Weather Icon
Ελλάδα , Κύπρος , Τουρκία 20 Ιανουαρίου 2021

Πως η κυβέρνηση Biden πρέπει να προσεγγίσει την επίλυση του Κυπριακού

Πως η κυβέρνηση Biden πρέπει να προσεγγίσει την επίλυση του Κυπριακού

Andrew Jacovides

Τα εγκαίνια της προεδρίας του Joe Biden στις 20 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους ως 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια σημαντική και αξέχαστη στιγμή. Παραθέτουμε τα αποσπάσματα της ομιλίας εγκαινίων του Κένεντι (ο Τεντ Σόρενσεν, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει γράψει πολλά από αυτά, ήταν φίλος μου με την πάροδο των ετών) και εγώ, ως πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες για δεκατέσσερα χρόνια παρακολούθησα πολλά τέτοια γεγονότα επίσημα. Αυτό που θυμάμαι καλύτερα ήταν τα εγκαίνια της προεδρίας του George H. W. Bush το 1989, όταν ήμουν Αναπληρωτής Κοσμήτορας του Διπλωματικού Σώματος της Ουάσιγκτον και ως εκ τούτου είχα μια ειδική θέση στα βήματα του Καπιτωλίου. Με Τζορτζ Μπους τυχαία συναντήθηκα ήδη στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν ήταν Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών του ως Αντιπροέδρου υπό τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ο Τζόζεφ Μπάιντεν ήταν γερουσιαστής από το Ντελαγουέρ από το 1972 και υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Όντας στην Ουάσιγκτον ως Πρέσβης από το 1979 έως το 1989 και στη συνέχεια από το 1993 έως το 1997, τον γνώρισα σε διάφορες περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με πολλούς άλλους γερουσιαστές που δραστηριοποιούνται στις εξωτερικές σχέσεις, όπως ο Paul Sarbanes, ο Chuck Percy, ο Claiborne Pell, ο John Kerry , Ted Kennedy, Paul Tsongas, τους οποίους ενημερώσαμε τακτικά για τις εξελίξεις σχετικά με την Κύπρο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι πως ο Μπάιντεν, μέσω μερικών από τους Ελληνοαμερικανούς εκλέκτορές του, έγινε καλός φίλος της Κύπρου και ήταν πολύ χρήσιμος τόσο πολιτικά όσο και όσον αφορά τη διασφάλιση ότι η αμερικανική βοήθεια προς την Κύπρο ενισχύθηκε και εγκρίθηκε από το Κογκρέσο πέρα ​​από αυτό που πρότεινε η Διοίκηση.

Μια τέτοια βοήθεια ήταν σημαντική, ειδικά τα χρόνια αμέσως μετά την εισβολή του 1974, προκειμένου να στεγάσει τους πολλούς πρόσφυγες και να αποκαταστήσει σταδιακά την οικονομία του νησιού. Το 1984, μετά το παράνομο UDI της 15ης Νοεμβρίου 1983, που καταδικάστηκε από το Κοινό Ψήφισμα του Κογκρέσου καθώς και από τα Ηνωμένα Έθνη (ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας (83)), ο Μπάιντεν μαζί με έναν άλλο καλό φίλο του γερουσιαστή της Κύπρου Larry Pressler , έγινε υπέρμαχος της τροποποίησης Pressler-Biden, με στόχο τη μείωση της αμερικανικής βοήθειας προς την Τουρκία. Η τροπολογία δεν πέρασε με πολύ μικρό περιθώριο ψήφων, αλλά ήταν ενδεικτική του αισθήματος που επικρατούσε στο Κογκρέσο. Το 1995 ο γερουσιαστής Μπάιντεν, σε επιστολή μου ως Πρέσβης της Κύπρου, εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στην πρόταση αποστρατικοποίησης της Κύπρου, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με την ενεργή υποστήριξη της γερουσιαστή Ολυμπία Σνόουν και του Κογκρέσου.

Όπως είναι γνωστό, το 1988 ο Τζόζεφ Μπάιντεν ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία των Δημοκρατικών, μια θέση για την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα ενέκρινε τον κυβερνήτη Μιχαήλ Ντουκάκη, τότε κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και έναν Ελληνοαμερικανό. Παρόλο που η πλειοψηφία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας υποστήριξε τον Ντουκάκη (που έχασε από τον Τζορτζ Μπους), αρκετοί Έλληνες Αμερικανοί έδειξαν τη συμπάθειά τους για τον Μπάιντεν μέσω οικονομικών συνεισφορών, γεγονός που εκτιμούσε. Ως Αντιπρόεδρος υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο Τζόζεφ Μπάιντεν ήταν υπεύθυνος για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ τούτου ταξίδεψε εκτενώς στην περιοχή, ήρθε στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είναι γνωστό ότι διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με τους αυταρχικούς τρόπους του Προέδρου Ερντογάν, αλλά, λόγω ευρύτερων εκτιμήσεων, προσπάθησε επίσης να μην αγνοήσει την τουρκική θέση, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2016 με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο στα χέρια του ίδιου κόμματος, ακόμη και με μειωμένη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και με γυμνή πλειοψηφία στη Γερουσία, ο κόσμος μπορεί να προσβλέπει σε μια θετική και προοδευτική στάση απέναντι στις εξωτερικές υποθέσεις. Για την Κύπρο θα είναι σημαντικό εάν ο γερουσιαστής R. Menendez γίνει πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ενώ είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τη θέση της νέας διοίκησης σχετικά με την κατάσταση Τουρκίας / Ελλάδας / Κύπρου, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να ελπίζουμε ότι θα είναι προς το καλύτερο, ανάλογα επίσης με το ποιος θα είναι ο νέος βοηθός γραμματέας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ευρώπη και τους άλλους ανώτερους υπαλλήλους που ασχολούνται με την περιοχή μας. Όπως αναφέρεται στην πιο πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, μπορούμε σύντομα να περιμένουμε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα συνεχιστεί μέσω μιας πενταμελούς διάσκεψης τον Φεβρουάριο του 2021.

Η δική μου άποψη είναι πως με την πάροδο των ετών πρέπει να δώσουμε έμφαση στο κυπριακό πρόβλημα ως εισβολή και κατοχή, καθώς σε μια σωστή λύση δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα στρατεύματα, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις και ούτε έποικοι (εκτός από αυτούς που επιτρέπονται από διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια). Αυτό που πρέπει να επιδιώκουμε είναι για ένα «φυσιολογικό» κράτος, όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το 1917. Αισθάνομαι επίσης ότι οι σημαντικές συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ δεν πρέπει να παραβιαστούν και το καθεστώς των νησιών (άρθρο 121 της UNCLOS III), δίνοντας στα νησιά (εκτός των βράχων) πλήρη δικαιώματα σε όλες τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας (συμπεριλαμβανομένης της χωρικής θάλασσας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης), τηρώντας αυστηρά τους κανόνες, σε αντίθεση με τη θέση της Τουρκίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην συμφωνήσουμε σε κανένα σύστημα λήψης αποφάσεων που θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους / Τουρκία να αποφασίζουν για αυτά τα θέματα. Κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις, είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητο να θυμόμαστε και να επιμένουμε σε βασικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών: Το Συμβούλιο Ασφαλείας Res 186 (64) αναγνωρίζει το καθεστώς της Κυπριακής Κυβέρνησης · Το Συμβούλιο Ασφαλείας Res 541 (83) κηρύσσει το UDI «νομικά άκυρο». Η απόφαση 550 (84) του Συμβουλίου Ασφαλείας καλεί όλα τα κράτη «να μην διευκολύνουν ή να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα». Μόνο μέσω της επιμονής σε αυτά τα σημαντικά έγγραφα θα διασφαλιστεί η θέση της Κύπρου σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και γενικά στην προβολή των διεθνών της δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Διοίκησης. Έχουμε υπόψη τα παραπάνω ότι καλωσορίζουμε θερμά τα εγκαίνια του Μπάιντεν και ευχόμαστε καλή επιτυχία στον νέο Πρόεδρο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

greeknewsonline

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube