Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 13 Ιανουαρίου 2021

“Παιχνιδάκι” στα χέρια της Τουρκίας ο ΟΗΕ στο Κυπριακό

“Παιχνιδάκι” στα χέρια της Τουρκίας ο ΟΗΕ στο Κυπριακό

ΤΗΝ ώρα, κατά την οποία η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, βρισκόταν στη Λευκωσία και πραγματοποιούσε επαφές, προετοιμάζοντας τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, η κατοχική Τουρκία προσγείωνε τις όποιες προσδοκίες.

Από την Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχοντας δίπλα του τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επανέλαβε τη γνωστή διαχρονική θέση για λύση δύο κρατών. Ο Τούρκος αξιωματούχος επανέλαβε το γνωστό αφήγημα ότι «χρειάζεται ρεαλισμός». Εμείς, ανέφερε, διαπραγματευτήκαμε για 52 χρόνια με καλή πρόθεση για ομοσπονδία, αλλά δεν έγινε. Και δεν έχει νόημα, συνέχισε, «να πιέζουμε για κάτι που δεν θα γίνει». Υποστήριξε περαιτέρω ότι «η πρόταση των δύο κρατών, την οποία στηρίζει η Τουρκία και η ‘τδβκ’ είχε αναφερθεί προηγουμένως από τον ηγέτη της νοτίου Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη». Ο Τσαβούσογλου –κι αυτό είναι σαφές ενόψει της άτυπης Πενταμερούς– είπε πως οι όποιες συζητήσεις σε μια νέα διαπραγμάτευση δεν θα συνεχιστούν από εκεί που έχουν σταματήσει στο Κραν Μοντανά. «Στο πλαίσιο της συνάντησης 5 συν ΟΗΕ πρέπει να αποφασίσουμε εάν υπάρχει έδαφος για νέες διαπραγματεύσεις ή όχι και αφού δεν θα συζητήσουμε πλέον επί ομοσπονδίας να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε», είπε.

ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο ποιος είναι ο στόχος της κατοχικής δύναμης. Η επιδίωξη της Άγκυρας έχει προ πολλού καταστεί σαφές. Είναι προφανές πως δεν επιδιώκει μια συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, που θα στηρίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η τουρκική προσέγγιση, επιμονή της Άγκυρας, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι αυτή η στάση γίνεται ανεκτή από τον Διεθνή Οργανισμό, είναι μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη. Και με την ευκαιρία, οφείλουμε να αναφέρουμε πως στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για τις καλές υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν γίνεται αναφορά στη βάση των συνομιλιών ούτε ευθέως στην Κυπριακή Δημοκρατία (μόνο μέσω επίκλησης αναφορών από τρίτους).

ΟΙ εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται, εάν δεν υπάρξει προσοχή και επιμονή σε θέσεις αρχών, ενδέχεται να οδηγηθούμε σε μονοπάτια γεμάτα παγίδες. Και επειδή τα περί δύο κρατών, συνομοσπονδίας, ακούγονται όλο και περισσότερο και όχι μόνο από τουρκικής πλευράς, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά από ένα τέτοιο σενάριο. Και να προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο κάτω από ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς να βρεθούμε μπροστά σε ψεύτικα διλήμματα. Επειδή υπάρχει χρόνος, απόσταση από την άτυπη Πενταμερή, για να ενεργοποιηθούμε και να αποτρέψουμε σχεδιασμούς που είναι ορατοί. 

ΕΝΟΨΕΙ και της ενημέρωσης που θα τύχει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, από την απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, για το αποτέλεσμα των επαφών της στη Λευκωσία, ο Διεθνής Οργανισμός οφείλει να ξεκαθαρίσει έναντι της Τουρκίας ή και σε άλλους πως δεν μπορεί να συζητούνται θέσεις και προτάσεις, οι οποίες απέχουν, παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας του. Για την ελληνική πλευρά στην Κύπρο το θέμα είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορεί να συζητά νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής και κατοχής. Δεν μπορεί να συζητά διχοτομικές λύσεις, λύσεις τουρκοποίησης. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube