REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 31 Ιανουαρίου 2021

Οι κυβιστήσεις αλα Κομανέτσι του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική

Οι κυβιστήσεις αλα Κομανέτσι του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική

Ο Πρόεδρος Ερντογάν προσφέρει στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έναν γυάλινο καθρέφτη, τον Ιανουάριο του 2020

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Veli Ağbaba απαριθμεί στο Κοινοβούλιο τις απότομες στροφές της εξωτερικής πολιτικής του AKP 

Ο αντιπρόεδρος της CHP Veli Ağbaba εξήγησε την περιπέτεια της εξωτερικής πολιτικής του AKP στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο. Ο Ağbaba ονόμασε το AKP “κόμμα των στροφών 180 μοιρών” στην εξωτερική πολιτική.

Ο αντιπρόεδρος της CHP Veli Ağbaba εξήγησε την περιπέτεια της εξωτερικής πολιτικής του AKP στην ομιλία του στη Βουλή.

“Μην παρεμβαίνετε στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων. Τους είπαμε να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών, δεν μας άκουσαν”, δήλωσε ο Ağbaba, λέγοντας στο AKP ότι είναι το “κόμμα των στροφών, το κόμμα των κυβιστήσεων. “

Πολιτική της Τουρκίας στη Συρία: “Τα 36 νεκρά φτωχά παιδιά της Ανατολίας “

Κατά την αξιολόγηση της πολιτικής της Συρίας για το ΑΚΡ, ο Άμπαμπα είπε:

“Παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας · κατέστρεψαν τη Συρία, κατέστρεψαν επίσης και την Τουρκία. Είπαν ότι θα καταλάβουν σε λίγες ημέρες τη Συρία και θα προσευχηθούν στο τέμενος της Δαμασκού και αντί αυτού κινδυνεύουμε να χάσουμε τα δικά μας εδάφη. Κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα της Συρίας. Ο Ερντογάν δήλωσε υπερήφανα ότι “εμείς το καταρρίψαμε”. Όταν ο Πούτιν έδειξε τα δόντια του, τότε ο Ερντογάν τα γύρισε: “Δεν το ρίξαμε εμείς, το έριξαν οι Γκιουλενιτές”. Όταν σκοτώθηκαν μετά από έναν αεροπορικό βομβαρδισμό (της Ρωσίας στο Ιντλίμπ) 36 φτωχά παιδιά της Ανατολίας, κανένας δεν είπε τίποτα εναντίον της Ρωσίας. Τουναντίον, ο Ερντογάν αφέθηκε να περιμένει με την αντιπροσωπεία του έκω από την πόρτα του Πούτιν για μερικά λεπτά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε με μιας “φασιστική”

Αναφερόμενος στη στροφή που έκανε ο Ερντογάν και στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ağbaba είπε: «Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένας από τους κύριους στόχους μας, η ΕΕ ξαφνικά έγινε «φασιστική», η Γερμανία έγινε «ναζιστική Γερμανία» και η Ολλανδία «ναζιστικό κατάλοιπο».

Τώρα, μόλις η οικονομία άρχισε να μπαίνει σε κρίση, ο ίδιος ο Ερντογάν λέει «Βλέπουμε τους εαυτούς μας στην Ευρώπη». Όταν πρόκειται για την εξωτερική πολιτική του AKP, αυτό που σου έρχεται στο μυαλό είναι οι κυβιστήσεις και οι στροφές 180 μοιρών.

Εκεί που την παρομοιάζαμε με τον Χίτλερ, της δωρίσαμε έναν καθρέφτη του οθωμανικού παλατιού

Ο Ağbaba είπε ότι «Πρώτα παρομοίασαν τη Μέρκελ με τον Χίτλερ, μετά της δώρισαν έναν οθωμανικό καθρέφτη» και συνέχισε την ομιλία του ως εξής:

«Αρχικά είπε στον Μακρόν: «Χρειάζεται ψυχική θεραπεία, είναι το μεγάλο πρόβλημα των Γάλλων. Τώρα του γράφει επιστολή και τον αποκαλεί «αγαπητέ» Εμμανουήλ, ενώ δεν αποκλείεται να του δωρίσει και φυλακτό»!

Ακόμα να επισκεφθεί τη Γάζα

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Προέδρου του AKP Ερντογάν για τη Γάζα στις 12 Σεπτεμβρίου 2011, ο Άγμπαμπα είπε: “Τι είπε ο “αρχηγός της Μέσης Ανατολής” (!) στις 12 Σεπτεμβρίου 2011:” Αργά ή γρήγορα μια Παρασκευή θα πάω στη Γάζα”. Ξέρετε πόσες εβδομάδες και πόσες Παρασκευές έχουν περάσει από τότε;  Ακριβώς 489 Παρασκευές έχουν περάσει! Ο “ηγέτης της Μέσης Ανατολής” ακόμα πηγαίνει  στη Γάζα”.

Τριήμερο πένθος για τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας

Ο Άγμπαμπα υπενθύμισε ότι όταν πέθανε το 2015, ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντουλάζ αλ Σαουντ , στην Τουρκία κηρύχτηκε τριήμερο πένθος. Σήμερα φθάσαμε στο σημείο η Τουρκία να μην μπορεί να εξάγει προϊόντα, λόγω του μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία:

“Όταν πέθανε ο υπεραιωνόβιος Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, κηρύξαμε τριήμερο πένθος. Όταν ήλθε αυτός ο βασιλιάς στην Τουρκία, αντί εκείνος να επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο, τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, οι υπουργοί και του υποβάλαμε τα σέβη μας.  Ποια είναι η σχέση μας τώρα; Τώρα Η Σαουδική Αραβία επέβαλε μποϊκοτάζ των τουρκικών εμπορευμάτων, δεν μπορούμε να πουλήσουμε ούτε καν μπισκότα.

“Orta Doğu’da selam veren ülke yok, beyler diyor ki ‘Orta Doğu’nun lideri.’ Eskiden Arap dünyasını birleştiren İsrail karşıtlığıydı. Şimdi ne yazık ki Arap dünyasını Türkiye karşıtlığı birleştiriyor.”

Στη Μέση Ανατολή δεν υπάρχει χώρα που να μας λέει ένα γεια

Αναφερόμενος στη στάση που τηρεί ενωμένος ο Αραβικός κόσμος έναντι της Τουρκίας, είπε:

“Δεν υπάρχει χώρα που να μας λέει ένα γεια τη Μέση Ανατολή, ενώ οι κύριοι μας έλεγαν ότι ο Ερντογάν είναι ο “ηγέτης της Μέσης Ανατολής”. Αυτό που άλλοτε ένωνε τον Αραβικό κόσμο, ήταν το μέτωπο που σχημάτιζαν εναντίον του  Ισραήλ.  χρησιμοποιήθηκε για να συνδυάσει τον κόσμο. Τώρα, δυστυχώς, τον Αραβικό κόσμο τον ενώνει η αντίθεση προς την Τουρκία.”

Πηγή: cumhuriyet.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube