Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί 9 Ιανουαρίου 2021

Ώρα Rafale για την Αθήνα – Έρχονται άμεσα τέσσερα μαχητικά στην Τανάγρα – Πότε ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή

Ώρα Rafale για την Αθήνα – Έρχονται άμεσα τέσσερα μαχητικά στην Τανάγρα – Πότε ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή

Τέσσερα γαλλικά Rafale στέλνει η Γαλλία στην Ελλάδα για ασκήσεις και συνεκπαίδευση με τους Έλληνες πιλότους των Mirage. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Γάλλοι δεν επιθυμούν αποσπασματική παρουσία στην Ελλάδα, αλλά θα πετούν σταθερά στο πλευρό των Ελλήνων πιλότων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα γαλλικά μαχητικά.

Έτσι, σε λίγο καιρό εκτός από τα σαουδαραβικά F-15 στην Κρήτη, θα έχουμε και γαλλικά Rafale στην Τανάγρα.

Στη Βουλή τη Δευτέρα η συμφωνία για τα Rafale

Παράλληλα, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να έρθει στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, η σύμβαση του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών «Rafale» (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία) έναντι 2,32 δισ. (1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, τα αεροσκάφη συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα τους).

Συγκεκριμένα στη Βουλή θα φτάσουν τρεις επιμέρους συμβάσεις «πακέτο»:

  • Η σύμβαση για την απόκτηση των μαχητικών.
  • Η σύμβαση για την παροχή «εν συνεχεία υποστηρίξεως» (Follow-on-Support/FOS), για την κάλυψη με ανταλλακτικά και κάθε είδους λογιστική υποστήριξή τους για μία τουλάχιστον πενταετία.
  • Η σύμβαση για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων που θα «φορούν» τα μαχητικά, καθώς και η από πλευράς Γάλλων επιθεώρηση όλων και συντήρηση όσων χρειάζονται από τα ήδη υπάρχοντα στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας γαλλικών οπλικών συστημάτων για το στόλο των Mirage-2000/Mirage 2000-5.

Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες και μετά το «πακέτο» των συμβάσεων για τα «Rafale» θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή (15-16 Γενάρη), παρουσία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Αλκ. Στεφανή, καθώς και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ.

Τι αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault

Η σύμβαση για τα Rafale στην Ελλάδα είναι «θέμα λίγων εβδομάδων», δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation και πρόεδρος της GIFAS (Ένωση γαλλικών αεροναυτικών και διαστημικών βιομηχανιών), Έρικ Τράπιερ, με την ευκαιρία των παραδοσιακών ευχών της GIFAS στον Τύπο, σύμφωνα με την εφημερίδα La Tribune.

Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, η υπογραφή των τριών συμβάσεων που υπογράφηκαν μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας (Rafale, υποστήριξη αεροσκαφών και εξοπλισμοί) αναβλήθηκε για μετά τις 20 Ιανουαρίου και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο στο τέλος του μήνα. Στη Γαλλία, το Υπουργείο Άμυνας υπολογίζει επίσης σε αυτές τις ημερομηνίες. Μια σύμβαση, η οποία καθυστέρησε λίγο, λόγω μιας ελαφρώς μεγαλύτερης νομικο-οικονομικής διαδικασίας που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ των ελληνικών Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας Αυτό επιβεβαίωσε ο Eric Trappier, ο οποίος εξήγησε ότι η σύμβαση πρέπει να «ελεγχθεί διοικητικά για να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο».

Εκτός από μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει 18 Rafale από τη Γαλλία, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη πολύ λίγο χρησιμοποιημένα από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, καθώς και έξι καινούργια αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, θα πρέπει επίσης να υπογραφεί σύμβαση υποστήριξης (ανταλλακτικά και κάθε είδους υποστήριξη) για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών. Τέλος, η τρίτη σύμβαση, είναι αυτή των εξοπλισμών (MBDA). Φαίνεται ότι η Ελλάδα επιθυμεί να εξοπλίσει τα Rafale της με αποτελεσματικά οπλικά συστήματα, όπως ο πύραυλος αέρος-αέρας μεγάλης απόστασης Meteor. Ζητά επίσης υποστήριξη από τη Γαλλία για όλους τους πυραύλους που έχουν ήδη πωληθεί στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (Mirage 2000): Scalp-NG, Exocet και Mica IR air-to-air πυραύλους.

Ο Eric Trappier ανέφερε ακόμα ότι μια σύμβαση για δώδεκα Rafale για τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα με σκοπό την αντικατάσταση των αεροσκαφών που δόθηκαν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Υπενθυμίζεται πως όπως έγραφε προ ημερών το Newpost.gr ήδη Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και έχει «κλειδώσει» η επίσκεψη της Φλοράνς Παρλί στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στην τελετή των υπογραφών μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με τη Dassault. Θα είναι η πρώτη μεγάλη συμφωνία εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην οποία προχωρά η Αθήνα για απόκτηση οπλικού συστήματος το οποίο θεωρείται ως game changer στις ισορροπίες με την Τουρκία. Των μαχητικών που κατά κοινή ομολογία δίνουν σοβαρό πλεονέκτημα και αεροπορική κυριαρχία στην Πολεμική Αεροπορία και συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube