Weather Icon
Ρουμανία 11 Ιανουαρίου 2021

Ρουμανία: Καταδίκη για πρίγκηπα, «μάζεψαν» εκλεγμένο νομάρχη, πρώην υπουργό

Ρουμανία: Καταδίκη για πρίγκηπα, «μάζεψαν» εκλεγμένο νομάρχη, πρώην υπουργό

Στη χώρα μας, όπου οι νόμοι για άλλους είναι νόμοι και για άλλους είναι «ευχές»[1], έχουμε διαστρεβλώσει πολλές έννοιες. Πιστεύουμε ότι «το μνημόνιο έφερε την κρίση» και όχι το αντίθετο, θεωρούμε startup ακόμη και τοπικές εταιρείες κούριερ, ενώ, ανάλογα με την περίσταση, δικαιολογούμε ή και δικαιώνουμε για ιδεολογικούς λόγους τη χρήση βίας.

Ταυτόχρονα εννοείται ότι «θέλουμε την καταπολέμηση της διαφθοράς», αλλά καταλήγουμε συνήθως σε χαριεντισμούς ή σε δημόσιες διαπομπεύσεις πολιτικών αντιπάλων, με αμφίβολα αποτελέσματα. Ελάχιστοι είναι οι πολιτικοί (δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές κλπ) που τα τελευταία 40 χρόνια συνελήφθησαν για λόγους διαφθοράς, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν βάσει ατράνταχτων αποδείξεων. Η Ρουμανία ακολουθεί εδώ και χρόνια έναν διαφορετικό δρόμο…

Ρουμανία. «Σήκωσαν» από τη θέση του νομάρχη / πρώην υπουργό

Τις τελευταίες 30 μέρες έχουν συμβεί περισσότερα στη Ρουμανία από ότι στην Ελλάδα για πολλά χρόνια:

  • Τον Δεκέμβριο του 2020 ανακοινώθηκαν οι ποινές φυλάκισης για ένα μεγάλο σκάνδαλο καταπάτησης κρατικών ακινήτων. Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πολιτικοί, μεγαλοστελέχη υπουργείων, ακόμη και ο ίδιος ο πρίγκηπας της Ρουμανίας, για τον οποίο βγήκε ένταλμα σύλληψης από την Interpol.
  • Την ίδια περίοδο ο νέος «μητροπολιτικός» δήμαρχος Βουκουρεστίου έβγαλε στη δημοσιότητα αποδείξεις για τον τρόπο κατασπατάλησης του χρήματος των δημοτών από την προηγούμενη σοσιαλίστρια «μητροπολιτική» δήμαρχο.
  • Η χρονιά ξεκίνησε με τον επίσης σοσιαλιστή δήμαρχο του 3ου δημοτικού διαμερίσματος να πρέπει να απαντήσει για μεγάλες αναθέσεις κονδυλίων διαφήμισης σε ΜΜΕ προεκλογικά…
  • Ένας διάσημος «διακομματικός» δικηγόρος που επί χρόνια έκοβε και έραβε, κερδίζοντας σωρεία ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατεβαίνοντας μέχρι και για υποψήφιος πρόεδρος της χώρας, μηνύθηκε από την εισαγγελία για όσα είπε σε βίντεο του στο Tik Tok εναντίον των εκπαιδευτικών, ενώ φαίνεται να ακολουθούν και άλλες υποθέσεις, πιο «προσωπικές»
  • Όμως το νέο της περασμένης εβδομάδας ήταν η προσαγωγή του εν ενεργεία νομάρχη Ιασίου (στη Ρουμανία λέγεται πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου), εκλεγμένου τον Σεπτέμβριο, μέχρι τότε υπουργού περιβάλλοντος. Ο συγκεκριμένος είναι δεξιός πολιτικός και παρά το ότι διοικεί έναν από τους 5 σημαντικότερους νομούς της χώρας, θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη για σωρεία υποθέσεων.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube