Weather Icon

Stratfor : Η Τουρκία δοκιμάζει τα όρια της εκεχειρίας στη ΒΑ Συρία

Stratfor : Η Τουρκία δοκιμάζει τα όρια της εκεχειρίας στη ΒΑ Συρία

Οι μάχες για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλεως Ain Issa, η πίεση που ασκούν φιλοτουρκικές δυνάμεις και η στάση Ρωσίας και ΗΠΑ. Πώς ξετυλίγεται το γεωστρατηγικό παιχνίδι στη σκιά της αλλαγής ηγεσίας στην Ουάσιγκτον.

Το στοίχημα της Τουρκίας να υπονομεύσει την εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία επιτεύχθηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ το 2019, θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Άγκυρας στο πεδίο της μάχης, αυξάνοντας ταυτόχρονα την εξάρτηση των ηγούμενων από τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) από τη Ρωσία και την κυβέρνηση της Συρίας.

Για εβδομάδες ο στηριζόμενος από την Τουρκία Συριακός Εθνικός Στρατός (ΣΕΣ) βομβαρδίζει την στρατηγική πόλη Ain Issa στη βορειοανατολική Συρία, η οποία βρίσκεται υπό των έλεγχο των SDF. Κάποια κοντινά χωριά έχουν πέσει στα χέρια των στηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων –ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή πλήρη επίθεση για τον έλεγχο της Ain Issa.

Οι στηριζόμενες από τις ΗΠΑ ΣΔΔ έχουν ζητήσει από τη Ρωσία να στήσουν παρατηρητήρια δυτικά της Ain Issa για να αποτραπούν περαιτέρω στηριζόμενες από την Τουρκία επιθέσεις, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τη διπλωματική δραστηριότητα για να διαπραγματευτούν έναν διακανονισμό μεταξύ των ΣΔΔ και της Τουρκίας ώστε να αποφευχθεί  περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Η Ain Issa βρίσκεται στον βασικό αυτοκινητόδρομο M4, που οροθετεί το νοτιότερο κομμάτι της «νεκρής ζώνης» που έχει κηρύξει από μόνη της η Τουρκία. Συνδέει επίσης τις δυνάμεις των ΣΔΔ ανατολικότερα με την Μανμπίτζ στα δυτικά, άλλη μια πόλη που η Τουρκία θέλει για να επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη».

Η «νεκρή ζώνη» της Τουρκίας στα βορειοανατολικά δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Τουρκία ξεκίνησε την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, για να καθαρίσει τα σύνορα από αυτούς που η ίδια ισχυρίζεται πως είναι αντιτούρκοι ένοπλοι του PKK. Η Τουρκία εξαπέλυσε την επιχείρηση αυτή λίγο αφότου πήρε το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.

Ο Erdogan και το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης έχουν θέσει σε προτεραιότητα την καταπολέμηση του PKK στη Συρία λόγω της απειλής που εξακολουθεί να συνιστά για την Τουρκία το PKK, αλλά και λόγω της δημοφιλίας που έχουν στο εσωτερικό οι επιχειρήσεις της Οργάνωσης. Οι δυνάμεις του YPG στη Συρία, που θεωρούνται και αυτές εχθρικές από την Τουρκία, αποτελούν μέρος της στηριζόμενης από τις ΗΠΑ ομπρέλας των ΣΔΔ.

Μέσω των αντιπροσώπων της του ΣΕΣ, η Τουρκία πιθανότατα θα συνεχίσει να πιέζει τις ΣΔΔ να παραδώσουν την Ain Issa, κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει σε επίθεση για κατάληψη της πόλης. Η Τουρκία δίνει σήμα πως είναι προετοιμασμένη να αγνοήσει τα ρωσικά παρατηρητήρια και τις αμερικανικές διπλωματικές πιέσεις αν δεν γίνει μέρος της «νεκρής ζώνης» της και η Ain Issa. Αλλά οι ΣΔΔ επίσης ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην πόλη σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια επίθεση και να αυξήσουν το στοίχημα σε μια ενδεχόμενη στηριζόμενη από την Τουρκία επιχείρηση.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2020 ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ζήτησε να παραδοθεί η Ain Issa στις τουρκικές δυνάμεις στο πλαίσιο της στρατηγικής της Άγκυρας για τη δημιουργία της «νεκρής ζώνης» στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube