Weather Icon
Λιβύη , ΟΗΕ 23 Ιανουαρίου 2021

Πότε θα φύγουν οι μισθοφόροι στη Λιβύη;

Πότε θα φύγουν οι μισθοφόροι στη Λιβύη;

Καθυστερεί η αποχώρηση των μισθοφόρων τζιχαντιστών από τη Λιβύη

Ο διευθυντής του Τμήματος Ηθικής Καθοδήγησης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατηγός Khaled Al-Mahjoub δήλωσε ότι η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 (JMC) μπορεί να παρατείνει την προθεσμία για την έξοδο των ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είχε προγραμματιστεί να λήξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγές αποκάλυψαν στην Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή ότι η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου για επιπλέον 90 ημέρες. Ισχυρίστηκαν ότι η έξοδος από ορισμένες περιοχές απαιτούσε περισσότερο χρόνο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε επιστολή που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από λίγες ημέρες, ζήτησε την έναρξη της απόσυρσης ξένων στοιχείων από το Σάββατο.

H απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, προειδοποίησε νωρίτερα τους πολιτικούς της Λιβύης να προσπαθήσουν να παρακάμψουν το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (LPDF) και να δημιουργήσουν ένα παράλληλο σώμα.

Η Γουίλιαμς τόνισε ότι η μη εξουσιοδοτημένη απόφαση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) να ιδρύσει την Αρχή Υποστήριξης Σταθερότητας (SSA), αποτελεί πρόκληση για τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων του διαλόγου του LPDF.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει πέσε στο χάος μετά την εκδίωξη και τη δολοφονία του Muammar Gaddafi το 2011.

Τώρα έχει δύο αντίπαλες αρχές και πλήθος πολιτοφυλακών και ξένων μισθοφόρων που αγωνίζονται για τον έλεγχο της χώρας.

Τέλος σημειώνεται ότι στη Λιβύη η Τουρκία έχει μεταφέρει χιλιάδες μισθοφόρους τζιχαντιστές από τα μέτωπα της Συρίας, τους οποίους χρησιμοποίησε για την υποστήριξη της κυβέρνησης Σαράζ απέναντι στα στρατεύματα του στρατάρχη Χαφτάρ.

Πηγή: libyareview.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube