, ακριβώς μετά τις εκλογές».

Γουισκόνσιν

– Σε πόλεις «που διαχειρίζονται διεφθαρμένοι Δημοκρατικοί» περισσότερα από 500 παράνομα, ανασφαλή κιβώτια ψήφων μάζεψαν το λιγότερο 91,000 παράνομα ψηφοδέλτια.

– Αυτά τα κιβώτια παραλήφθηκαν και εξαφανίστηκαν για δύο μέρες και που δεν γνώριζε κανείς που ήταν. Αυτά τα γέμισαν με σακούλες ανασφαλών ψηφοδελτίων υπαλλήλοι σε παγκάκια στα πάρκα των πόλεων χωρίς επίβλεψη.

– Περισσότερα από 170,000 ψηφοδέλτια απόντων προσμετρήθηκαν έτσι χωρίς έγκυρες αιτήσεις, κάτι που είναι παράνομο και προέρχονταν όλα από περιοχές των Δημοκρατικών όπως το Μιλγουόκι και η Μάντισον.

– Σε ένορκες καταθέσεις τους, υπάλληλοι του ταχυδρομείου είπαν πως διατάχθηκαν να αλλάξουν παράνομα τις ημερομηνίες περίπου 100,000 ψηφοδελτίων.

 

Τζόρτζια – Γεωργία

– Στην κομητεία του Φούλτον δεν τους επιτρέπουν να επαληθεύσουν την υπογραφή των ψηφοδελτίων.

– Δεν υπήρχαν άκυρα ψηφοδέλτια σε 48 κομητείες της Γεωργίας και η ακύρωση ήταν 10 φορές λιγότερη από άλλες φορές, πράγμα που ο Τραμπ ερμηνεύει ως απόδειξη καλπονοθείας αφού έτσι καλύπτουν παράνομες επιστολικές ψήφους. Υπολογίζει πως αν γινόταν σωστά η διαδικασία θα υπήρχαν, σε σύγκριση με άλλες εκλογές, τουλάχιστον 45,000 άκυρα ψηφοδέλτια.

– Ρεπουμπλικάνοι παρατηρητές εκδιώχθηκαν από τα κέντρα καταμέτρησης.

– Την ημέρα των εκλογών, με τη δικαιολογία πως έσπασε μια σωλήνα νερού, το οποίο ο Τραμπ ανέφερε πως ήταν ψέμα, έδιωξαν τους παρατηρητές και μετά οι Δημοκρατικοί ανέσυραν βαλίτσες με ψηφοδέλτια κάτω από τα τραπέζια. Για δύο ώρες περνούσαν αυτά τα ψηφοδέλτια χωρίς ανεξάρτητη επιτήρηση, που αναφέρει πως ήταν δεκάδες χιλιάδες.

– Το πιο πάνω «συνέπεσε με ένα μυστηριώδες φόρτωμα περίπου 100,000 ψήφων για τον Τζο Μπάιντεν, σχεδόν κανένα για τον Τραμπ» στις 1:34 μετά τα μεσάνυχτα.

– Περισσότερα από 2,500 ψηφοδέλτια ανήκουν σε άτομα των οποίων τα ονόματα και οι ημερομηνίες γέννησης ανήκουν σε φυλακισμένους, που δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν.

– Περισσότερα από 4,500 παράνομα ψηφοδέλτια ανήκουν σε άτομα που δεν εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους της πολιτείας.

– Περισσότερα από 18,000 παράνομα ψηφοδέλτια ανήκουν σε άτομα που οι διευθύνσεις τους αναφέρουν πως δεν κατοικεί κανείς.

– Τουλάχιστον 88,000 ψηφοδέλτια ανήκουν σε άτομα που οι εγγραφές τους έχουν παρανόμως μεταχρονολογηθεί.

– 66,000 ψήφοι ανήκουν σε άτομα κάτω από το νόμιμο όριο ηλικίας, με άλλα λόγια, που δεν δικαιούνται να ψηφίσουν.

– Τουλάχιστον 15,000 ψηφοδέλτια ανήκουν σε άτομα που μετακόμισαν εκτός πολιτείας πριν την 3η Νοεμβρίου.

– Αναφέρθηκαν και πολλές παρατυπίες με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τα συστήματα Dominion. Ο Τραμπ επικαλέστηκε τον γερουσιαστή Γουίλιαμ Λίγκον ο οποίος έγραψε επιστολή με τις ανησυχίες τους για τα συστήματα της Dominion. Ανέφερε πως στην κομητεία Φούλτον το ποσοστό σφάλματος των συστημάτων έφτασε το 93.7%.

– Στην κομητεία Μπίμπ, αναφέρει ο γερουσιαστής, ο Τραμπ είχε 29,391 ψήφους στις 9:11 μμ και ο Μπάιντεν 17,213. Μετά από μερικά λεπτά, στην επόμενη ενημέρωση, ο Τραμπ πήγε στις 17,000 και ο Μπάιντεν στις 29,391. Περίπου 12,000 ψήφους άλλαξαν ξαφνικά.

Αριζόνα

– Περισσότερα από 36,000 ψηφοδέλτια ανήκουν σε άτομα που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες.

– 2,000 ψηφοδέλτια επιστράφηκαν διότι δεν είχαν διεύθυνση.

– Περισσότερα από 22,000 ψηφοδέλτια επιστράφηκαν πριν καν ταχυδρομηθούν.

– 11,600 ψηφοδέλτια επιπλέον από τους ψηφοφόρους προσμετρήθηκαν στο αποτέλεσμα.

– Στην κομητεία Μάγια Κόπα, 150,000 άτομα εγγράφηκαν μετά την εκπνοή της προθεσμίας.

– 103,000 ψηφοδέλτια στάλθηκαν για ηλεκτρονική επιδίκαση χωρίς παρατηρητές από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

– Στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδα, οι ρυθμίσεις ακρίβειας για επαλήθευση της υπογραφής χαμήλωσαν πριν να μετρηθούν περισσότερα από 130,000 ψηφοδέλτια. «Αν υπέγραφες ως Άγιος Βασίλης, θα περνούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

– Υπήρχαν περισσότερες από 42,000 διπλές ψήφοι στην Νεβάδα.

– Σε 1,500 ψηφοδέλτια τα ονόματα και ημερομηνίες γέννησης ανήκουν σε άτομα που πέθαναν το 2020 ή και πιο πριν.

– Περισσότερα από 8,000 ψηφοδέλτια ανήκουν σε άτομα που δεν είχαν διεύθυνση.

Μίσιγκαν

– Ο πολιτειακός Υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με τον Τραμπ, «πλημμύρησε την πολιτεία με αυθαίρετες αιτήσεις επιστολικών ψήφων που στάληκαν σε κάθε άτομο στους εκλογικούς καταλόγους, σε απευθείας παραβίαση της πολιτειακής νομοθεσίας».

– Σε περισσότερα από 17,000 ψηφοδέλτια τα ονόματα και οι ημερομηνίες γέννησης ανήκουν σε άτομα που έχουν πεθάνει.

– Στην κομητεία του Γουέιν, που βρίσκεται το Ντιτρόιτ, 174,000 ψηφοδέλτια δεν συνδέονται με εγγεγραμμένο ψηφοφόρο και «κανείς δεν ξέρει από που προήλθαν».

– Στην ίδια πολιτεία, οι παρατηρητές πρόσεξαν πως σκάναραν παρτίδες με ψηφοδέλτια πολλές φορές, τρεις ή τέσσερεις ή πέντε φορές.

– Στο Ντιτρόιτ, η προσέλευση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έφθασε στο… 139%.

– Στις 6:31 το πρωί, μετά που τελείωσε η ψηφοφορία, το Μίσιγκαν ξαφνικά ανακοίνωσε 147,000 ψήφους. Το 94% πήγε στον Μπάιντεν.

– Αναφέρθηκαν και εδώ πολλές παρατυπίες με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τα συστήματα Dominion. Μόνο σε μια πολιτεία, 6,000 ψήφοι που πήγαν στον Τραμπ «γύρισαν» στον Μπάιντεν.

Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς πρόσθεσης των των τεράστιων αριθμών που αναφέρει ο Τραμπ, τότε περίπου 2,284,100 ψηφοδέλτια είναι διαφιλονικούμενα σε πολιτείες που, μέσω των εκλεκτόρων, μπορούσαν να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι υπέρμαχοι της εφόδου

Παρά την εικόνα που μπορεί να υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο, οι κατηγορίες του Τραμπ (βάσιμες ή αβάσιμες) έχουν μεγάλη επίδραση στην αμερικανική κοινή γνώμη και αυτό φάνηκε σε σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου δημοσκοπικών ερευνών YouGov σε δείγμα 1.397 ατόμων.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 20% των Αμερικανών πολιτών τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο και ένα ποσοστό 42% με 50% αντιτίθεται στην απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία. Το 62% των ψηφοφόρων αποδέχονται ότι η επίθεση αποτελεί απειλή για το πολίτευμα και το 71% αντιτίθενται στην κίνηση (οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ένας στους πέντε ψηφοφόρους τάσσεται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο. Σε αυτό το ποσοστό το 45% ανήκουν στους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Όσον αφορά τον υπεύθυνο για όσα εξελίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ουάσιγνκτον, όπου το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ευθύνη βαρύνει τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ.

Διχόνοια και πλήγμα στο κύρος των ΗΠΑ

Μέσα στο ίδιο το Κογκρέσο υπήρχαν αυτοί που δήλωσαν πως οι εκλογές ήταν ασφαλείς, δεν υπήρχε καλπονοθεία και δεν υπάρχουν παράπονα, ενώ από την άλλοι Ρεπουμπλικάνοι που στηρίζουν ακόμη τον Πρόεδρο Τραμπ μιλούν για τερατώδεις παρατυπίες και παρανομίες και παράκαμψη των πολιτειακών νομοθεσιών.

Το σίγουρο είναι πως η διχόνοια και ο κατακερματισμός της αμερικανικής πολιτικής σκηνής μεγαλώνει και αν και ο Τραμπ έχει δεσμευτεί για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, αυτές οι κατηγορίες θα συνεχίσουν να αιωρούνται και θα στοιχειώνουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Επίσης, τις καταγγελίες Τραμπ για τις εκλογές, καθώς και τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, ώθησαν πολλές χώρες, όπως η Τουρκία και το Ιράν, να αμφιβάλλουν για το κύρος και την αξιοπιστία των ΗΠΑ και δεν έχασαν την ευκαιρία να τις στηλιτεύσουν για το γεγονός πως ενώ μιλούν για δημοκρατικές διαδικασίες σε άλλες χώρες, έχουν ακόμα αυτά τα προβλήματα στον δικό τους οίκο.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube