Weather Icon
Ορθοδοξία , Ποντιακό Ζήτημα 21 Ιανουαρίου 2021

Σήμερα γιορτάζει το κλέος της Τραπεζούντας! Ο Άγιος Ευγένιος

Σήμερα γιορτάζει το κλέος της Τραπεζούντας! Ο Άγιος Ευγένιος

«Τῆς Τραπεζοῦντος τὸ κλέος δεῦτε τιμήσωμεν, ὡς Ἀθλητὴν γενναῖον, παρατάξεως θείας, ἔμπλεος γὰρ ζήλου θείου φανείς, ἀλγηδόνας ὑπήνεγκε, πρὸς οὐρανίους δὲ χαίρων ἤρθη μονάς, καὶ χοροῖς Ἁγίων ἥνωται».

✍️Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Στις 21 Ιανουαρίου, εορτάζει ο πολιούχος άγιος της Τραπεζούντας! Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος, ο ναός του οποίου έχει μετατραπεί σε τζαμί (Yeni Cuma Camii ) στη συνοικία Ortahisar της πόλης.
Στην Ελλάδα Ιερός ναός του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας βρίσκεται σε έναν από τους πιο ιστορικούς οικισμούς της Δράμας.

Στον Αρκαδικό βρέθηκαν τα αρχαιότερα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή της σημερινής πόλης, όπου τοποθετείται ένας από τους σημαντικούς νεολιθικούς οικισμούς της πεδιάδας. Σε αυτό το μέρος εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες που προέρχονταν από τον Πόντο, κυρίως από τη Σαμψούντα, τις περιοχές Τσαρτσαμπά (Θεμίσκυρα), Τσορούμ, Πλάτανα, Βαρενού (Κρώμνη), Κερασούντα, Τραπεζούντα, καθώς και από διάφορες περιοχές της νοτίου Ρωσίας, Αικατερινοντάρ, Κρίμσκ.

Εκεί μας υποδέχτηκε εγκάρδια ο εφημέριος, π.Ανέστης Παπαδόπουλος. Στην πρόσοψη του Νάρθηκα υπάρχει χρυσοποίκιλτο ψηφιδωτό του Αγίου Ευγενίου. Εντός του ναού προσκυνήσαμε το ιερό του λείψανο και θαυμάσαμε το ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο, πάνω στο οποίο έχει φιλοτεχνηθεί η αγιογραφία του πολιούχου της Τραπεζούντας. Φυλακίστηκε από τους Ρωμαίους γιατί αρνήθηκε να γίνει ειδωλολάτρης. Τα μαρτύρια δεν έκαμψαν το φρόνημά του. Μαστιγώθηκε, του έμπηξαν σιδερένια νύχια στο σώμα και μετά με αναμμένες λαμπάδες του έκαιγαν τις πληγές. Στο τέλος βίωσε το πέρασμα στην Αιώνιο ζωή δι’ αποκεφαλισμού.

Θαυμασμό προκαλεί εντός του ιερού η ύπαρξη του μονοκέφαλου αετού, του εμβλήματος της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών πάνω από την Πλατυτέρα των Ουρανών. Αυτό δεν είναι το μοναδικό σύμβολο που ενώνει τη διακόσμηση του ναού με το ποντιακό στοιχείο, καθώς στην κεντρική κόγχη του Αγίου Βήματος έχουν αγιογραφηθεί Άγιοι του Πόντου, όπως ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Επίσκοπος Σινώπης, Φωκάς, ο Επίσκοπος Τραπεζούντος, Θεοδόσιος, ο Γρηγόριος Νεοκαισαρείας, ο Αθανάσιος ο δαιμονοκαταλύτης και φυσικά οι Τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Περισσότερα στην εφημερίδα “Ποντιακή Γνώμη” που κυκλοφορεί.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube