Weather Icon
Ιράν , Τουρκία 7 Ιανουαρίου 2021

Oι Houthi κατέρριψαν τουρκικό drone στην Υεμένη που λειτουργούσε για λογαριασμό της Σ. Αραβίας (βίντεο)

Oι Houthi κατέρριψαν τουρκικό drone στην Υεμένη που λειτουργούσε για λογαριασμό της Σ. Αραβίας (βίντεο)

Xωριανόπουλος Άγγελος

Οι Houthi, επίσημα γνωστοί ως Ansar Allah, ανακοίνωσαν στις 6 Ιανουαρίου ότι η Πολεμική Αεροπορική τους Δύναμη κατέρριψε μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία. Σε δήλωση, ο στρατηγός Yahya Sari, εκπρόσωπος των Houthi, είπε ότι το drone, ένα τούρκικο Κarayel, καταρρίφθηκε με πυραύλο εδάφους-αέρος, ενώ πραγματοποιούσε «εχθροπραξίες» στην επαρχία al-Jawf της βόρειας Υεμένης .

Το Karayel αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Vestel για τη διεξαγωγή αποστολών παρακολούθησης, αναγνώρισης και μάχης. Το drone έχει αντοχή έως και 20 ώρες και εύρος λειτουργίας 150 km. Το drone μπορεί να οπλιστεί με καθοδηγούμενα πυρομαχικά όπως το τουρκικό MAM-L και το MAM-C. Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με τη Vestel για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα παράγει 46 αεροσκάφη Karayel τα επόμενα 5 χρόνια για τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Houthi δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τον πύραυλο που χρησιμοποιούσαν για να καταρρίψουν το μη επανδρωμένο. Η ομάδα διαθέτει ορισμένα αναβαθμισμένα σοβιετικά συστήματα αεροπορικής άμυνας καθώς και πυραύλους αέρος-αέρος που είχαν τροποποιηθεί ώστε να εκτοξευτούν από το έδαφος.

Το karayel μαζί με άλλα τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα κατευθύνονται στην Υεμένη μέσω Πακιστανών Σουνιτών μαχητών οι οποίοι αριθμούς σχεδόν τους 20.000, υποστηριζόμενοι από Σ. Αραβία και Τουρκία, έναντι των Ιρανών παραστρατιωτικών δυνάμεων. 

https://youtu.be/4Z0DFSM-VJI

Mε πληροφορίες από mehrnews, SouthEastMedEnergy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube