Weather Icon
Ιταλία 5 Ιανουαρίου 2021

Παράδειγμα προς μίμηση, το ιταλικό φορολογικό «cashback»

Παράδειγμα προς μίμηση, το ιταλικό φορολογικό «cashback»

Τα απλά πράγματα είναι πάντοτε, πιο εύληπτα, πιο κατανοητά και πιο αποτελεσματικά. Το πείραμα του λεγόμενου «cashback», που εφάρμοσε η ιταλική κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο του 2020, πέτυχε. Οι Ιταλοί, δεν υιοθέτησαν ούτε φορολοτταρίες, ούτε αναγκαστικό κτίσιμο αφορολόγητου μέσω ψηφιακών αγορών. Αποφάσισαν την άμεση επιστροφή στον καταναλωτή του 10% των δαπανών, που γίνονται μέσω καρτών.

Κάτι τόσο απλό και τόσο αποτελεσματικό, σε μια χώρα που θεωρείται η βασίλισσα της μαύρης οικονομίας. Η ιταλική κυβέρνηση, αφού δοκίμασε κάθε τρόπο για τον εντοπισμό και την πάταξη την μαύρης οικονομίας, κατέληξε σε ένα πείραμα το οποίο εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε επιτυχές. Και απ’ ότι φαίνεται, το πείραμα αυτό, από τον τρέχοντα μήνα θα αποτελεί μια πάγια φορολογία πολιτική.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2020, πάνω από 7 εκατομμύρια Ιταλοί, είχαν κατεβάσει στα κινητά τους μια εφαρμογή μέσω της οποίας τους επιστρεφόταν το 10% της αξίας των αγορών, που πραγματοποιούσαν μέσω της χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Κόντε, εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο αντιμετώπισης της ιταλικής μαύρης οικονομίας το ύψος της οποίας υπολογίζεται ότι ανέρχεται ετησίως στα 110 δισ. ευρώ.

Τι πέτυχε η εφαρμογή του πειράματος «cashback», δηλαδή της επιστροφής μετρητών;

Αύξησε τα έσοδα του το ιταλικό δημόσιο, λόγω των αυξημένων πωλήσεων. Και αυτό διότι οι αυξημένες πωλήσεις, οδηγούν στην είσπραξη μεγαλύτερου όγκου ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν σε μεγαλύτερη κερδοφορία τις εταιρείες και σε αντίστοιχα μεγαλύτερα έσοδα τις φορολογικές αρχές, από την φορολόγηση αυτών των επιπλέον κερδών.

Αύξησε τον κύκλο εργασιών των εταιρειών λιανικού εμπορίου, που έχουν κτυπηθεί υπέρμετρα από την πανδημία και τα lockdown.

Και φυσικά αύξησε την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, που γνώρισαν έναν απλό και χειροπιαστό τρόπο, μέσω του οποίου επιβραβεύτηκαν για τη χρήση πλαστικού χρήματος στις αγορές τους.

για τη συνέχεια  Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube