Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 20 Ιανουαρίου 2021

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε δύο Αιγύπτιους τρομοκράτες που βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε δύο Αιγύπτιους τρομοκράτες που βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη χαρακτήρισε δύο Αιγύπτιους τρομοκράτες που βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία ως «ηγέτες του HASM», το ακρωνύμιο του Harakat Sawa’d Misr (Ένοπλο Κίνημα της Αιγύπτου), το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών εντόπισε για πρώτη φορά το 2018.

Είναι η τέταρτη φορά από τον Απρίλιο του 2019 που αποκαλύπτεται ότι ένα τρομοκρατικό δίκτυο έχει έδρα την Τουρκία, κάτι που αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο οι ριζοσπαστικοί Ισλαμιστές υποστηρίζονται και βρίσκουν ένα ανεκτικό περιβάλλον το οποίο καλλιεργεί η Άγκυρα.

Την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ όρισε το HASM ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, εντείνοντας τις κυρώσεις εναντίον της οργάνωσης, την οποία το κράτος είχε θέσει στον κατάλογο των Ειδικών Παγκόσμιων Τρομοκρατών τον Ιανουάριο του 2018.

Το HASM, που ιδρύθηκε το 2015, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016, διεκδικώντας την ευθύνη για τη δολοφονία ενός ανώτερου αστυνομικού ανακριτή στο Fayoum, μια πόλη νοτιοδυτικά του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατηγορεί το HASM ότι είναι η ένοπλη πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το περιέγραψε ως «βίαιη ομάδα κρούσης», μερικά από τα ηγετικά μέλη του οποίου «είχαν προηγουμένως συνδεθεί με την Αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Μετά από ένοπλη συμπλοκή τον Ιανουάριο του 2017 με την αιγυπτιακή αστυνομία στα περίχωρα του Καΐρου, η οποία άφησε νεκρό έναν αστυνομικό και έναν ανώτερο τρομοκράτη του HASM, η οργάνωση φέρεται να δήλωσε ότι εισέρχεται σε μια νέα φάση «τζιχάντ και αντίστασης» εναντίον της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Με τα χρόνια, το HASM ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία αξιωματούχου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Αιγύπτου, μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην μεγάλου μουφτή της Αιγύπτου, ένα παγιδευμένο αυτοκινήτο που σκότωσε τουλάχιστον 20 άτομα έξω από νοσοκομείο του Καΐρου και τον βομβαρδισμό της Πρεσβείας του Μιανμάρ στην Αίγυπτο.

Ένα από τα αποτυχημένα σχέδια της ομάδας αφορούσε επιθέσεις κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Χριστουγέννων.

Ο Alaa Ali Ali Mohammed al-Samahi και ο Yahya al-Sayyid Ibrahim Musa, οι δύο ηγέτες του HASM, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε μια λίστα τρομοκρατών που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το αραβικό κουαρτέτο – Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και τον Ηνωμένο Αραβικό Emirates – τον Νοέμβριο του 2017. Τον επόμενο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο όρισε το HASM ως τρομοκρατική οργάνωση μαζί με τη Liwa al-Thawra (The Revolution Brigade), η οποία σχηματίστηκε, σύμφωνα με τους The New York Times, από «δυσαρεστημένα μέλη της Αδελφότητας».

Το HASM δεν ταυτίστηκε ποτέ ανοιχτά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας ανέφερε ότι ένας εκπρόσωπος της Αδελφότητας αρνήθηκε ότι έχει δεσμούς με το HASM.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Musa και ο Samahi κατοικούν και στην Τουρκία. Μάλιστα ο τελευταίος έχει επιχειρησιακό ρόλο και «συμμετείχε στον προγραμματισμό των επιθέσεων και την επιλογή των στόχων, ενώ διαχειρίζεται και πτυχές των οικονομικών και της κατανομής των πόρων της ομάδας».

Η αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι ο Musa έχει τουρκικό διαβατήριο, το οποίο θα διευκόλυνε τις δραστηριότητές του παρέχοντάς του δυνατότητες να ταξιδεύει χωρίς βίζα σε 110 χώρες.

Τον περασμένο Αύγουστο, λίγες μέρες αφού ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε ανώτερους ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρόι Γκιλάντ, ο Charge D’Affaires του Ισραήλ στην Τουρκία, επέκρινε την Άγκυρα για την παροχή διαβατηρίων σε δώδεκα μέλη της Χαμάς, κάτι που αποκάλυψε για πρώτη φορά με άρθρο της η εφημερίδα Telegraph.

Μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τους ηγέτες της Χαμάς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την πρώτη σοβαρή αντίρρησή του για μια τέτοια προσέγγιση, επισημαίνοντας ότι δύο από τα άτομα στην αντιπροσωπεία της Χαμάς – ο ανώτερος στρατιωτικός ηγέτης Saleh al-Arouri και ο ανώτερος πολιτικός ηγέτης Ismail Haniyeh – είναι στον κατάλογο με τους ειδικού ενδιαφέροντος διεθνείς τρομοκράτες .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης εκδώσει μια γενναιόδωρη “Αμοιβή για τη Δικαιοσύνη” για όποιον δώσει πληροφορίες που οδηγούν στον εντοπισμό ή τη σύλληψη του Αρούρι, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο του 2014 στη Δυτική Όχθη, πυροδοτώντας πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Εκτός από την παροχή διαβατηρίων, η Τουρκία βοηθά επίσης τους εξτρεμιστές να λειτουργούν δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υποκινούν βία, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας Αιγυπτίων αξιωματούχων και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Υπό την κυβέρνηση του Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση Ερντογάν να σταματήσει να φιλοξενεί, να βοηθά και να υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητές.

Από το 2019, η Ουάσινγκτον έχει ορίσει πολυάριθμες οντότητες και άτομα με έδρα την Τουρκία που συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα τζιχαντιστικών οργανώσεων, όπως η Αλ Κάιντα, η Χαμάς, η Ισλαμική Επανάσταση Φρουρά Σώμα-Quds Force, και το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και το HASM.

Σε μια συνομιλία τον Δεκέμβριο του 2019 με το εκδοτικό συμβούλιο των The New York Times, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Joe Biden χαρακτήρισε τον Ερντογάν «αυταρχικό ηγέτη» και πρόσθεσε: «Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα».

Η συνέχιση του σταθερού ρεύματος των ανακοινώσεων για τρομοκράτες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, που εκδόθηκαν  από τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια θα ήταν μια καλή αρχή για να λογοδοτήσει η κυβέρνηση του Ερντογάν.

Η πιθανή κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πιέσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση για το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα πρέπει να εμποδίσει την Ουάσινγκτον να συνεχίσει τον εντοπισμό και τις κυρώσεις σε τρομοκρατικές ομάδες και πρόσωπα, με βάση γεγονότα και με σκοπό να ωφελήσουν την περιοχή μειώνοντας την επιρροή βίαιων παραγόντων.

Aykan Erdemir is a former member of the Turkish parliament and senior director of the Turkey Program at the Foundation for Defense of Democracies (FDD), where he also contributes to FDD’s Center on Economic and Financial Power (CEFP). For more analysis from Aykan, the Turkey Program, and CEFP, please subscribe HERE. Follow Aykan on Twitter @aykan_erdemir. Follow FDD on Twitter @FDD and @FDD_CEFP. FDD is a Washington, DC-based, nonpartisan research institute focusing on national security and foreign policy.

Πηγή: Foundation for Defense of Democracies (FDD)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube