Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 11 Ιανουαρίου 2021

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και σήμερα να οριστεί ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών με Τουρκία

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και σήμερα να οριστεί ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών με Τουρκία

Τρέχουν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς μετά την πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν πάρει «φωτιά» οι επικοινωνίες και οι συνεννοήσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και σήμερα να οριστεί ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, που είχαν «παγώσει» το 2016.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της επανέναρξης ή της οριστικής συμφωνίας για την έναρξη του διαλόγου.

Η πρόσκληση Τσαβούσογλου
Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου, δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημη πρόσκληση από την Τουρκία» σημείωσε ωστόσο ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών. «Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά απο τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόσκληση, συμπλήρωσε ότι «μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε απο εκεί και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή.Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία. Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές η ατζέντα είναι γνωστή».

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το «πάγωμα» των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι «όταν στην εξουσία ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 δεν ήθελε να συνεχίσει τις συναντήσεις αυτές».

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο
Με τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στη Λισαβόνα και στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που κάλεσε την Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο για τις επιλογές της Ευρώπης με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει η Τουρκία πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος, απ’ ότι το 2020».

«Περιμένουμε την επίσημη τουρκική πρόκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές, όταν οριστεί η ημερομηνία, με προϋπόθεση να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2016» και τόνισε:

«Η διαδικασία είναι απλή, από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση. Οι γγ των ΥΠΕΞ θα ορίσουν ημερομηνία και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί από κοινού. Αυτό ακόμα δεν έχει γίνει. Όταν γίνει, θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Το θετικό είναι ότι η Τουρκία εξέφρασε τη βούληση να επανεκκινήσει η διαδικασία. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε τις επαφές».

«Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά όπως έχει τονίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απαιτείται συνέχεια και συνέπεια» υπογράμμισε.

ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε λάβει καμία πρόσκληση για διερευνητικές
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε τα ακόλουθα:

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Κομισιόν: «Πολύ σημαντικό στοιχείο» η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας
Τη σημασία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Ο Στάνο, απαντώντας σε ερωτήσεις στο μεσημεριανό briefing της Επιτροπής, είπε ότι η Ε.Ε. δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά τόνισε ότι είναι κάτι το οποίο αναμένει, καθώς «ζητήματα που ερεθίζουν» τις σχέσεις της Τουρκίας με οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ένωσης «αποτελούν ερεθιστικά ζητήματα για ολόκληρη την Ε.Ε.».

Η αποκλιμάκωση και η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, πρόσθεσε o Στάνο, είναι «πολύ σημαντικό στοιχείο» για την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Ζοσέπ Μπορέλ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube