Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Πού οφείλεται το ιταλικό ξέσπασμα του Νίκου Δένδια

Δημοσιεύτηκε στις

Η Αθήνα, εκτός από την «χαλαρότητα» του Κόντε στο ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία και την κωλυσιεργία του στο θέμα της κύρωσης της συμφωνίας για την ΑΟΖ στο Ιόνιο, χρεώνει στην Ιταλία την προσέγγιση εάν όχι απόλυτη ευθυγράμμιση του Λουίτζι ντι Μάτζιο με τα «θέλω» του Τσαβούσογλου στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι σχέσεις Αθήνας και Ρώμης έχουν περάσει και από χειρότερες στιγμές. Ωστόσο η αμφιθυμία της Ιταλίας έναντι της Ελλάδας σε μια σειρά από ζητήματα, έχουν καταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών πολλαπλώς δύσκολες, ιδίως το τελευταίο διάστημα. Κάτι που αποδείχτηκε, κατά ασυνήθιστο για τα διπλωματικά ειωθότα τρόπο, στην πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο. Τι έχει συμβεί, ή μάλλον τι δεν έχει συμβεί; Σε πρώτη ανάγνωση είναι δύο ζητήματα: 

Πρώτον, η Ρώμη από τον Ιούνιο δεν έχει κυρώσει ακόμα την συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Ιόνιο. Δεύτερον, τους μήνες που πέρασαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε αποδείχτηκε ένας εκ των πιο στενών συμμάχων της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην προσπάθεια «στεγανοποίησης» της Τουρκίας από πιθανόν σοβαρές ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω της προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν ολίγοις, οι Ιταλοί και κωλυσιεργούν στο θέμα της ΑΟΖ και εμφανίζονται ως και «προστάτες» της Άγκυρας, έτοιμοι να βρουν δικαιολογίες για τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Δημοσίως, κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στη Ρώμη, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε «ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας». Και δεν θα μπορούσε να πει πολλά περισσότερα, δημοσίως, σχετικά με τον πραγματικό λόγο της ενόχλησής του —θα ήταν διπλωματικά άκομψο. Ωστόσο, πίσω από την ενόχληση της ελληνικής πλευράς δεν είναι μόνο τα δύο ζητήματα.

Αν και στην Αθήνα προφανώς θα ήθελαν ταχύτερες διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας του περασμένου Ιουνίου, αλλά και πιο σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας από τον Κόντε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, εκείνο που ενοχλεί την ελληνική διπλωματία περισσότερο είναι το παιχνίδι του Λουίτζι ντι Μάιο με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η συνολικότερη ευθυγράμμιση της ιταλικής διπλωματίας με την Αγκυρα στο πλέον κρίσιμο για την Ελλάδα σημείο. Πρόκειται για τη στάση της Ιταλίας στο ζήτημα του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, που αποτελεί το μοναδικό (ψευδεπίγραφο μεν, υπαρκτό δε) επιχείρημα πάνω στο οποίο στηρίζεται η «Γαλάζια Πατρίδα».

Οι Ντι Μάιο και Τσαβούσογλου έχουν συζητήσει εκτενώς το τελευταίο χρονικό διάστημα για συνεργασία των δύο χωρών στη Λιβύη. Η πετρελαϊκή εταιρεία της Ιταλίας ΕΝΙ, αποτελεί τον ισχυρότερο ενεργειακό παίκτη στη Λιβύη και η Ρώμη φαίνεται να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αγκυρα, με κύριο σκοπό την ομαλοποίηση της κατάστασης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αλ Σαράτζ στην Τρίπολη και στην αποσχισμένη Βεγγάζη. 

Για τη συνέχεια Protagon

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Προς ολοταχώς προ τη Μέση Ανατολή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz

Το αεροπλανοφόρο διαπλέει αυτήν τη στιγμή τα Στενά της Μαλάκκα, μεταξύ της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα και της Μαλαισίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz, που έπλεε στη Νότια Σινική Θάλασσα, έστριψε δυτικά και κατευθύνεται προς τη Μέση Ανατολή σήμερα, με φόντο τη σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine Traffic, που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις θέσεις των πλεούμενων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το αεροπλανοφόρο διαπλέει αυτήν τη στιγμή τα Στενά της Μαλάκκα, μεταξύ της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα και της Μαλαισίας.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει προς το παρόν απαντήσει.

Μια δεξίωση που είχε προγραμματιστεί πάνω στο Nimitz για την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο μιας τετραήμερης επίσκεψης του αεροπλανοφόρου στο Ντανάνγκ, στο κεντρικό Βιετνάμ, ακυρώθηκε, ανέφερε στο AFP ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης του Βιετνάμ, επικαλούμενος μία επιστολή της αμερικανικής πρεσβείας. Η εν λόγω επιστολή κάνει λόγο για μια «επείγουσα επιχειρησιακή ανάγκη» που επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για να δικαιολογήσει την ακύρωση αυτής της εκδήλωσης.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Jerusalem Post: Τελευταία ευκαιρία από Τραμπ στους Ιρανούς

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το Ιράν είχε απευθυνθεί στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα ισραηλινά πλήγματα. «Φαίνεται ότι το Ιράν δεν κερδίζει αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να μιλήσουν πριν να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Τραμπ στον Καναδά, όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη της G7.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υποβάλει στο Ιράν μια προσφορά που θα είναι «τελευταία ευκαιρία», δήλωσαν τη Δευτέρα στην Jerusaem Post Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ένας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι μπορεί η πρόταση να είναι ακόμη και ελαφρώς καλύτερη από την προηγούμενη πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση στους Ιρανούς πριν από περίπου 1,5 εβδομάδα.

Αν γίνει μια τέτοια πρόταση, θα βασίζεται στην αμερικανική αρχή του μηδενικού εμπλουτισμού ουρανίου.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην Post ότι, μέχρι στιγμής, προς το Ισραήλ δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη προσέγγιση. «Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται επί του παρόντος μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να χτυπάμε όλο και περισσότερους στόχους», δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Την Κυριακή είχε γίνει γνωστό ότι το Ιράν προσέγγισε το Ομάν και το Κατάρ για να μεσολαβήσουν προς τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Σαουδική Αραβία εργάζεται παρασκηνιακά και αυτή μέσω ξεχωριστού καναλιού για να προωθήσει την κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το Ιράν είχε απευθυνθεί στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα ισραηλινά πλήγματα. «Φαίνεται ότι το Ιράν δεν κερδίζει αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να μιλήσουν πριν να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Τραμπ στον Καναδά, όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη της G7.

Η στάση του Ισραήλ φαίνεται να είναι πιο σκληρή. O Μπένιαμιν Νετανιάχου σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο ABC είπε σχετικά με την προσέγγιση του Ιράν: «Δεν με εκπλήσσει. Θέλουν να συνεχίσουν αυτές τις ψεύτικες συνομιλίες – για να λένε ψέματα, να εξαπατούν και να παρασύρουν τις ΗΠΑ. Έχουμε πολύ καλές πληροφορίες σχετικά με αυτό».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να συζητήσει για τις αγορές όπλων με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G7

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα της αγοράς νέων όπλων για την Ουκρανία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος επισκέπτεται την Αυστρία, θα παρακολουθήσει αύριο Τρίτη τη σύνοδο κορυφής της «Ομάδας των Επτά» (G7) στον Καναδά.

«Ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσω με τον πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι το αμυντικό πακέτο το οποίο η Ουκρανία είναι πρόθυμη να αγοράσει», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Βιέννη.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή40 λεπτά πριν

Προς ολοταχώς προ τη Μέση Ανατολή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Nimitz

Το αεροπλανοφόρο διαπλέει αυτήν τη στιγμή τα Στενά της Μαλάκκα, μεταξύ της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα και της Μαλαισίας.

Διεθνή54 λεπτά πριν

Jerusalem Post: Τελευταία ευκαιρία από Τραμπ στους Ιρανούς

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το Ιράν είχε απευθυνθεί στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα ισραηλινά...

Διεθνή55 λεπτά πριν

Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να συζητήσει για τις αγορές όπλων με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G7

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα της αγοράς νέων όπλων για την Ουκρανία...

Διεθνή1 ώρα πριν

Αραγτσί: Οι εγκληματίες πολέμου που κρύβονται σε καταφύγια στο Τελ Αβίβ δεν θα μείνουν ατιμώρητοι

Κατά την τέταρτη ημέρα μιας άνευ προηγουμένου σύγκρουσης μεταξύ των δύο εχθρικών χωρών, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έγραψε σε...

Οικονομία2 ώρες πριν

Crypto Chaos: Pakistan’s Unregulated Digital Finance Crisis

Cryptocurrencies remain highly volatile, with sudden price fluctuations potentially leading to substantial financial losses for investors.

Δημοφιλή