Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 9 Ιανουαρίου 2021

Όπισθεν ολοταχώς ο Cavusoglu: Επείγουσα ανάγκη η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ

Όπισθεν ολοταχώς ο Cavusoglu: Επείγουσα ανάγκη η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ
Χείρα φιλίας προς τις ΗΠΑ τείνει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Mevlut Cavusoglu

Η επίλυση των διαφορών μεταξύ Τουρκίαw και ΗΠΑ είναι επείγουσα ανάγκη όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για τη διατλαντική συνεργασία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

«Η Τουρκία εκτιμά τις βαθιά ριζωμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Έχουμε μια συμμαχία που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του διατλαντικού πολιτικού τοπίου», δήλωσε ο Cavusoglu, μιλώντας στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μαδρίτη.

Οι διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σημείωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον διαφωνούν επί του παρόντος σχετικά με ορισμένα σημαντικά ζητήματα, ιδίως για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, όπως η βοήθεια των ΗΠΑ στο PKK, η αδράνεια κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης» Fetullah (FETO) και οι κυρώσεις της κατά της Τουρκίας .
Ο Cavusoglu εξέφρασε την ευαρέσκεια της Τουρκίας για την επίσκεψη του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Joe Biden στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του υπό την κυβέρνηση Obama μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 από τη FETO, δείχνοντας την αλληλεγγύη του προς την τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό έθνος.

Η σημασία των διμερών σχέσεων

«Ελπίζουμε λοιπόν ότι αυτή η από πρώτο χέρι εμπειρία του κινδύνου που ενέχει αυτή η τρομοκρατική οργάνωση θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει επείγουσα και συγκεκριμένη δράση εναντίον της FETO και του ηγέτη της», δήλωσε ο Cavusoglu.
«Πάνω απ ‘όλα, ελπίζουμε ότι εσείς, η νέα αμερικανική κυβέρνηση, να αναγνωρίσετε τη στρατηγική σημασία των τουρκοαμερικανικών σχέσεων και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να αυξήσετε το πλήρες δυναμικό της.
Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές μας μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, όπως κάνουν οι σύμμαχοι», πρόσθεσε.

Άρση των κυρώσεων

Ο Cavusoglu είπε ότι ένα καλό πρώτο βήμα για να γίνει αυτό θα ήταν η άρση των κυρώσεων της κυβέρνησης Trump εναντίον της Τουρκίας που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).
Στις 14 Δεκεμβρίου 2020, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.
Τον Απρίλιο του 2017, όταν η παρατεταμένη προσπάθειά της να αγοράσει ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ αποδείχθηκε μάταιη, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με τη Ρωσία για την απόκτηση της τελευταίας τεχνολογίας πυραυλικής ασπίδας, γράφει η Daily Sabah.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube