Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 4 Ιανουαρίου 2021

Προβλήματα στις τουρκικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Προβλήματα στις τουρκικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

 Οι κυρώσεις που ενέκρινε το Κογκρέσο περιορίζουν όλο και περισσότερο τη χορήγηση αδειών για την εξαγωγή και επανεξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Τουρκία.

Σύμφωνα με έγκυρες  πληροφορίες του Ιntelligenceonline, η έκδοση άδειων εξαγωγης εξοπλισμού συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης-αναγνώρισης (ISR), έχει πλέον σταματήσει.  Οι Τούρκοι χρειάζονται ακόμη υπερσύγχρονο εξοπλισμό (ηλεκτρονικά, κάμερες κ.λπ.) για τη λειτουργία του στόλου των drones, ιδίως στις στρατιωτικές αποστολές στη Συρία και τη Λιβύη, όπου οι ανάγκες για συλλογή πληροφοριών είναι πολύ μέγαλες.

Τα drones Bayraktar TB-2 – και σύντομα ο μεγάλος αδελφός τους, το drone Akinci – της Baykar Makina, έχουν καταστεί πλέον απαραίτητα για τη διεξαγωγή τουρκικών επιθέσεων στα θέατρα επιχειρήσεων της Συρίας και της Λιβύης. Η Άγκυρα έρχεται αντιμέτωπη με την άρνηση των ΗΠΑ να την πουλήσει τους κινητήρες των επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 ΑΤΑΚ, που κατασκευάζουν οι Turkish Aerospace Industries (TAI). Οι κινητήρες κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από μια κοινοπραξία μεταξύ της Honeywell και της Rolls-Royce.

Η Άγκυρα είχε δεσμευτεί να πουλήσει 30 T-129 ΑΤΑΚ στον πακιστανικό στρατό. Το συμβόλαιο, που υπογράφηκε το 2018 για το ποσό των 1,5 δισ δολαρίων, θα ακυρωθεί από το Ισλαμαμπάντ εάν η Τουρκία δεν παραδώσει έγκαιρα τα ελικόπτερα. Ο στρατός των Φιλιππίνων εξακολουθεί να αναμένει την παράδοση 24 ελικοπτέρων T-129 ΑΤΑΚ, εκφράζοντας την απειλή να απευθυνθεί  απευθείας στις τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η κατάσταση δεν ξεμπλοκάρει. Αντιμέτωπη με αυτη τη κατάσταση, η ΤΑΙ επανενεργοποίησε το καλοκαίρι του 2020 τις συμβάσεις lobbying με Γραφεία Συμβούλων στις ΗΠΑ όπως τα Washington Greenberg Traurig και Capital Counsel.

To drone Akinci

 Το Bayraktar Akıncı είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης μεγάλης αυτονομίας που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την τουρκική εταιρία Baykar Makina. Τον  Δεκέμβριο του 2019, το drone ολοκλήρωσε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση και έμεινε στον αέρα για 16 λεπτά. Τον Μάιο του 2020, το drone προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Corlu στην επαρχία Ραιδεστού για δοκιμές.

Το Bayraktar Akıncı μπορεί να πετάξει για 24 ώρες, σε υψόμεντρο περίπου 12.192 μέτρων με ικανότητα μεταφοράς 1.350 κιλών ωφέλιμου φορτίου.Το drone είναι εξοπλισμένο με ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και πυραύλους αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan. Το drone μπορεί να συλλέξει και να αποθηκεύσει δεδομένα από τους αισθητήρες και τις κάμερές του χάρη σε έξι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης (AI). Με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει μπορεί να ανιχνεύσει στόχους εδάφους αόρατους στο ανθρώπινο μάτι και να πετάξει χωρίς GPS.

Πηγή: intelligenceonline.fr

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube