Weather Icon
Οικονομική Κρίση 29 Ιανουαρίου 2021

Πάμε για νέο μνημόνιο;

Πάμε για νέο μνημόνιο;

Η κυβέρνηση θα πρέπει να μετράει τις δαπάνες και να μη συνεχίζει καταστροφικές πρακτικές

«Ζόφο μνημονίου λόγω cοvid» βλέπει σε πρωτοσέλιδό της (28/1/20121) η εφημερίδα «Δημοκρατία». Μόλις μια μέρα πριν, το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε από τις αγορές 3,5 δισ. μέσα από δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 0,8% και συνολική προσφορά 25 δισ. από τους επενδυτές. Το επιτόκιο αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

Η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια το 2010, όταν κανείς δεν ήθελε να τη δανείσει και οι αποδόσεις των ομολόγων της είχαν ξεπεράσει το 30%, καθώς όλοι προεξοφλούσαν -ορθά, όπως αποδείχτηκε- ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα χρήματα που δανείστηκε. Σήμερα, οι επενδυτές εκτιμούν ότι δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους, γι’ αυτό και σπεύδουν να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση του κορωνοϊού οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ότι η οικονομία θα ανακάμψει αμέσως μόλις το πρόβλημα της πανδημίας υποχωρήσει.

Σε ανάλογο μήκος κύματος με τη «Δημοκρατία» βρίσκεται και η εφημερίδα «Αυγή» με το πρωτοσέλιδό της: «Γυρίζουν την Ελλάδα στις μέρες του 2010. Εκτός ελέγχου το χρέος, στο 210% του ΑΕΠ και το έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 18,2 δισ.» (24/1/2020). Τα νούμερα που αναφέρει η εφημερίδα είναι ακριβή και ανησυχητικά. Παρά τα όσα λέγονταν παλιότερα, οι αριθμοί έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων.

Το ελληνικό κράτος, λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, εισπράττει πολύ λιγότερους φόρους και είναι αναγκασμένο να ξοδεύει πολλά χρήματα για αποζημιώσεις και ενισχύσεις σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Έτσι, αυξάνεται το έλλειμμα, το οποίο προστίθεται στο υπάρχων χρέος και το μεγαλώνει.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν δίνει αρκετά σε ενισχύσεις και της ζητά να δώσει περισσότερα. Με δεδομένα τα μειωμένα έσοδα, οι περισσότερες δαπάνες θα φέρουν μεγαλύτερα ελλείμματα και μεγαλύτερο χρέος. Πώς γίνεται πρώτα να κατηγορείς την κυβέρνηση και γιατί δεν αυξάνει αρκετά τα ελλείμματα και έπειτα να την κατηγορείς επειδή τα αυξάνει;

 

για τη συνέχεια  AthensVoice

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube