Weather Icon
ΗΠΑ 7 Ιανουαρίου 2021

Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο – Τέσσερις νεκροί διαδηλωτές

Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο – Τέσσερις νεκροί διαδηλωτές

(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Ως «μαύρη ημέρα για την αμερικανική Δημοκρατία» χαρακτηρίζεται διεθνώς η εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο –την προηγούμενη φορά που «αλώθηκε» ήταν στον πόλεμο του 1812 με την Αγγλία–, η οποία βύθισε την Ουάσινγκτον στο χάος και κατάφερε να στρέψει ακόμα και τους τελευταίους Ρεπουμπλικάνους εναντίον του απερχόμενου προέδρου.

Μία γυναίκα που πυροβολήθηκε στο στήθος από αστυνομικό της φρουράς του Καπιτωλίου κατά την είσοδο των διαδηλωτών στο κτήριο και δύο άνδρες και μία γυναίκα που διακομίσθηκαν με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο έχασαν τη ζωή τους στα πρωτοφανή επεισόδια που είχαν ως στόχο να αποτραπεί το Κογκρέσο από το να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στην Ουάσινγκτον αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις καταστολής (ανάμεσά τους και 200 μέλη της Εθνοφρουράς), ενώ η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι κατά την ορκωμοσία του νέου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου στην πόλη θα ισχύουν έκτακτα μέτρα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον Ρόμπερτ Τζ. Κόντι ανακοίνωσε ότι έγιναν 52 συλλήψεις (οι 47 για παραβίαση του ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας).

Αρκετοί από τους συλληφθέντες κατηγορούνται και για παράνομη κατοχή όπλων, δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξουδετερώθηκαν κοντά στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ μέσα σε όχημα κοντά στο Καπιτώλιο βρέθηκε ένα φορητό ψυγείο που περιείχε βόμβες μολότοφ.


(Φωτ.: EPA / Will Oliver)

Η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ να μην αναγνωρίζει την ήττα του –άλλωστε προτού ξεσπάσουν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια ομιλίας ενώπιον των υποστηρικτών του μίλησε για μία ακόμα φορά για «κλοπή»–, οδήγησε το Twitter, το Facebook και το Instagram να κλείσουν προσωρινά τους λογαριασμούς του.

«Ξέρω ότι πονάτε, ξέρω ότι είστε πληγωμένοι που μας έκλεψαν τις εκλογές, αλλά τώρα πρέπει να πάτε σπίτι σας, πρέπει να υπάρξει ειρήνη, πρέπει να υπάρξει τάξη και πρέπει να σεβαστούμε τους νομοθέτες μας. Έχουμε κράτος δικαίου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς» έγραφε το tweet που πλέον δεν υπάρχει, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν καλούσε τον απερχόμενο πρόεδρο να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα στους οπαδούς του.

Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, κατά την οποία βουλευτές και γερουσιαστές φυγαδεύτηκαν με αντιασφυξιογόνες μάσκες λόγω των χημικών, μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης φέρονται να συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν γρηγορότερα τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι εξετάστηκε η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.

pontos-news.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube