Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Ιανουαρίου 2021

Θ. Βαρίκος: Αμφιλεγόμενες «επενδύσεις» με Γερμανούς και Αλβανούς των Σκοπίων

Θ. Βαρίκος: Αμφιλεγόμενες «επενδύσεις» με Γερμανούς και Αλβανούς των Σκοπίων
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Δημοσιογράφος του πεζοδρομίου, μέλος της ΕΣΗΕΑ, απόλυτα “μπαρουτοκαπνισμένος”, καθώς έχει κυριολεκτικά περπατήσει σε αρκετές εσχατιές της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Το 2017, αν και ήταν ήδη συνταξιούχος, έβαλε ατόφια πλάτη στους συναδέλφους του, κάνοντας απεργία πείνας, αφού ο ΕΔΟΕΑΠ αδυνατούσε να καταβάλλει τις επικουρικές τους συντάξεις.

Σήμερα στα 67 του, ο Θοδωρής Βαρίκος, καταγόμενος από τον μαγευτικό “Πλάτανο” Κυνουρίας που λατρεύει, μιλά στον Κώστα Πρώιμο χωρίς περιστροφές, με τον ίδιο ωμό, αυθεντικό τρόπο που τα έγραφαν και συνήθιζαν να τα λένε οι επαγγελματίες της αρχαίας δημοσιογραφικής σχολής…

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Κύριε Βαρίκο, μέσα από τη δική σας επαγγελματική εμπειρία, που οδεύει σήμερα η κατάσταση στην χώρα μας;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΡΙΚΟΣ: Η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας αναμφισβήτητα δεν πάει καλά, όχι μόνον λόγω του κορονοϊού, που μας έδωσε την χαριστική βολή στον κρόταφο, αλλά κυρίως λόγω της δεκαετίας με τα μνημόνια, τα οποία εξαθλίωσαν και φτωχοποίησαν το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού.
Και αυτό διότι (το έχω ερευνήσει βαθειά… το θέμα) οι Ευρωπαίοι το 2009 (Γερμανοί, Γάλλοι) μας φούσκωσαν το έλλειμμα στα 220 δισεκατομμύρια, για να ανοίξει ο δρόμος για τα μνημόνια. Οι πολιτικοί μας, η οικονομική ελίτ, οι δημοσιογράφοι, οι πνευματικοί άνθρωποι, το έπαιξαν κότες… λαθουρές. Στο καπάκι μας προέκυψαν και οι κατευθυνόμενοι από Τουρκία και το διεθνές υπερεθνικό κεφάλαιο της Παγκοσμιοποίησης (Σόρος και μη κυβερνητικές οργανώσεις) οι λεγόμενοι πρόσφυγες – μετανάστες. Και αυτούς τους πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Όσο για τον κ. Μητσοτάκη, εκτός από τις συνέπειες του Κορονοϊού, που θα φανούν μετά την Άνοιξη, καθώς και τις αμφιλεγόμενες «επενδύσεις του» με τους Γερμανούς και τους Αλβανούς των Σκοπίων, η Αχίλλειος πτέρνα του είναι τα Εθνικά θέματα.
Αφού δηλώνει αντινατιστής, δηλαδή κατά του εθνικού πατριωτισμού, θα τιμωρηθεί από τους γνήσιους δεξιούς και θα του μείνουν μόνον οι Σημιτικοί και οι Νεοφιλελεύθεροι του Σκυλακάκη και του Μάνου. Το Φθινόπωρο όλα θα ξεκαθαρίσουν οριστικά”.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Ως προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκτιμάτε ότι ο νέος Περιφερειάρχης κ. Νίκας, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ρόλο του; Πως εκτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία του;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΡΙΚΟΣ: Σχετικά με τα “έργα και τις ημέρες” του κυρίου Νίκα, στα δυο χρόνια βλέπω να κάνει έργο στην Αρκαδία τουλάχιστον. Έχει την ερμηνεία του αυτό. Ο προηγούμενος κύριος Τατούλης, ως Αρκάς, είχε και έχει μεγάλη επιρροή. Με τα έργα του ο κύριος Νίκας φιλοδοξεί να τον ψαλιδίσει.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Διαμένετε στο “Άστρος” ενώ είστε και λάτρης του “Πλατάνου” Κυνουρίας. Τι σας κρατάει εκεί;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΡΙΚΟΣ: Το γιατί μένω στο Άστρος και όχι στο πατρικό μου στον “Πλάτανο”, στα λημέρια του άτακτου θεού… Πάνα, έχει εξήγηση απλή: Είναι συγκροτημένη κωμόπολη και έχει τα πάντα. Από την άλλη είμαι υδρόβιο ζώο, κάνω μπάνιο στη θάλασσα και μετά στη λίμνη Μουστού. Όταν κουράζουν τα μάτια μου το γαλάζιο και το κύμα, τα ξεκουράζω στον καταπράσινο “Πλάτανο” και ηρεμώ με τους καταρράκτες τις λίμνες και ανασταίνομαι με τα ξέφρενα γλέντια, αλά Πάνα.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Κύριε Βαρίκο, υπήρξατε γνώστης αν μη τι άλλο – της πραγματικότητας κατά την περίοδο του πολέμου στην Σερβία. Ποια περιστατικά έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη σας;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΡΙΚΟΣ: Όσο για την δεκάχρονη εμπειρία μου από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας – Σερβίας, αλλά και τον πόλεμο στο Κουρδιστάν, αυτά θα βγούνε σε βιβλίο, γιατί είναι ανατριχιαστικά και… επιστημονικά κρυμμένα από τους ένοχους – θύτες και τα γιουσουφάκια τους, εκδότες, καναλάρχες και δημοσιογράφους.
Απλώς λέω, ότι προσευχόμουν μέσα μου, να μη τα ζήσει η Ελλάδα, γιατί δεν θα το άντεχα. Μας έσωσε τότε, ο Ελληνοαμερικανός υπερπατριώτης Στ. Λάλας, που κάρφωσε σε Έλληνες (;) αξιωματικούς το σχέδιο των Αμερικανών – ΝΑΤΟ, που διάβασε στα τηλέτυπα της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Αθήνα και μας γλύτωσε.
Τον πρόδωσε κάποιος αξιωματικός, τον καταδίκασαν, προξένησαν βλάβες στην οικογένεια του και τώρα είναι ταβερνιάρης στη Καβάλα. Αυτοί είναι οι Έλληνες. Μας την έφεραν αργότερα με το “φουσκωμένο” έλλειμμα.
Όσο για τους Κούρδους, εκεί είδα πως έναν ολόκληρο λαό τον χαρακτηρίζουν «τρομοκράτη» γιατί έχει ξεφτιλίσει τον μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, με μόνο 40.000 αντάρτες.
Όσο για τον Οτσαλάν, που τα τσιράκια τους μας τσαμπούναγαν πως ήταν πράκτορας των Τούρκων και Αμερικανών, συμπλήρωσε 21 χρόνια φυλακή, ενώ είναι γνωστό ότι οι πράκτορες, σε 2 – 3 χρόνια είναι εκτός φυλακής”.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΙΜΟΣ: Τι λείπει από την περιοχή σας; Θα μπορούσε να υπάρξει ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο προσαρμοσμένο στα πολιτιστικά και γεωγραφικά δεδομένα του τόπου μας;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΡΙΚΟΣ: Κύριε Πρώιμε, σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία, όντας «φυγάς» από Αθήνα (άραξα στο Άστρος) να πούμε δύο – τρία πράγματα, για την επαρχία μου, Κυνουρία, – γιατί όχι ,την Αρκαδία, την Πελοπόννησο και τον κόσμο, αφού γνωρίζετε, πως ήμουν 37 χρόνια επαγγελματίας (ΕΣΗΕΑ) δημοσιογράφος, σε δύσκολους και… επικίνδυνους τομείς – ρόλους.
Πριν από 30 – 35 χρόνια, έγραφα στην αιωνόβια, επαρχιακή έντυπη εφημερίδα, «Κυνουρία», ότι το μοντέλο – πρότυπο βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης για την… Ελλάδα και κυρίως τις περιφέρειες – επαρχίες της, πρέπει να είναι το νησί… Νάξος.
Όλοι έπεσαν να με φάνε. Τι έγραφα τότε; Προσοχή: Τεράστια ισορροπία στον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, βιοτεχνία – βιομηχανία, όπου και όπως πρέπει, τουρισμός με μέτρο (όχι φουλ μεγαθήρια). Διευκρίνιζα βέβαια, πως όλα πρέπει να γίνονται με μέγιστο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, – θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, ιαματικές πηγές, δάση, υδροβιότοποι κλπ.
Στο κάδρο επίσης, ως Έλληνας, και όχι ως… Ελληνόφωνος «κοσμοπολίτης και διεθνιστής» έβαζα στις προτεραιότητες μας – την σιδερένια μας γροθιά – το πολιτιστικό μας προϊόν.
Δηλαδή αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία. μουσεία, ιστορικούς και ιερούς χώρους, εκκλησιές, μοναστήρια. Η ίδια η ζωή με επιβεβαίωσε θριαμβευτικά. Η Νάξος είναι από τα ελάχιστα μέρη που έχει παρουσιάσει αύξηση πληθυσμού, γιατί οι νέοι και οι νέες έμειναν ή γύρισαν στο νησί τους, λόγω του πρότυπου και δοκιμασμένου μοντέλου ανάπτυξής του.
Τα είπα όλα. Τότε επίσης, έγραψα και για την ποιότητα ζωής (πάλι να με φάνε): Όχι τσιμέντο στα σπίτια, αλουμίνια, τούβλα, τσιμεντόλιθους, γαλλικά κεραμίδια. Αλλά πέτρα, ξύλο, τα παλιά κεραμίδια, μεγάλα μπαλκόνια, και κήπους. Την στροφή – γυρισμό την βλέπετε. Τίποτα άλλο”.

Πηγή: Ενημέρωση Πελοποννήσου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube