Weather Icon

QAnon: η άνοδος ενός pro-Trump συνωμοσιολογικού κινήματος

QAnon: η άνοδος ενός pro-Trump συνωμοσιολογικού κινήματος
Επαναδημοσίευση από 7/7/20
Μια νεαρή γυναίκα προκάλεσε αίσθηση στο Κολοράντο εδώ και μερικές μέρες. Μητέρα τεσσάρων παιδιών, ιδιοκτήτρια ψησταριάς, φορώντας εμφανώς τo πιστόλι glock στην ζώνη της κέρδισε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων παίρνοντας συγχαρητήρι α από τον Donald Trump αυτοπροσώπως. Η Lauren Boebert είναι η ενσάρκωση αυτού του νέου πολιτικού κύματος που δεν ασχολείται με λεπτομέρειες και υιοθετεί ανοιχτά ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας, όπως η QAnon, την οποία υπόσχεται να υπερασπιστεί στο Κογκρέσο.
Το νεφέλωμα αυτής της θεωρίας βασίζεται σε μια πεποίθηση: την ύπαρξη ενός τεράστιου μυστικού δικτύου παιδόφιλων που περιλαμβάνει βουλευτές των Δημοκρατικών, ανώτερους αξιωματούχους και αστέρια του Χόλιγουντ. Ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους είναι αποφασισμένος να καταγγείλει τα μέλη αυτού του σκοτεινού δικτύου, εξ ου και η εχθρότητα του “βαθέως κράτους” απέναντι του και τα εμπόδια που διαρκώς βρίσκει στον δρόμο για την επανεκλογή του.
Απόδειξη ότι το QAnon κερδίζει έδαφος είναι ότι τώρα μπορούμε να δούμε το γράμμα Q παντού. Εχει μεταφερθεί από το φόρουμ του Διαδικτύου Reddit, όπου γεννήθηκε και βρίσκεται πλέον στα meeting του Τραμπ και στο κοινό των τηλεοπτικών εκπομπών. Είδαμε ακόμη και μια σημαία “Q” να κυματίζει πάνω σ’ ένα κάστρο στην Κορνουάλη, που ανήκει σε συγγενή του Nigel Farage. Tεράστια επιτυχία για ένα νεαρό κίνημα, το οποίο πρώτα αντιμετωπίστηκε με ειρωνικά χαμόγελα … προτού γίνει κάτι ανησυχητικό.
Ολα ξεκινούν στο υπόγειο μιας πιτσαρίας. Ο ιδιοκτήτης της Comet Ping Pong Pizza, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσινγκτον, δεν περίμενε ότι εστιατόριο του θα γίνονταν το επίκεντρο ευφάνταστων ιστοριών και μάλιστα μίας θεωρίας συνωμοσίας που ξεκίνησε το 2016 εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό φόρουμ 4chan διαβεβαιώνει ότι στο υπόγειο του εστιατορίου λειτουργούν τα κεντρικά γραφεία ενός δικτύου παιδεραστών και εμπορίας ανθρώπων.
Ο “νονός” του δεν ήταν άλλος από τον John Podesta, διευθυντή της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Η υπόθεση φαίνεται αλλόκοτη αλλά διαδίδεται. ”Για ορισμένους υποστηρικτές του Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον είναι τόσο απαίσια που η κατηγορία θεωρείται αξιόπιστη, τόσο τουλάχιστον ώστε να διαδοθεί”, μας εξηγεί η Nancy Rosenblum, καθηγήτρια του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου A lot of people are saying. The New Conspiracism and the Assault on Democracy. “Δεν τους ενώνει τόσο η πεποίθηση ότι υπάρχει πράγματι ένα τέτοιο δίκτυο όσο το βαθύ μίσος τους για την Κλίντον και τους Δημοκρατικούς”
Λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση της φήμης στο Διαδίκτυο, ένας άντρας φεύγει από το σπίτι του στη Βόρεια Καρολίνα, παίρνει το αυτοκίνητό του, ταξιδεύει 500 χιλιόμετρα έως την πιτσαρία στην Ουάσιγκτον, μπαίνει μέσα και ανοίγει πυρ. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε και ο δράστης συνελήφθη γρήγορα. Θα εξηγήσει στην αστυνομία ότι ήρθε για να σώσει τα παιδιά που βρίσκονταν στο υπόγειο του εστιατορίου.
Στη συνέχεια, ο αμερικανικός Τύπος αναλύει το θέμα και δημοσιεύει έρευνες που αποδομούν μεθοδικά την θεωρία συνωμοσίας. Όμως η ανυπαρξία ενός μυστικού δίκτυου παιδόφιλων δεν εμπόδισε την γέννηση μιας κοινότητας.
Ένα χρόνο μετά την υπόθεση της πιτσαρίας, το όνομα QAnon εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ίδιο φόρουμ 4chan. Ο συγγραφέας του υπογράφει με ένα απλό γράμμα “Q” και ισχυρίζεται ότι κατέχει σημαντική θέση σε κυβερνητική υπηρεσία.
Λέει ότι η δουλειά του του επιτρέπει να βλέπει από μέσα ότι γίνεται συνωμοσία εναντίον του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος προετοιμάζει την «μεγάλη αφύπνιση» της Αμερικής καταγγέλλοντας παιδόφιλους και εμπόρους παιδιών υψηλά ιστάμενων.
Τρομοκρατημένο το βαθύ κράτος – υπηρεσίες πληροφοριών, κυβερνητικές υπηρεσίες, τα ΜΜΕ … – συνωμοτούν εναντίον του Τραμπ για να τον ανατρέψουν. Το κεντρικό θέμα του QAnon γεννήθηκε.
Προέρχεται από το “pizzagate” και στη συνέχεια διανθίζεται και από άλλες ευφάνταστες θεωρίες : η πανδημία Covid είναι μόνο μια συνωμοσία που προορίζεται να βλάψει τον πρόεδρο, ο δισεκατομμυριούχος George Soros – μια εμμονή των συνωμοσιολόγων – επηρεάζει τις προκριματικές των δημοκρατών…
Το μυστηριώδες Q γίνεται διάσημο στα φόρουμ, ακροδεξιούς ιστότοπους και έπειτα mainstream media. “Η προσπάθεια διάψευσης των θεωριών που διακινεί ουσιαστικά συντελεί στην δημοσιότητα του” εξηγεί η Nancy Rosenblum. Ανακοινώνουν τακτικά την “καταιγίδα” που θα εξαγνίσει τη χώρα, ενώ καλούν τους πατριώτες να “απολαύσουν το θέαμα. Ο κόσμος είναι μολυσμένος, πρέπει να αναγεννηθεί.
Για να γίνει αυτό, ο Τραμπ, με τη βοήθεια του πρώην Προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (JFK) – ο οποίος είναι ακόμα ζωντανός και ζει κάπου κρυφά ή επιστρέφει από το βασίλειο των νεκρών – πρέπει να πολεμήσει τους εχθρούς της Αμερικής.
Για τα μέλη της QAnon, ο Trump είναι ο εκλεκτός του Θεού », εξηγεί η Nancy Rosenblum.
Η θεωρία συνωμοσίας προσελκύει όλο και περισσότερους αμερικανούς σε σημείο να προκαλέσει την ανησυχία του FBI, το οποίο τώρα κατηγορεί επισήμως την QAnon για υποκίνηση βίας και πραγματοποίηση επιθέσεων στη χώρα. Πόσοι είναι ? Τι επιρροή έχουν πραγματικά ;
Δύσκολο να μάθουμε σύμφωνα με την Adrienne LaFrance, δημοσιογράφο στο The Atlantic, η οποία δημοσίευσε την πιο εκτεταμένη μελέτη για το QAnon.
Πιστεύει ότι το κίνημα βρίσκεται ακόμη σε ανοδική φάση και ότι είμαστε πιο κοντά στη γένεσή του παρά στο τέλος του.
Στο Twitter, είναι ο λογαριασμός @PrayingMedic (περισσότεροι από 350.000 συνδρομητές) που προωθεί το QAnon. Το βίντεο του “Q για αρχάριους” έχει πάνω από ένα εκατομμύριο views. O δημιουργός του απορρίπτει τον ορθολογισμό, την αντικειμενικότητα και τις αξίες του Διαφωτισμού».
Περασμένες αξίες για ένα τμήμα του πληθυσμού και ακόμη και για ένα τμήμα των πολιτικών.
Απόδειξη ότι κερδίζει έδαφος, η Adrienne LaFrance καταμετρά 35 υποψηφίους για το Κογκρέσο που έχουν εκφράσει συμπάθεια για το κίνημα.
Στη Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Matthew Lusk δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τον “πατριώτη Q”. Λέει ότι δεν έχει αποδείξεις για την ύπαρξη του δικτύου των παιδόφιλων της Ουάσιγκτον, αλλά κάπου έχει ακούσει ότι στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, “τρώνε μωρά “.
Στο Κολοράντο, η υποψήφια Lauren Boebert δεν επιβεβαιώνει επίσημα την θεωρία QAnon, αλλά εύχεται “όλα αυτά να είναι αλήθεια.” Εάν εκλεγεί, θα πάει στην Ουάσιγκτον, όπου μπορεί να επιθεωρήσει τα υπόγεια των πιτσαριών ή τα πίσω δωμάτια των μυστικών υπηρεσιών. Εν τω μεταξύ, θα μπορέσει να θαυμάσει τα πυροτεχνήματα της 4ης Ιουλίου πάνω από το όρος Rushmore. Με πρόσκληση που έλαβε από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube