Weather Icon
Λιβύη 2 Ιανουαρίου 2021

Θα είναι Ακίλα Σάλεχ ο νέος Πρόεδρος της Λιβύης;

Θα είναι Ακίλα Σάλεχ ο νέος Πρόεδρος της Λιβύης;

Όπως μεταδίδει το libyareview.com, που επικαλείται δήλωση του Fathi Al-Marimi, συμβούλου του Προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης, με έδρα το Τομπρούκ, πολλοί φυλετικοί και πολιτικοί συμμετέχοντες στις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Λιβύη έχουν προτείνει να αναλάβει ο νυν Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης το ρόλο του Προέδρου της χώρας.

Σε δηλώσεις που έκανε στον Τύπο, ο Fathi Al-Marimi επιβεβαίωσε ότι η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Aguila Saleh, συμφώνησε να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στο Προεδρικό Συμβούλιο κατά τη μεταβατική περίοδο. Τόνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος έχει γίνει εξέχων υποψήφιος για αυτήν τη θέση.

Ο Αλ-Μαρίμι πρόσθεσε ότι ο συνεχιζόμενος πολιτικός διάλογος διεξήχθη με ικανοποιητικό τρόπο, αν και οι αντιφατικές απόψεις σχετικά με τον μηχανισμό επιλογής των εκτελεστικών αρχών της χώρας οδηγούν σε περίπλοκες πολιτικές συζητήσεις.

Δήλωσε ότι όλες οι διεθνείς πρωτοβουλίες δίνουν σε κάθε περιοχή της χώρας το δικαίωμα να επιλέγει τους εκπροσώπους της στο Προεδρικό Συμβούλιο.

Την Τετάρτη, ο Σάλεχ ανανέωσε τη δέσμευσή του για εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν στη   Διάσκεψη του Βερολίνου και των διατάξεων της Διακήρυξης του Καΐρου. Εξήρε επίσης την πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε το Κοινοβούλιο ως μια ρεαλιστική και ειρηνική λύση για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη.

Σε τηλεοπτική ομιλία, ο Σάλεχ κάλεσε τους Λιβύους να συνειδητοποιήσουν «τους κινδύνους που περιβάλλουν τη χώρα και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία, καθώς αυτή παραμένει ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η επανάληψη της αιματοχυσίας».

Ο Πρόεδρος επαίνεσε επίσης τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στα διάφορα τμήματα που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, δείχνοντας ότι η πολιτική διευθέτηση πλησιάζει.

Σημειώνεται ότι ο Ακίλα Σάλεχ έχει επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα και τη Λευκωσία, ως Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης και έχει καταδικάσει από την πλευρά του το τουρκολυβικό μνημόνιο.

libyareview.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube